utorak, 30. travnja 2013.

Galette sa tikvicama i sirom svježim

Galette volim u svim mogućim kombinacijama,a jedna od njih je upavo ova.

Sastojci:
275 gr brasna
130gr maslaca
soli
1 jaje
3-4 kasike hladne vode
1/2 kasikice praska za pecivo
Za nadjev:
400gr svjezeg sira
1 jaje
2 kasike sitno rezane slanine
soli
1 tikvica
Za premaz:
jaje sjemenke lana

Priprema:
 Pomjesati brasno,maslac narezan na kockice,jaje,sol,prasak za pecivo i dodati vodu.Sve izmjesati pa rukama napraviti glatko tjesto da se ne ljepi i umotati u foliju i ostaviti u frižideru oko 30 min.
Za nadjev pomjesati sir,jaje,sol i slaninu(paziti ne previse soliti ako je slanina slana puno).Tikvicu oprati oguliti i narezati na tanke kolutove.
Kad je tjesto odstajalo razvaljati ga na papiru za pečenje oko prilike promjer 30cm pa staviti nadjev ,a krajeve ostaviti prazne.Tikvicu slagati u krug ,pa preklopiti krajeve tjesta preko.Krajeve premazati za razmućeenim jajeto i posuti sjemenkama lana.
Ugrijati pećnicu i peći oko 20min dok ne porumeni,pečenje prilagodite svojoj pećnici.
Ohladiti i poslužiti!




Ferrero rocher

Dugo sam tragala za savrsenim ferrerom dok nisam napravila bas kao sto je i orginala.Da ga obučemo u orginal pakovanje nebi se prepoznala razlika.

Sastojci

  • 1/2 lista od oblatne
  • 70gr poprženih i grubo sjeckanih ljesnjaka
  • 4-5kasika nutelle
  • oko70 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kasike ulja


  •  

     

     

    Priprema


    Jednostavno
    1. 1
      Oblatnu izmrviti rukama,al ne skroz sitno,ljesnjake popržiti skinuti koricu pa ih grubo samljeti.
      Izmjesati sa oblatnama.Dodati nutellu i napraviti smjesu kompaktnu za valjanje.
      Ostaviti u frižider oko 30 min.
      Nakon toga uzimati pomalo smjese i oblikovati kuglice(meni ih je ispalo 13 većih).Možete lagano pokvasiti ruke da se lakse valja.
      Opet tako napravljene kuglice ostaviti u frižider oko 1 sat.
    2. Čokoladu otopiti sa uljem u mikrovalnoj i malo prohladiti.
      Svaku kuglicu uvalajati i sotaviti da se ohladi i stegne čokolada,možete i u zamrzivač za brže stezanje.


nedjelja, 28. travnja 2013.

Snicle u umaku od gljiva

Može da se sprema sa pilećim ili telećim sniclama,svakako je odlično!Kod mene je rađeno sa pilećim filetam.


Sastojci

  • 5-6kom telecis snicla i pilecih fileta
  • 1/4 maslaca
  • 125gr gljiva
  • 1 kasika vegete
  • 2 kasike brasna
  • 1/2 l tople vode
  • 1 kasikica soli
  • papar malo
  • 2 čestice česnjaka
  • 1,5dl vrhnja za kuhanje
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Šnicle unaglo ispeci na maslacu koji smo prethodno istopili..izvaditi ih i staviti u vatrostalnu posudu,a na toj masnoci od snicla staviti gljive i dinstati 10 min.
    2. 2
      Dodamo zacine po redu vegetu,sol,papar i česnjak izmjesati pa dodati brasno i dobro izmjesati da se ne stvore grudice i dodati toplu vodu i mjesati malo.Ostaviti na tihoj vatri da malo krcka.
    3. 3
      Kad smo sve izdinstali pospemo po sniclama i stavimo na 180C da se peče oko 20 min a pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i jos 10 min da se izjednaci peći malo protresti tavu da se vrhnje ujednaci.

    Posluživanje

    Posluziti uz rizu ili pire krompir,tjesteninu po želji!

srijeda, 24. travnja 2013.

Spanak sendvić tostiran u tavi

Preljep jutarnji obrok,lagano,kremasto i ukusno.

Sastojci

  • 8 snita kruha
  • 1 žlica maslaca
  • 1žličica česnjaka
  • 1 žlica brasan
  • 1dl  mljeka
  • 1 puna žlica krem sira(philadelphia)
  • oko 30gr mozzarele sitno narezane
  • 1 žlica parmezana narendanog
  • papra,muskatni orasćić
  • 2 žlice jogurta
  • 1 dl spanaka(zaleženog)
  •  

     

     

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Spanak odmrznuti pa vodu iscjediti.
      U manjoj serpici otopiti maslac pa dodati česnjak(ja nisam) promjesati i kuhati oko2 min.Umutiti brasno i dobro izmjesati pa dodati u maslac i zaliti mljekom sve ljepo sjediniti i kuhati oko 1 min.
      Dodati krem sir,mozzarelu i parmezani i mjesati dok se ne otopi.Popapriti sve zajedno i dodati po želji i muskatnog orasćića(ja jesam).Na kraju dodati spanak i jogurt sve dobro izmjesati i kuhati1-2 min.
    2. 2
      Na snitu kruha staviti 1-2 kasike smjese pa poklopiti sa drugom snitom ,paziti da ne curi.
      Na tavu staviti maslaca i staviti snite da se tostiraju sa jedne i druge strane dok porumene.

utorak, 23. travnja 2013.

Nježna rolada sa ananasom i kremom od vanilije

Jedna nježna rolada koja se topi u ustima.Krema od vanilije i ananas punjenje.Nadam se da će se dopasti i vama!



Sastojci:
6 bjelanjaka
1/2 kasikice creame of tartar
4 žumanjka
4kasike sećera smeđeg
1 kasikica vanilija paste
6 kasika ulja
6 kasika mljeka(hladnog)
6 kasika brasna
1/2 kasikice praska za pecivo



Krema:
 2 kreme od vanilije za torte
250 ml mljeka
300 gr ananasa
kokosa za posipanje
bademi u listićima za dekoraciju




Priprema:

 Umutiti bjelanjca u čvrst snjeg sa creame of tartar ili sa malo soli ako nemate cream.
Posebno mutiti sećer i žumanjke i vanilija pastu dok smjesa ne pobjeli,par minuta.Dodati ulje,mljeko pa jos kratko mutiti.Na kraju dodati brasno sa praskom za pecivo i umutiti da se smjesa ujednači.Na kraju ručno umjesati bjelanca.
Izliti u veliki pleh na papir za pečenje i peći na 180C oko 10 min.dok lagano porumeni,provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
Vruć biskvit urolati zajedno sa papirom par pinuta pa odviti lagano i skinuti papir.
Umotati ga u kuhinjsku krpu koju smo posuli kristal sećerom i ostaviti da se ohladi.
Za kremu u hladno mljeko dodati prah iz kesice i mutiti.Hladan biskvit odrolati premazati sa kremom,pa na početak staviti sitno sjeckani ananasi urolati sve skupa.Premazati ostatkom kreme.
Ukrasiti bademima u listićima i posuti kokosom.







Rolnice ok kruha sa sirom(tostirane)

Brzinski doručak ili kao zalogajčići za party.

Sastojci:
kruh za tost (meki)
sir za tost
ulja

Priprema:
Izrezati koru od kruha i samo uzeti sredinu onaj meki dio.
Uzeti oklagiju i lagano rastanjiti sredinu kruha.Na svaki komad kruha dodati snitu sira,pa urolati i ako je potrebno čačkalicom zakačiti.
Na tavi ugrijati malo ulja i sa svake strane zapeći malo kruh i sa lopaticom malo stisnuti dok se peče da se ljepo porumeni.
Poslužiti uz jogurt,salatu po želji!



ponedjeljak, 22. travnja 2013.

Pina Colada Milkshake

Predivan milkshake ,okus koji osvaja.

 

Sastojci

  • 3koluta ananasa(ili 2dl sitno sjeckanog)
  • 2dl mljeka
  • 0,5dl vrhnja za slag
  • 1kasika kokosa
  • 1čep ruma
  • kokos za posipanje(po želji)
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    U blender staviti ananas isjeckan i ocjeđen od soka pa dodati mljeko,vrhnje za slag ,rum i kokos.Sve kratko izmiksati dok se spoje svi sastojci.Usutiu čase i poslužiti odmah sa ledom po želji i malo kokosa posuti po vrhu.

Posluživanje

Možete umijesto običnog mljeka staviti i kokos mljeko i onda ne stavljati kokos.Umjesato vrhnja za slag možete dodati 1-2 kugle sladoleda od vanilije.Ovaj milkshake je malo gusći pa možete dodati i malo vise mljeka.
Uživajte u okusu!!!

petak, 19. travnja 2013.

Galette sa jagodama,krem sirom i bademima

Predivan spoj okusa,sa hrskavom podlogom,krem punjenje i na kraju savrsene jagode i bademi.Okus koji će vas oduseviti!

Sastojci

  • 210gr brasna
  • 1/2kasikice praska za pecivo
  • 100gr maslaca(hladnog)
  • 1 jaje
  •  limunova korica
  • 1kasikica vanilija sećera
  • 3-4kasike vode( ledene)
  • Nadjev:
  • 100gr philadelphia sira
  • 2kasike vrhnja za slag
  • 1/2 limuna soka
  • 2kasike sećera
  • 1kasikica vanilija paste ili bourbon vanilija
  • Voćni nadjev:
  • 400gr jagoda
  • 3kasike meda
  • 1 vanilija
  • 1kasika brasna
  • 2kasike sećera
  • 1/2limuna soka
  • 2kasike badema (u listićima)
  • Za premazati:
  • 1 jaje
  • badema u listićima

  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Za tijesto:
      U veću posudu pomjesati brasno,prasak za pecivo pa dodati na komadiće izrezan maslac,jaje ,limu koricu i vaniliju.Sve kasikom izmjesati pa dodati vodu.Sad rukama izmjesati smjesu da se svi sastoji ljepo spoje i napraviti kiglu od tjesta.Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider dok pravimo nadjeve.
    2. 2
      Za nadjev od sira:
      Pomjesati sir,limu sok i vrhnje pa sve kasikom dobro sjediniti,dodati secer i vanilija pastu ili vanilija secer(aromu vanilije).
    3. 3
      Jagode oprati pa ih narezati na kolutove.Preliti ih limun sokom,medom.Dodati sećer i vaniliju.Ostaviti malo da stoji dok puste sok.Pa onda umjesati kasiku brasna,lagano izmjesati da se ljepo spoji,pa dodati bademe u listicima ili grubo sjeckane.Ako ima previse soka izliti iz posude.
    4. 4
      Tjesto staviti na pobrasnjenu podlogu i razvaljati ga u tanji krug promjera oko prilike 30cm.Prebaciti ga na papir za pečenje premazati krem nadjevom al odmaknuti od krajeva ne čitavo mazati.Sad staviti jagode po krem nadjevu,ljepo ih rasporediti.Krajeve presaviti preko jagoda.
      Premazati ih jajetom i posuti bademima.
    5. 5
      Peći u urijanoj pećnici na 180C oko 20-25 min.dok ne porumeni.
      Ohladiti i poslužiti!

    Posluživanje

    Količinu sećera možete prilagoditi po sebi,ako volite slađe povećajte.
    Možete poslužiti uz sladoled od vanilije!

ponedjeljak, 15. travnja 2013.

Muesli granola







Sastojci

  • 180gr zobenih pahuljica
  • 50gr ljesnjaka grubo sjeckanih
  • 50gr badema grubo sjeckanih
  • 20gr oraha grubo sjeckanih
  • 50 gr suhog voca(grožđica)
  • 3kasike meda
  • 3kasike vode
  • 1rebročokolade grubo sjeckane
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Uključiti pećnicu na 150C.Veliki pleh obložiti papirom za pečenje.
      Orahe,bademe i ljesnjake nasjeckati grubo ili ih nožem prepoloviti na pola ili trećine.Dodati im pahuljice i sve dobro izmjesati.Pomjesati med i vodu pa sve dobro izmjesati.Rasporediti po plehu i staviti u pećnicu na 15-20min.Kad se ohladi dodati grožđice i čokoladu.




      Čuvati u stalnenim teglicama.




    Posluživanje

    Možete dodati suho voće po želji,čokoladu i ne morate.







nedjelja, 14. travnja 2013.

Smoothie sa jagodama

Obozavam smoothie,ovo je jos jedan jednostavni u nizu koje sebi pravim.

Sastojci:
2dl zaleđenih jagoda
3dl mljeka
3kasike jogurta(gustog)
1kasikica cimeta




Priprema:
Jagode pomjesati sa mljekom pa ih izmiksati stapnim mikserom,zatim dodati jogurt i cimet.Jos kratko miksati.Ja nisam dodavala sećera a vi po želji dodajte ako volite slatko ili meda.

subota, 13. travnja 2013.

Ljena pita sa jabukama

Predivna i lagana pita.Jabuke inače obozavam u svim mogućim kombinacijama.Uz dodatak oraha,cimeta i vanilije predivna pita.

Sastojci

  •   biskvit:
  •  3 jaja
  •  1 casa od jogurta secera
  •  1  jogurt(2dl)
  •  1 casa od jogurta ulja
  •  2 case od jogurta brasna
  •  1 vanilija secer
  •  1 prasak za pecivo
  •   fil:
  •  5-6  jabuka
  •  2-3 kasike ulja
  •  2-3 kasike griza
  •   secera po zelji
  •  1-2kasike cimeta
  •  100gr grubo sjeckanih oraha 
  •  

     

     

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    20 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Umutiti jaja i sećer pa dodavati ostale sastojke redom.Sve ljepo izmiksati pa pola smjese usuti u tepsiju i staviti da se zapeče odnosno uhvati korica oko 5-10 min.Peče se na 180C.

    2. 2
      Za to vrijem dok se polovica biskvita peče izdinstati jabuke na ulju koje smo prethodno ogulili i narendali  i dodati ostale sastojke.Mozete dodati od začina sta volite.
      Kad se uhvatila korica istresti jabuke na bisvit pa preliti ostatkom smjese i staviti da se peče do kraja dok ljepo ne porumeni oko 20min.

    Posluživanje

    Pečenu pitu ohladiti posuti sećerom u prahu.


      

petak, 12. travnja 2013.

Zapečene palaćinke sa svježim sirom i spinatom

Predivne slane palaćinke koje se mogu puniti i sa piletinom,ameni omiljene su sa spinatom i sirom.


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •   Za palaćinke(7 palaćika velikih):
  •  300ml mineralne vode
  •  200ml  mlijeka
  •    soli
  •  1 jaje
  •  14 kasika brasna
  •   Za punjenje:
  •  500gr  svježeg sira
  •  2,5dl spinata zaleđenog
  •  1 jaje
  •   sol,papar
  •  2kasike sira rendanog
  •   Za punjenje od piletine:
  •  2velika fileta
  •  4-5 gljiva
  •   sol,papar,ulje
  •   Besamel sos:
  •  40gr maslaca
  •  1kasika brasna
  •  300ml vrhnja za kuhanje
  •   muskati orasćić,papar
  •  1kasika  parmezana
  •   za posipat:
  •  oko 100gr sira rendanog 
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Z palaćinke razmutiti jaja pa dodati brasno i soli i sve izmjesati u kompaktnu smjesu za palaćinke.Ugrijatiulje na tavi pa peći palaćinke.


    2. Za nadjev od sira odmrznuti spinat pa dodati sireve,jaje posoliti popapriti po zelji i sve dobro izmjesati.
      Ako radite sa piletinom,piletinu narezati na sitno i gljive i dinstati na ulju.
    3. 3
      Za besamel otopiti maslac pa dodati brasno dobro izmjesati pa zaliti vrhnjem.Popapriti i dodati muskati orasčić.Kuhati na laganoj vatri dok provrije uz stalno mjesanje da nebi zagorilo.
    4. 4


      Na svaku palaćinku staviti po malo fila urolati ih pa stavljati u vatrostalnu posudu jednu do druge.Na kraju ih zarezati po sredini da se dobije 14 manjih palaćinki.Zaliti ih besamelom i posuti sirom.
      Peći ih u ugrijanoj pećnici na 200C oko 15-20 min dok ne porumene.

    Posluživanje

    Poslužiti uz salatu!


     

četvrtak, 11. travnja 2013.

Pahuljaste kiflice slatke i slane

Kao najljepsa pahulja,u slatkoj i slanoj verziji.Punjene svježim sirom i čokoadom sa marshmallows bombonicama.

Sastojci

  • Za kvasac:
  • 20gr svježeg kvasca
  • 1kasikica sećera
  • 1kasikica brasna
  • 2dl mljeka
  • Za tijesto:
  • 2dl jogurta
  • 1 jaje
  • 1dl ulja
  •   soli
  • oko 500gr brasna(dodavati postepeno) 
  •  
  • Premaz:
  •   jaje
  • za posip: sesam,lan,sećer za slatku verziju
  • Punjenje:
  • svježi sir,sunka
  • čokolada,marshmallow bombonice
  •  
  •  
  •  


    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Za kvasac u toplom mljeku rastopiti kvasac i dodati secer i brasno i ostaviti da nadođe.
      U veću zdjelu staviti jogurt pa dodati jaje,ulje i soli.Sve izmjesati da se spoje sastojci.Dodati nadosli kvasac i postepeno dodavati brasno.Zamjesiti glatko tjesto i ostaviti da se nakvasa oko 30-60 min.ovisno o toplini prostorije.
    2. 2
    3.  

      Kad je tjesto nakvasalo istresti na pobrasnjenu podlocu pa umjesiti tjesto da se ne ljepi.Podjeliti na dvije lopte i razvaljati u veliki krug pa sjeci tjesto i formirati kiflice.Ili ako zelite okrugla peciva uzeti lopticu pa je formirati u krug.Ako cete ih puniti sirom uzeti tjesto malo udubiti u sredini i staviti sir pa umotati dojni dio kao za buhtle i slagati na pleh.Ja sam svaku loticu malo makazama zarezala da dobijem kao cvijet.
    4. 3


      Od druge lopte sam radila slatke kiflice.Razvaljala sam krug pa podjelila na 8 djelova i na svaki stavila kocku čokolade i marshmalows bombonice po 4-5 i krajeve tjesta uvila prema unutra da fil ne curi i rolala.
    5. 4
      Ostaviti ih kratko da jos malo nadođu.Ugrijati pećnicu na 180C i kiflice premazati sa jajom i slane posuti sesamom i lanom,a slatke sećerom po želji.
      Peći ih oko 20 min.dok ne porumene.

    Posluživanje

      

     

    Ja sam radila veće pa mi je ispalo oko 16 kiflica,ako radite manje moze vam ispasti oko 20-25 kiflica.U tijestu smanjite sol ako cete raditi i slatke kiflice.

Print Friendly and PDF