ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Lisnata savijača sa spinatom,svježim sirom i sampinjonima

 

Sastojci

  • 1 lisnato tijesto
  • 150gr spinata (zaledenog)
  • 300gr svjeđeg sira
  • 4kasike grisa
  • soli
  • 1 jaje
  • 6manjih sampinjona
  • sesam za posip
  • jaje za premazivanje
  •  

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    30 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Spinat odlediti pa pomjesati sa sirom,grisom,jaje,sol i dobro izmjesati.
      Sampinjone oprati pa narezati na tanke ploske.
      Tijesto razvaljati pa staviti smjesu al ne blizu krajeva.Pa pobacati sampinjone.
      Krajeve prevrnuti prema unutra pa je urolati polagano.Staviti na papir za pecenje.
      Premazati je jajetom i obilato posuti sa sesamom.
      Staviti u ugijanu pecnicu na 180-200C i peci 20-ak min dok porumeni.

    Posluživanje

    Posluziti uz jogurt ili sta vec volite.

Rolane svježe lazanje sa tikvicama i sunkom

 

Sastojci

  • 6kom svjezih lazanja
  • 1 tikvica
  • 150gr philadelphia sira ili neki drugi krem sir
  • 240gr sunke
  • 420gr paradajiz pire
  • 125gr mozzarele
  •   sol,papar
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U pakovanju kod mene je doslo 6 svjzih lazanja(25x20 vel).
      Odvojiti ih i svaku premazati sa krem sirom.
      Tikvicu oprati pa je sa rezalicom za sir izrezati na tanke ploske ili na krugove sa rezacem za krompir.Na sir staviti po 3-4 snite tanke tivice pa preko sunku izrezanu na tanke kolutove.
      Po okusu posoliti i popapriti .Urolati i stavljati u malo nauljenu vatrostalnu posudu.
      Tako uraditi i sa preostalim lazanjama.
      Po vrhu posuti sa paradajiz sosom ,ako je ljutkast dodati kasikicu secera i opet zaciniti po zelji.
      Mozzarelu nakidati na komadice pa pobacati po vrhu.
    2. 2
      Staviti u ugrijanu pecnicu na 200C ipeci 20min dok se malo zapece.

    Posluživanje

    Posluziti uz salatu ,jogurt...Dobar tek!!

Topla čokolada

 

Sastojci

Broj osoba:
2 osobe
  • 5dl mlijeka
  • 2zlice kakaa tamnog
  • 1zlica nesquika ili neke slicne prah cokolade
  • 1zlica gustina
  • 2zlice sećera
  • 1rebro cokolade 70%
  • 1rebro cokolade tamne za kuhanje
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Staviti 4 dl mljeka da zakuha,a u onih 1 dl razmutiti kakao,nesquik,gustin i secer.Mjesati da ne bude grudica.
      Kad se mljeko zagrijalo skloniti ga pa umjesati smjesu i vratiti na vatru smanjiti i mjesati citavo vrijeme,pa dodati cokoladu izlomljenu na kockice .Kad provrije skloniti i ostaviti samo malo da se prohladi.

    Posluživanje

    U ovu smjesu mozete dodati vise secera al meni je taman.Mozete dodati ako volite ruma,korice narandze ili soka narandze,cimeta.Po zelji stavite ono sto najvise volite.

nedjelja, 24. veljače 2013.

Tart sa brokulama(spinatom),svježim sirom i slaninom


 

Sastojci

 

  • Prhko tjesto:
  • 250gr brasna
  • 125gr maslaca
  • 1 jaje
  • 1kasika hladnog mlijeka
  •   soli
  • Nadjev:
  • 500gr svježeg sira
  • 3dl creme fraiche
  • 4-5kasika rendanog sira( po zelji sir koji volite)
  •   sol,papar
  • 250 gr  brokula(spinata)
  • slanine
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Pomjesati brasno,maslac izrezan na kockice,jaje i sol.Pa sve rukama dobro izmjesati,dodati i mljeko.Sve dobro pomjesati dok se sastojci ne spoje i dobijemo finu kuglu tjesta.Zaviti u providnu foliju i ostaviti sat vremena u frizider.
    2. 2
      Za nadjev pomjesati sve sireve posoliti malo papra staviti i ostaviti i to u frizider.Brokulu ja sam koristila svjezu izrezati i oprati je.A slaninu narezati na manje komadice.
    3. 3
      Tjesto podjeliti na 4 djela ili ako cete praviti veci tart onda razvaljati jedan veci krug.Moji su kalupici promjera15cm.U svaki kalupic staviti tjesto koje smo razvaljali malo vece od kalupa pa fino poravnati,a visak izrezati,viljuskom izbockati dno.
    4. 4
      Na svako tjesto staviti pomalo nadjeva od sira pa pobacati brokule i slaninu,a ako vam ostane tijesta ukrasiti po zelji.
      Pecnicu ugrijati na 180C pa peci oko 35 min.dok ne porumeni.

    Posluživanje

    Meni je trebalo manje od 250gr brokule,a vi stavite po zelji kao i slaninu.Brokilu mozete odmah umjesati u nadjev ako zelite
  •  

Focaccia sa sirom

 

Sastojci

 

  • 270gr brasna
  • 125gr vode
  •   soli
  • 25gr maslinova ulja+2kasike
  • 300gr svježeg sira
  • 2zlice mlijeka
  • slanine po zelji
  • krupne soli

  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Usuti toplu vodu i maslinovo ulje promjesati pa dodati sol i brasno.Napraviti fino elasticno tijesto da se ne ljepi previse.Podjeliti na dva djela pa napraviti salamu i spljostitit je.Pokriti providnom folijom i ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi da odmara.
    2. 2
      Ako je sir pretvrd dodati 2 kasike mljeka da se fino razrjedi.
      Tijesto staviti na pobrasnjenu podlogu pa razvalajti 40x30 cm posuti sa sirom pa dodati ako zelite slanine na kockice(ja jesam i fantasticno je),krajeve ostaviti prazne.Drugi dio tjesta razvaljati na istuvelicinu pa prekriti preko sira,krajeve zaklopiti preko.Premazati uljem i posuti sa krupnom soli.Izbockati je dobro sa viljuskom do dna.Staviti u ugrijanu pecnicu na 220C 10 min dok ljepo pocme rumeniti.

  •  
  •  
Print Friendly and PDF