četvrtak, 28. veljače 2013.

Cimet keksici filovani čokoladom

 

Sastojci

  • Za 20keksića:
  • 100gr maslaca
  • 1 1/2 dl smeđeg sećera
  • 1 jaje
  • 3 1/2 dl(210gr) brasna
  • 1/2 kasikice praska za pecivo
  • 1 1/2 kasikica cimeta ili zacina za medenjake
  • Fil:
  • 150gr tamne cokolade
  • 1 1/2 dl vrhnja za slag
  • 1kasikica meda
  • 25gr maslaca
  •  
  •  

Priprema

Vrijeme pripreme:
25 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Otopiti maslac pa dodati secer.U vecu posudu izmutiti jaje pa dodati brasno,p.z.p.,cimet i maslac sa ceserom.Mozete staviti i 1 malu zlicu vanilije secera.Sve dobro sjediniti pa staviti u providnu foliju na 30 min u frizider.
  2. 2
    Za to vrijeme staviti u serpicu vrhnje i med da se ugrije pa dodati izmrvljenu cokoladu.Kad se otopi cokolada skloniti sa vatre pa dodati maslac i sve izmjesati dok se otopi.Staviti u hladnjak na 1-2 sata da se stegne i da se mogu filovati keksići.A ako vam se zuri mozete staviti u zamrzivac na 15 min.
  3. 3
    Tijesto razvalajti na debljinu 2-3cm pa manjom casom praviti krugove i slagati na veliki pleh na koji smo stavili papir za pecenje.Pecnicu urijati na 200 C i peci 9 min.
  4. 4
    Pecene ohladiti pa filovati svaki sa malo cokolade i poklopiti sa drugim keksicem.

Posluživanje

Meni je ostalo cokoldanog fila tako da se moze slobodno raditi pola mjere.

Ludo tijesto

 

Sastojci

  • 500gr glatkog brasna
  • 1kasikica praska za pecivo
  • 1,5kasikice germe(kvasca)
  • 1kasikica sećera
  •   soli
  • 1 cvrsti jogurt
  • 1 jaje
  • 1 1/2 kasika ulja
  • 1/2-1 časa mlijeka
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U vecu posudu usuti brasno pa dodati p.z.p germu koju nije potrebno prethodno potapati .Dodavati ostale suhe sastojke.Umjesati ulje,jaje,jogurt i na kraju sve zamjesiti sa mljekom koje dodajem pomalo.
    2. 2
      Napraviti fino glatko tijesto i oblikovati u loptu pa staviti u nauljenu vrecicu u frizider da odstoji.

    Posluživanje

    Ovo vam tijesto moze ljeti stajati u frizideru 5 dana,a zimi 7,vaditi po potrebi.Mozete praviti pizzu,peksimete,kiflice i kruh na vama je za sta cete ga iskoristiti.

     Punjeni peksimeti...



Ljesnjak Brownie sa Nutella kremom


Ovo je najljepsi i najbolji Brownie koji sam probala,socan je,ukusan i bombastičan,uvijerite se sami.


Sastojci

  • 175gr mslaca
  • 3dl sećera
  • 1/2dl ljus sirupa(ili svjetli med)
  • 1 1/2 dl kakaa
  • 2kasikice vanilija secera
  • 1/2kasikice soli
  • 3 jaja
  • 1 1/2dl brasna
  • 150gr ljesnjaka(cijelih)
  • Krema:
  • 1dl nutelle
  • 225gr marscapone sira
  • 2dl sećera u prahu
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pecnicu ugrijati na 175 C.
      Maslac sobne temperature pomjesati sa secerom pa umutiti da se ujednaci.Dodati sirup,kakao,vaniliju i sol,sve lagano izmutiti da se sastojci spoje.Dodavati jedno po jedno jaje i mutiti.Zatim dodati brasno.Na kraju rucno dodati cijele ljesnjake .
    2. 2
      Tepsiju dimenzija 20x20 obloziti papirom pa staviti smjesu i poravnati.Peci 30 min.pa provjeriti cackalicom dali je peceno.
      Ostaviti da se ohladi.
    3. 3
      Za kremu pomjesati mascarpone,nutelu(koju malo otopimo na pari ili u mikrovalnoj) i secer pa sve izmiksati.Staviti u vrecicu sa nastavkom i na hladan biskvit stavljati kremu.
      Ostaviti u frizider da se stegne.

    Posluživanje

    Ja sam pekla u tepsiji 20x27 cm i bilo mi je taman,stavila sam 250gr mascarponea i bez secera kremu nekako mi je bilo taman s obzirom da je nutella slatka.Vi radite kako volite .Ovo je jedna cokoladna bomba ..uvjerite se sami ;)
    Umjesto ljus sirupa mozete koristiti svijetli med.

Zapečeni omlet sa tikvicama,paprikom i patlidžanom


 

Lagan i ukusan obrok sa tikvicama koje mozemo napraviti na bezbroj nacina,jedan je i ovaj koji su vam sad napisati...

Sastojci

  • 1 tikvica
  • 2 paprike
  • 1 patlidžan
  • 4 jaja
  • 4dl vrhnja za kuhanje
  • sol,vegeta ,papar
  • ulja za pržiti
  • 100gr sira rendanog
  •  
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Dobro oprati svo povrse pa ga narezati na tanke ploske,kolutove ili po duzini.Papriku je najbolje na kolutove.
    Na ulju kratko preprziti sa obe strane.
    Stavljeti povrće u vatrostalnu posudu.
    Razmutiti jaja sa vrhnjem i dodati zacine.Preliti preko povrca i posuti sirom.
    Staviti u ugrijanu pećnicu oko 10 min da se zapeče.


    A evo jos jedan fini i lagani receptic za tikvice koji mozete pogledati ovdje,mi smo danas i ovo rucali;).Galette sa tikvicama i sirom.





 


Bogata musaka


 

 

 

 

 

     Sastojci

  • 5-6srednje veličine krompira
  • 500gr mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 1časa(2dl) graska(zaleđeni ili svježi)
  • 1/2čase cvjetače(zaleđene)
  • sol,vegeta,papar ,crvena paprika
  • 2dl paradajiza u komadicima
  • 1zlica paradajiza iz tube
  • 1zlica  brasna
  • 3-4 snite slanine sitno isjeckane
  • Preljev:
  • 2 jaja
  • 2,5dl kiselog vrhnja
  • 1dl vrhnja za kuhanje
  • vode za podljevati
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Krompire oguliti pa narezati na tanke ploske.Vatrostalnu posudu malo nauljiti.
    2. 2
      Luk,mrvu i papriku usitniti na sto manje komade pa staviti na malo ulja da se dinsta.Dodati i slaninu.Dinstati par minuta pa dodati i meso ,dobro ga izgnjeciti da bude sitno.Podljevati sa malo vode po potrebi.Kad meso promjeni boju dodati zacine po okusu i zelji.Sad dodati grasak,cjetacu pa jos malo podliti sa vodom i dinstati pa dodati paradajiz iz tube,paradajiz sos sa komadicima paradajiza.Sve izmjesati i ostaviti da krcka oko 15 min.pred kraj dodati kasiku brasna i malo vode ako je potrebno.Kad voda ispari skloniti sa sporeta.
    3. 3
      U vatristalnu posudu poredati krompire pa malo posoliti,pa meso,opet krompire,meso i na karaju krompire.Pokriti sa folijom i staviti u pecnicu ugrijanu na 200C pola sata.
    4. 4
      Izmjesati jaja sa kiselim vrnjem i vrhnjem za kuhanje i malo posoliti i povegetiti.Skloniti foliju pa sve zaliti i jos peci oko 20 min.dok ne porumeni krompir.

    Posluživanje

    Posluziti uz salatu i jogurt po zelji!
Print Friendly and PDF