ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Aromatični džem od jabuka

Sastojci

  • 500gr jabuka
  • 200gr sećera
  • 1zlicica vanilija secera
  • 1zlicica vanilija arome
  • 1/2zlicice  cimeta
  • 1zlica sitno mljvenih oraha 
  • soka od limuna
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Od ove kolicine ispadnu 2 male ili jedna veca tegla.Radila sam manju mjeru.
      Staviti teglu u pecnicu na 100C da se zagrije.
      Jabuke oguliti pa ih sitno narezati.Posuti ih sa sokom od limuna.Staviti secer,vaniliju,aromu,cimet.Pa ostaviti 10-15 min.da puste sok.Zatim staviti na vatru da se pocme dinstati i staviti orahe.
    2. 2
      Ja sam dinstala oko 10-15 min. da bude malo gusce dok se jabuke nisu pretvorile u kasicu.Kad je gotovo sipati u vrucu teglu i odmah zaklopiti.

    Posluživanje

    Mozete povecati kolicinu jabuka ,a secer stavljati po okusu, ako su jabuke slatke manje secera.Mozete staviti i ruma ako volite,ljesnjake umjesto oraha ili bademe.Koristiti za kolace kao nadjev ili mazati na kruh.

Banoffee pie

Sastojci:
300gr degestive keksa
125gr maslaca

Krema:
395gr karamela (kantica)

i jos:
300ml vrhnja za slag
2banane
limun soka

Priprema:
Kalup promjera 24cm
Kekse samljeti pa dodati omeksali maslac.Napraviti kompaktnu smjesu pa rasporediti u kalup i stjenke kalupa ne previse visoko.
Karamel ako je tvrd lagano ugrijati pa izliti na kekse.Bnanae narezati na kolutice poprskati limun sokom da nebi pocrnule pa poredati po karamelu.
Vrhnje za slag umutiti u čvrsti slag pa ukrasiti po vrhu.Preliti po zelji čokoladnim sirupom,ukrasiti bananam ili sa ljesnjacima.

Ako nemate gotovi karamel,mozete napraviti od :
395gr kondenziranog mlijeka
50 smeđeg sećera
100gr maslaca
Staviti na vatru maslac i sećer da se otopi pa dodati kondenzirano mlijeko pa pustiti da provrije i da dobije lijepu smeđu boju i gustinu.

Ostaviti par sati u hladnjaku da se stegne!
Imte recept i ovdje!




nedjelja, 3. ožujka 2013.

Strudla sa sjeckanim jabukama

 

 

Sastojci

  • 12 kora za pitu 
  • 3 jaja
  • 150gr secera
  • 1velika kasika vanilija secera
  • 70ml ulja
  • 100gr griza
  • 150gr jogurta
  • 1,5 kasikica praska za pecivo
  • Nadjev:
  • 1kg  jabuka
  • oko 50gr maslaca
  • 1kasikica cimeta
  • 1 vanilija secer
  • 3kasike secera
  • 4kasike sitno mljevenih oraha
  •  
  •  
  •  
    Jednostavno
    1. 1
      Jabuke izrezati na sitne kockice pa staviti u serpu zajedno sa maslacem pa sve dinstati i dodati ostale sastojke i sve izmjesati.Dinstati oko 5-10 min.dok jabuke ne omeksaju.Zatim skloniti sa vatre i staviti da se prohladi.
    2. 2
      Dok se jabuke hlade,umutiti jaja pjenasto sa secerom i vanilijom.Pa dodavati ostale sastojke i griz na kraju.Smjesu za premazivanje kora ostaviti samo da griz malo nabubri.
    3. 3
      Kore podjeliti na 3 dijela po 4,tako da dobijemo tri strudle.Mazati 4 kore pa staviti malo nadjeva na pocetak kore pa urolati sve.Premazati sa ostatkom smjese i staviti u zagrijanu pecnicu na 180 C.Peci oko 15-20 min dok ne porumeni.Vrucu strudlu prekriti krpom,pa kad se ohladi posuti sa secerom u prahu.

    Posluživanje

    Kolicinu secera u jabukama prilagodite po sebi,ako su vam kisele jabuke stavite malo vise.Moze se raditi i sa ostalim vocem.


Čoko-čokoladni muffinsi

Sastojci

  • 2 jaja
  • 1dl sećera
  • 1 vanilija secera
  • 2dl brasna
  • 1cajna kasika praska za pecivo
  • 150gr maslaca
  • 1dl meda
  • 30gr cokoladnih kapljica ili sjeckane cokolade
  • 1dl kakaa
  • Glazura
  • 2,5 rebra čokolade
  • 1/2zlice ulja


  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pjenasto umutiti jaja ,secerr i vaniliju.Dodati otopljeni maslac koji se malo prohladi,pa dodati i med.Sve lagano mutiti uz dodavanje brasna,kakaa i p.z.p.Na kraju umjesati cokoladne kapljice.
    2. 2
      Pecnicu ukljiciti da se grije na 175C,pripremiti kalupe za muffinse,meni je ispalo 12 muffinsa.Usipati pomalo smjeseStaviti u pecnicu da se peku oko 15-20 min ovisno o pecnici.
    3. 3
      Za glazuru otopiti cokoladu sa uljem.Kad se muffinsi ispeku na svaki staviti po malu kasikicu cokolade.Ostaviti u hladnjak da se stegnu.

    Posluživanje

    Ovi Muffinsi su socni i sutradan kad ih posluzimo iz frizidera.Ako nemate kapljice mozete izlomiti cokoladu pa staviti u zamrzivac pa umjesati u smjesu i tako ce se lagano otapati prilikom pecenja.

Cheesecake sa pepparkaks(medenjacima)

 

 

 

Sastojci

  • 150gr medenjaka
  • 70gr maslaca
  • 250gr marscapone sira
  • 150 gr creme fraiche ili philapdelfia
  • 2zlice secera u prahu
  • 2zlice vanilija secera
  • 2cepa vanilija arome
  • soka od limuna


Priprema

Vrijeme pripreme:
15 min
Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kekse samljeti pa pomjesati sa maslacem koji smo izrezali na kockice.Pripremiti kalup 22-24cm.Smjesu za podlogu dobro izraditi sa rukama pa staviti u kalup i fino poravanati rukama.Ostaviti u hladnjak dok pripremamo fil.
  2. 2
    Obe vrste sira pomjesati pa dodati secer,vaniliju secer i aromu vanilije sa limunom i sve miksati.Ako je potrebno dodati 3 lista zelatine(ja nisam).Staviti sve u kalup i ostaviti u hladnjak da se stegne najbolje preko noci.

Posluživanje

Ako volite slade mozete dodati vise secera.Umijesto marscapone sira mozete i neki drugi sir koristit koji je slican.
Print Friendly and PDF