subota, 30. ožujka 2013.

Macarons

Macarons su posebna priča za mene.Prvi put kad sami ih radila nisu bili za javnost:).Al ja ne odustajem i naravno morala sam ih ponoviti i rezultat je puno bolji.
Recept je sa ove stranice i jako je odličan i detaljan.Ja cu vam prenjeti samo sastojke,a upute i ostalo mozete pročitati na navedenoj stranici.

Sastojci:
2bjelanjka (oko 70gr)
50gr kristal sećera
120 gr sećera u prahu
80 gr sitno mljevenih badema



Punjenje čokoladno:
30ml vrhnja za slag
80gr čokolade tamne

Izrada nije komplicirana ,samo se morate držati recepta i sve ide jednostavno.Ja sam u bjelanjke dodala malo i creme of tartar i bolje se učvrstilo.
Za čokoladno punjenje sam u vrhnju otopila čokoladu,al ne da vrhnje provrije pa sam ostavila da se stegne i ohladi.U bjelanjke sam također dodala i kasikicu kakaa.
Za blansiranje badema:
Staviti u vodu bademe da prokljucaju,zatim ih procjediti i vaditi iz opne jos dok su topli,nikako se ne smiju ohladiti.Da ih osusite stavite u pećnicu na 100C oko 15-20 min.Provjeriti dali su suhi.



Kokos crumble sa bananom i jagodama

Predivan soj okusa i aroma. Ja sam radila za sebe manju količinu za tri male zdjelice,a orginal recet imate na ovom blogu.


Sastojci za
Tri male zdjelice:

4 jagode srednje veličine
1 manja banana
sok od pola limuna
3žlice meda

Za Crumble:
40gr maslaca
40 gr brasna
40 gr kokosa
sećera o želji
Prirema:
Izrezati jagode i banane na snitice pa staviti u zdjelice i osuti sa limu sokom.Staviti u svaku o kasiku meda.
Za cruble izmrviti maslac,brasno i kokos,sećer stavite o želji oko 40 gr ili manje.
Staviti u ugrijanu pećnicu na 180C oko15 min dok porumeni.
Poslužiti uz slag.




četvrtak, 28. ožujka 2013.

Spanjolska tortilla

Prvi put sam tortillu probala bas u Spanjolskoj i odusevila se.Idealna je poslužiti uz jogurt za doručak.


Sastojci

  • oko 400gr krompira
  • 2manja luka
  • 6-7 jaja
  • sol,papar
  • ulja i malo vode
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Oguliti krompir i luk,panarezati na male kockice.Staviti na ugrijano ulje,posoliti,staviti papra pa malo podliti vodom i dinstati.Poklopiti tavu.Razmutiti jaja i posoliti ih.
      Kad je krompir omeksao preliti jajima izmjesati ostaviti par minuta da se zapece.
      Pomocu veceg tanjira preokrenuti tortillu pa opet staviti u tavu drugu stranu da se zapece.

    Posluživanje

    Posluziti uz jogurt!

Najbolji Kroasani(orginalni)

Ovaj recept sam davno isprobala i ostalo mi je u sjećanju da su jako meki.Sad sam stavila i postupak izrade koji ranije nisam.Najsličniji su orginalu i nadam se da će se dopasti i vama,ja sam odusevljena.

Sastojci

  • 20gr germe(svjeze)
  • 3 kasike ulja
  • 2dl mljeka
  • 1dl vode
  • 1kasika soli
  • 1kasikica sećera
  • 400-500gr brasna( dodavati po potrebi)
  • 100gr maslaca
  • 1 jaje za premazati 



  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      U vodu razmutiti germu i dodati kasikicu sećera.
      U veću posudu usuti toplo mljeko,ulje,sol,pa dodati nadoslu germu.
      Brasno dodavati pomalo mozda vam nece trebati svih 500gr.Zamjesiti glatko tjesto i ostaviti oko sat vremena na toplom da nadođe.
    2. Kad je nadoslo tjesto istresti ga na pobrasnjenu podlogu i podjeliti na 8 loptica(oko prilike u mene je bilo 85-90gr u svakoj).Razvaljati krugove veličine manjeg tanjira.Na svaki krug stavljati pomalo omeksalog maslaca,osim na zadnju.

    3. Kad smo sve krugove poslagali sad razvaljati jedan veliki krug sto moze tanji.Ako cete raditi manje kroasane isjeci na 32 jednaka dijela,ili ako cete vece na 16 djelova.

    4. Uzeti jedan dio pa na vrhu zarezati sa nozem i prema vani uviti i tako nastaviti motati kroasane istezuci prednji dio.Tako uraditi i sa ostalim kroasanima i ostaviti jos da nadođu na toplom oko 30-60min.

    5. 5
      Kad su nadosli premazati ih razmućenim jajetom i posuti po zelji susamom,sećerom.
      Peci ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 250C oko 15 min dok porumene.

    Posluživanje

    Ako ćete raditi slatku verziju smanjiti količinu soli.Možete ih puniti po zelji,nutellom,đemom,sunka-sir.Temperatura je jača za pečenje al vi prilagodite svojoj pećnici,ja sam ih pekla na 250C pa smanjila na 200C.
    Također kad premazete jajetom mozete ih pola posuti sa sećerom po vrhu,ako radite slatku verziju.I kad se ispeku za ljepsi sjaj u malo vode dodati sećera i premazati ih.



    Postupak izrade:


srijeda, 27. ožujka 2013.

Coco Milch Tapioca

Ovo je za mene novo otkriće,Tapioka!!! Jedna dobra vila mi je spremila divne stvarčice među kojima se nasla i vrećica tapioce.Iskombinirala sam je sa coco milch i jagodama i na kraju dobila odličan dezert!
Sastojci:
1 dl tapioke
165ml coco milch
330ml mljeka
2 kasike prah sećera
1čep vanilija arome



Voćni dio:
6 većih jagoda
1-2 kasike prah sećera
sok od pola limuna

Priprema:

Prvo tapioku kratko potopiti u vodu da nabubri.
Usuti coco milch iobično mljeko sa prah sećerom da prokuha pa dodati procjeđeno tapioku.Mjesati dok tapioka ne postane providna.



Jagode narezati na male komadiće pa posuti sokom od limuna i sećerom pa promjesati da puste sok.




Kad se malo tapioka prohladila,pripremiti 4 čase pa u svaku na dno staviti malo jagoda pa usuti tapioku i opet jagode i politi sa sokom sto su jagode pustile. Ohladiti i uzivati !!










Print Friendly and PDF