subota, 13. travnja 2013.

Ljena pita sa jabukama

Predivna i lagana pita.Jabuke inače obozavam u svim mogućim kombinacijama.Uz dodatak oraha,cimeta i vanilije predivna pita.

Sastojci

  •   biskvit:
  •  3 jaja
  •  1 casa od jogurta secera
  •  1  jogurt(2dl)
  •  1 casa od jogurta ulja
  •  2 case od jogurta brasna
  •  1 vanilija secer
  •  1 prasak za pecivo
  •   fil:
  •  5-6  jabuka
  •  2-3 kasike ulja
  •  2-3 kasike griza
  •   secera po zelji
  •  1-2kasike cimeta
  •  100gr grubo sjeckanih oraha 
  •  

     

     

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    20 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Umutiti jaja i sećer pa dodavati ostale sastojke redom.Sve ljepo izmiksati pa pola smjese usuti u tepsiju i staviti da se zapeče odnosno uhvati korica oko 5-10 min.Peče se na 180C.

    2. 2
      Za to vrijem dok se polovica biskvita peče izdinstati jabuke na ulju koje smo prethodno ogulili i narendali  i dodati ostale sastojke.Mozete dodati od začina sta volite.
      Kad se uhvatila korica istresti jabuke na bisvit pa preliti ostatkom smjese i staviti da se peče do kraja dok ljepo ne porumeni oko 20min.

    Posluživanje

    Pečenu pitu ohladiti posuti sećerom u prahu.


      

petak, 12. travnja 2013.

Zapečene palaćinke sa svježim sirom i spinatom

Predivne slane palaćinke koje se mogu puniti i sa piletinom,ameni omiljene su sa spinatom i sirom.


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •   Za palaćinke(7 palaćika velikih):
  •  300ml mineralne vode
  •  200ml  mlijeka
  •    soli
  •  1 jaje
  •  14 kasika brasna
  •   Za punjenje:
  •  500gr  svježeg sira
  •  2,5dl spinata zaleđenog
  •  1 jaje
  •   sol,papar
  •  2kasike sira rendanog
  •   Za punjenje od piletine:
  •  2velika fileta
  •  4-5 gljiva
  •   sol,papar,ulje
  •   Besamel sos:
  •  40gr maslaca
  •  1kasika brasna
  •  300ml vrhnja za kuhanje
  •   muskati orasćić,papar
  •  1kasika  parmezana
  •   za posipat:
  •  oko 100gr sira rendanog 
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Z palaćinke razmutiti jaja pa dodati brasno i soli i sve izmjesati u kompaktnu smjesu za palaćinke.Ugrijatiulje na tavi pa peći palaćinke.


    2. Za nadjev od sira odmrznuti spinat pa dodati sireve,jaje posoliti popapriti po zelji i sve dobro izmjesati.
      Ako radite sa piletinom,piletinu narezati na sitno i gljive i dinstati na ulju.
    3. 3
      Za besamel otopiti maslac pa dodati brasno dobro izmjesati pa zaliti vrhnjem.Popapriti i dodati muskati orasčić.Kuhati na laganoj vatri dok provrije uz stalno mjesanje da nebi zagorilo.
    4. 4


      Na svaku palaćinku staviti po malo fila urolati ih pa stavljati u vatrostalnu posudu jednu do druge.Na kraju ih zarezati po sredini da se dobije 14 manjih palaćinki.Zaliti ih besamelom i posuti sirom.
      Peći ih u ugrijanoj pećnici na 200C oko 15-20 min dok ne porumene.

    Posluživanje

    Poslužiti uz salatu!


     

četvrtak, 11. travnja 2013.

Pahuljaste kiflice slatke i slane

Kao najljepsa pahulja,u slatkoj i slanoj verziji.Punjene svježim sirom i čokoadom sa marshmallows bombonicama.

Sastojci

  • Za kvasac:
  • 20gr svježeg kvasca
  • 1kasikica sećera
  • 1kasikica brasna
  • 2dl mljeka
  • Za tijesto:
  • 2dl jogurta
  • 1 jaje
  • 1dl ulja
  •   soli
  • oko 500gr brasna(dodavati postepeno) 
  •  
  • Premaz:
  •   jaje
  • za posip: sesam,lan,sećer za slatku verziju
  • Punjenje:
  • svježi sir,sunka
  • čokolada,marshmallow bombonice
  •  
  •  
  •  


    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Za kvasac u toplom mljeku rastopiti kvasac i dodati secer i brasno i ostaviti da nadođe.
      U veću zdjelu staviti jogurt pa dodati jaje,ulje i soli.Sve izmjesati da se spoje sastojci.Dodati nadosli kvasac i postepeno dodavati brasno.Zamjesiti glatko tjesto i ostaviti da se nakvasa oko 30-60 min.ovisno o toplini prostorije.
    2. 2
    3.  

      Kad je tjesto nakvasalo istresti na pobrasnjenu podlocu pa umjesiti tjesto da se ne ljepi.Podjeliti na dvije lopte i razvaljati u veliki krug pa sjeci tjesto i formirati kiflice.Ili ako zelite okrugla peciva uzeti lopticu pa je formirati u krug.Ako cete ih puniti sirom uzeti tjesto malo udubiti u sredini i staviti sir pa umotati dojni dio kao za buhtle i slagati na pleh.Ja sam svaku loticu malo makazama zarezala da dobijem kao cvijet.
    4. 3


      Od druge lopte sam radila slatke kiflice.Razvaljala sam krug pa podjelila na 8 djelova i na svaki stavila kocku čokolade i marshmalows bombonice po 4-5 i krajeve tjesta uvila prema unutra da fil ne curi i rolala.
    5. 4
      Ostaviti ih kratko da jos malo nadođu.Ugrijati pećnicu na 180C i kiflice premazati sa jajom i slane posuti sesamom i lanom,a slatke sećerom po želji.
      Peći ih oko 20 min.dok ne porumene.

    Posluživanje

      

     

    Ja sam radila veće pa mi je ispalo oko 16 kiflica,ako radite manje moze vam ispasti oko 20-25 kiflica.U tijestu smanjite sol ako cete raditi i slatke kiflice.

srijeda, 10. travnja 2013.

Jagode

Doslo nam je proljece,a time i prve jagode.Njihov miris i okus obozavam u kolačima,smoothiu,desertima u časi.
Podjelit cu sa vama moje omiljene kolače,a naravno bit ce ih i jos ako budete tu sa mnom i pratili sve novo na blogu.



Moja omiljena torta i jako ukusna je torta od Jagoda i čokolade.Savrsen spoj kreme od marscapone sira,bijele čokolade koju upotpinjuje voćna krema od jagoda

Sve detaljnije o torti i njenim sastojcima mozete pogledati ovdje.


Idemo na sljedeću poslasticu,a to je također Nepečena torta sa jagodama koju sam isprobala,a recept je sa coolinarkE.Predivan,lagana i osvježavajuća torta.Recept ovdje.



Sljedeća torta bas ima naziv proljetna,lagana krema sa kondenziranim mljekom i sirom,podloga o ddegestive keksa.Uvjerite se sami u njen predivni okus.



Ovaj me je kolač odusevio sa mekocom kora i okusom.Podsjeća me na krempitu,a po izgledu na Japanski vjetar,iako su kore totalno drugačije-mekse.Krema od vanilije,kore od vanilije i naravno sve ljepo upotpunjeno sa jagodama.Recept je sa coolinarke od moje drage Nely.--Princess vanila

Dali ste probali praline od bjele čokolade i punjenje od jagoda?Ako ne evo jednog lagano recepta za vas ukusne i fine.




A sada Tapioca...
Nikad je prije nisam probala,al sam dosta čitala i gledala slike o divnim desertima.Zaista ima poseban okus,neobicčne kuglice.U mene naravno sa jagodama.




Obožavam crumble pa tako i ovaj sa jagodama,bananama i kokosom,zaista savrsena kombinacija.Recepta sam preuzela na ovom blogu i radila i prilagodila sebi.


A sad i malo smoothia,obozavam ih najvise sa sumskim voćem i jagodama,a ovaj je u kombnaciji sa čokoladom savrsen.




Jos jedan u nizu od kremastih kolača ,jednostavan u pripremi,a okus je obećavajuće dobar.
Kremasti kolač sa jagodama



Jednostavna proljetna torta sa jagodama.Bademi,jagode i vanilija-savrsena kombinacija!

 Galette
 moje omiljene,najdraže i najbolje,uvijerite se sami da je sve istina sto sam napisala,ja ih obožavam ,a sigurno ćete i vi kad ih probate:)
Galette sa jagodama,krem sirom i bademima


ponedjeljak, 8. travnja 2013.

Aromatične palaćinke

Meke,mirisne ...

  • 250-300ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1mala kasika sećera
  • 1 mala kasika cimeta
  • par kapi arome vanilije
  • 1/2 male kasike naribane korice narandze
  • brasna koliko treba dodavati pomalo


    Jednostavno
    1. 1
      U posudu ili (shejker) staviti mljeko pa dodati jaje secer,vanilija aromu,cimet i korice narance pa dodavati brasno koliko treba pomalo da dobijemo smjesu finu za palacinke ,srednje gustu.Ugrijati ulje na tavi pa izliti u casu i usipati smjesu od palacinka na vrucu tavu i peci sa obe strane...



    2. 2
      Palacinke filovati po zelji nutelom.marmeladom,posuti mljevenim orasima,bademima sve po zelji....



      Jagodeee....

    Posluživanje

    Uzivajte u mirisnim, ukusnim palacinkama.
    Ova smjesa je za 5 velikih palacinka,samo povecati sastojke ako zelite vise.

Print Friendly and PDF