petak, 28. lipnja 2013.

Nabujakod od ostatka biskvita i borovnica

Ostatka biskvita možete iskoristiti na jedan odličan način,uz dodatak bobičastog voća...




Sastojci

  •  1 manji biskvit(ostatak)
  •  4 kasike sećera
  •  1- 2 vanilije sećer
  •  2 jaja
  •  1 vanilija
  •  150ml vrhnja za slag
  •  150ml mljeka
  •  150gr borovnica(ili drugog bobičastog voća) 
  •  
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Ostatak biskvita izrezati na komadice,a manji obruc ili tepsijicu premazati maslacem,pa staviti biskvit.
      Borovnice posećeriti i vaniliju staviti pa izmjesati i posuti po biskvitu.
      Pjenasto umutiti jaja sa vanilijom pa dodati mljeko i vrhnje samo da se spoji i prestati miksati.Politi po biskvitu i borovnicama pa staviti u ugrijanu pecnicu na 180C dok lagano porumeni.

     

     

    Posluživanje

    Secer mozete dodati po zelji vise ili manje.
    Posluziti uz sladoled od vanilije ili slag!
     

subota, 22. lipnja 2013.

Moja rođendanska torta

Odlučila sam se praviti nesto sočno,kremasto i ukusno i odabir je pao na Dunavske valove u obliku torte

i presjek...
jedan predivni likerčić koji sam dobila na poklon




nedjelja, 16. lipnja 2013.

Torta Grčki sladoled

Brzo,kremasto i osvježavajuće...

Sastojci

  •  300ml vrhnja za slag
  •  2 kesice slaga u prahu
  •  1 vanilija bourbon
  •  200ml mlijeka
  •  8-10 kasika keksa mljevenog(plazma ili slično)
  •  5 kasika krasa ili druge čokolade u prahu
  •  6 komada piskota
  •  2 redačokolade narendati ili na komadiće izrezati
  • čokoladna glazura
  • ljesnjaci za posip
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati vrhnje za slag,mljeko,vaniliju i prah slag pa sve mutiti skupa.Kad se umutilo do zeljene cvrstine ne previse čvrsto,podjeliti smjesu na 2 djela.
    U jedan dio dodati mljeveni keks,u drugi cokoladu i komadice čokolade.
    Zdjelu plastičnu ili neki kalup duguljasti obložiti folijom pa sipati smjesu od keksa,preko od cokolade.
    Piskote izlomiti na komadice pa poredati po vrhu i prekriti sa folijom.
    Staviti par sati u zamrzivač.Kad se stegla okrenuti je i staviti na tanjir i preliti po želji sa čokoladom.

Posluživanje

U smjesu po zelji nadodajte sežera al mislim da je dovoljno radi keksa i čokolade.Ukrasite po želji.
Smjese možete podjeliti na vise djelova pa staviti po želji ljesnjaka,voće...izbor je na vama!


subota, 15. lipnja 2013.

Čokoladna torta

Jednostavna čokoladna bomba

Sastojci

  •  150gr margarina ili maslaca
  •  2dcl brasna
  •  2dcl sećera
  •  1dcl kakaa
  •  2 jaja
  •  1 vanilija secer
  •   Ganache krema:
  •  2dl vrhnja za slag
  •  200gr čokolade za kuhanje
  •  

Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Jednostavno
  1. Otopiti margarin pa dodati brasno, secer, kakao i vaniliju, na kraju umjesati  jedno po jedno jaje.Sve dobro izmiksati i staviti u kalup(26cm).Smjesa ce biti malo gusta pa je rasporediti sa kasikom…staviti biskvit da se pece 20 min na 175C.Dok se biskvit pece staviti vrhnje da se zagrije na laganoj vatri i staviti izmrvljenu cokoladu i mjesati dok se ne izjednaci.Kad je biskvit gotov(provjeriti cackalicom)izliti ganache po biskvitu i ostaviti da se ohlade oko 2 sata

Posluživanje

Moze se posluziti sa slagom...ukrasiti po zelji..
Ovo je prava cokoladna bomba uvjerite se sami:)

srijeda, 12. lipnja 2013.

Sok od zove(bazge)

Meni najdraže ljetno piće!Malo blaža verzija ne preslatka i meni najdraža.

Sastojci

  •  32 cveta zove
  •  5 l vode
  •  2,5kg sećera
  •  4 limuntosa


Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Cvjetove zove NE PRATI,staviti ih u veću posudu ili serpu i preliti sa hladnom vodom promjesati ,poklopiti i ostaviti 24h da stoji.Povremeno mjesati.


    Nakon 24h procjediti kroz cjedaljku na koju smo stavili gazu i usuti sećer i limuntose i dobro promjesati.Ostaviti jos oko 12h da stoji uz mjesanje malo česće.
    Procjediti ponovno kad se sećer otopio i usuti u boce.

Posluživanje

Možete puniti u manje plastične boje i zalediti i po potrebi odmrznuti.




ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Kremasti kolač od jagoda

Kremasto,brzo i fino.Proljeće prepuno slatkih jagoda i slatkih kolača.Jos jedan u nizu od jagoda koji će se sigurno dopasti i vama.

Sastojci

  •  Biskvit:
  •  4  jaja
  •  4 kasike sećera
  •  2 kasike  gustina
  •  4 kasike brasna
  •  1 praska za pecivo
  •  2 kasike ulja
  •   Krema:
  •  250 ml mljeka
  •  250 ml vrhnja za slag
  •  1 vanilija bourbon
  •  1 kesica galete puding(u prahu)
  •   džem od jagoda
  •  oko 500 gr jagoda

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Jaja i sećer pjenasto umutiti oko 5 min.dok snjesa ne pobjeli.
    Dodati gustin,brasno i p.z.p.
    Jos lagano miksati i dodavati lagano ulje.Sve izmiksati da se smjesa ljepo ujednači.
    Izliti u četvrtastu tepsiju koju smo malo namastili i pobrasnili i peći na 180C oko 15-20min.Čačkalicmo provjeriti dali je pečeno.
  2. 2
    Kad je biskvit pečen premazati ga sa par kasika džema i ostaviti da se ohladi.
    Jagode narezati na ploske pa poredati preko džema.

  3. 3
    Za kremu usuti u posudu mljeko,vrhnje ,vaniliju i prah puding i sve miksati dok se ne umuti u čvrsti krem.
    Preko jagoda premazati kremu i ukrasiti po zelji i ostaviti u hladnjak da se hladi i ljepo stisne.

Posluživanje

Možete peći i kao tortu,preko kreme možete staviti preljev za torte u boji.




subota, 25. svibnja 2013.

Rustična pogača

Pogača koja je odličnog okusa,meka,ukusna i jako sočna.
Orginal recept sam nasla ovdje,a ja sam napravila male izmjene.

Sastojci:
300gr brasna(mekog)
1 kvasac(7gr)
1 kasikica sećera
100 ml tople vode
100 ml jogurta
soli
1 jaje

Nadjev:
kečap
mozzarele oko 100-150 gr
6 sampinjona
za premaz:
1 jaje
margarina izrezanog na kockice
susam ua posip

Postupak izrade:
Kvasac staviti u toplu vodu i dodati sećer i ostaviti da nadođe.Pomjesati brasno,jaje,jogurt i sol.Kad je kvasac nadosao dodati ga u brasno i sve izmjesati,ostaviti na toplom oko 45 min da se ukvasa.
Kad se tjesto ukvasalo staviti na radnu ploču koju smo posuli brasno i izraditi fino tjesto za valjanje.Razvaljati tjesto pa staviti kečap razmazati po tjestu,al ne skroz do ruba.Staviti mozzarelu izrezanu na kockice i sampinjone na tanje snitice.Premazati krajeve sa jajetom i staviti malo margarina na kockice,posuti sesamom.Peći u ugrijanoj pečnici na 200C oko 30min.
Pečenu pokriti krpom.


srijeda, 22. svibnja 2013.

Jednostavni sladoled od jagoda



Jednostavno,brzo i osvježavajuće...

Sastojci

  •  100ml jagoda(svjeze)
  •  100ml vrhnja za slag
  •  4 kasike vrhnja kiselog sa 12%m.m
  •  2kasike sećera u prahu
  •  čep vanilija arome 
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U blender ili multipraktikum staviti jagode i usitniti da bude 100ml pa dodati vrhnje za slag,kiselo vrhnje,secer i aromu i sve skupa muksati.
      Staviti u posudice za sladoled ili u jenu zdjelu i ostaviti u zamrzivac.
      Ako su male posudice sa stapicima malo ih protresti,a u zdjeli promjesati svako 30-60 min.

    Posluživanje

    Kad se sladoled zaledi i prije upotrebe mozete preliti i sa cokoladnom glazurom.

subota, 4. svibnja 2013.

Souffle omlet sa spanakom i mozzarellom

Predivan lagan,ukusan,kao dorucak ili lagan ljetni ručak!

Sastojci

  • 2 kasike maslaca
  • 200gr spanaka
  • sol,papar
  • za omlet:
  • 6 jaja
  • 1 kasika maslaca
  • 0,5dl vrhnja za kuhanje
  • sol,papar,muskatni orascic
  • 3-4 kasike mozzarelle narendane ili na kriske
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Otopiti maslac na tavi pa dodati oprani i ocjedeni spanak.Posoliti popapriti i mjesati par minuta dok se izdinsta.
      Skinuti sa vatre i prebaciti na tanjir.
    2. 2
      Žumanjke odvojiti od bjelanjaka,bjelanjke sa soli umutiti u cvrsti snjeg.
      Žumanjke popapriti dodati vrhnje i po zelji muskatni orasčić pa umutiti.
      Umjesati bjelanjke i lagano ih mjesati ne sa mikserom.
      Na tavi otopiti maslac pa dodati smjesu jaja i mjesati 3-4 min.na laganoj vatri,poravnati pa staviti preko spanak i mozzarellu. Kad se mozzarella počme topiti lagano preklopiti omlet i prebaciti na tanjir.

    Posluživanje

    Omlet je dovoljan za 2 osobe.U orginalnom rcp ide jaja,a meni je bilo dovoljno 6.Pjenasto,lagano i ukusno uz paradajiz salatu!

srijeda, 1. svibnja 2013.

Jednostavna proljetna torta od jagoda

Lagana,brza za praviti,a savrsena za jesti...za tople proljetne dane .

Sastojci

  •   Kora:
  •  5 jaja
  •  5 kasika sećera
  •  5kasika brasna
  •  1/2 kasikice praska za pecivo
  •  1/2 kasikice creame of tartar ili malo soli
  •  5 kasika vode
  •  5 kasika ulja
  •  2 kasike blansiranih badema sitnije mljevenih
  •  1 kasikica vanilija paste ili arome vanilije
  •   Krema:
  •  400-500ml vrhnja za slag
  •  1 slag fix
  •  200-250 gr jagoda
  •   bademi,jagode za dekoraciju
  •   mljeko za natopiti biskvit 
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Bjelanca odvojiti od zumanjaka pa ih sa creame of tartar ili malo soli umutiti u cvrst snjeg.


      Zumanjca sa sečerom i vanilja pastom mutiti dok smjesa ne postane svjetlija,pa dodati ulje,vodu,brasno,prasak za pecivo i sve jos lagano izmjesati.Na kraju umjesati bademe ne skroz sitno ni skroz grubo,srednje mljeveno.
      Kalup promjera 24 cm obložiti papirom pa izliti smjesu.Peći na 160-180 C oko 25 min ovisno o vasoj pečnici.Provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
      Ako vam pećnica jače peče da bi izbjegli da biskvit puno tamni prekriti folijom po vrhu dok se peče.

    2. 2
      Slag umutiti sa slag fixom.Jagode izrezati na sitnije komadiće.
      Pečen i ohlađen biskvit prerezati na pola.


      Pokvasiti malo mljeko pa staviti slag i jagode.poklopiti drugim biskvitom,opet pokvasiti mljekom.Sve premazati slagom,ukrasiti bademima i jagodama i staviti da se hladi.




      

utorak, 30. travnja 2013.

Galette sa tikvicama i sirom svježim

Galette volim u svim mogućim kombinacijama,a jedna od njih je upavo ova.

Sastojci:
275 gr brasna
130gr maslaca
soli
1 jaje
3-4 kasike hladne vode
1/2 kasikice praska za pecivo
Za nadjev:
400gr svjezeg sira
1 jaje
2 kasike sitno rezane slanine
soli
1 tikvica
Za premaz:
jaje sjemenke lana

Priprema:
 Pomjesati brasno,maslac narezan na kockice,jaje,sol,prasak za pecivo i dodati vodu.Sve izmjesati pa rukama napraviti glatko tjesto da se ne ljepi i umotati u foliju i ostaviti u frižideru oko 30 min.
Za nadjev pomjesati sir,jaje,sol i slaninu(paziti ne previse soliti ako je slanina slana puno).Tikvicu oprati oguliti i narezati na tanke kolutove.
Kad je tjesto odstajalo razvaljati ga na papiru za pečenje oko prilike promjer 30cm pa staviti nadjev ,a krajeve ostaviti prazne.Tikvicu slagati u krug ,pa preklopiti krajeve tjesta preko.Krajeve premazati za razmućeenim jajeto i posuti sjemenkama lana.
Ugrijati pećnicu i peći oko 20min dok ne porumeni,pečenje prilagodite svojoj pećnici.
Ohladiti i poslužiti!




Ferrero rocher

Dugo sam tragala za savrsenim ferrerom dok nisam napravila bas kao sto je i orginala.Da ga obučemo u orginal pakovanje nebi se prepoznala razlika.

Sastojci

  • 1/2 lista od oblatne
  • 70gr poprženih i grubo sjeckanih ljesnjaka
  • 4-5kasika nutelle
  • oko70 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kasike ulja


  •  

     

     

    Priprema


    Jednostavno
    1. 1
      Oblatnu izmrviti rukama,al ne skroz sitno,ljesnjake popržiti skinuti koricu pa ih grubo samljeti.
      Izmjesati sa oblatnama.Dodati nutellu i napraviti smjesu kompaktnu za valjanje.
      Ostaviti u frižider oko 30 min.
      Nakon toga uzimati pomalo smjese i oblikovati kuglice(meni ih je ispalo 13 većih).Možete lagano pokvasiti ruke da se lakse valja.
      Opet tako napravljene kuglice ostaviti u frižider oko 1 sat.
    2. Čokoladu otopiti sa uljem u mikrovalnoj i malo prohladiti.
      Svaku kuglicu uvalajati i sotaviti da se ohladi i stegne čokolada,možete i u zamrzivač za brže stezanje.


nedjelja, 28. travnja 2013.

Snicle u umaku od gljiva

Može da se sprema sa pilećim ili telećim sniclama,svakako je odlično!Kod mene je rađeno sa pilećim filetam.


Sastojci

  • 5-6kom telecis snicla i pilecih fileta
  • 1/4 maslaca
  • 125gr gljiva
  • 1 kasika vegete
  • 2 kasike brasna
  • 1/2 l tople vode
  • 1 kasikica soli
  • papar malo
  • 2 čestice česnjaka
  • 1,5dl vrhnja za kuhanje
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Šnicle unaglo ispeci na maslacu koji smo prethodno istopili..izvaditi ih i staviti u vatrostalnu posudu,a na toj masnoci od snicla staviti gljive i dinstati 10 min.
    2. 2
      Dodamo zacine po redu vegetu,sol,papar i česnjak izmjesati pa dodati brasno i dobro izmjesati da se ne stvore grudice i dodati toplu vodu i mjesati malo.Ostaviti na tihoj vatri da malo krcka.
    3. 3
      Kad smo sve izdinstali pospemo po sniclama i stavimo na 180C da se peče oko 20 min a pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i jos 10 min da se izjednaci peći malo protresti tavu da se vrhnje ujednaci.

    Posluživanje

    Posluziti uz rizu ili pire krompir,tjesteninu po želji!

srijeda, 24. travnja 2013.

Spanak sendvić tostiran u tavi

Preljep jutarnji obrok,lagano,kremasto i ukusno.

Sastojci

  • 8 snita kruha
  • 1 žlica maslaca
  • 1žličica česnjaka
  • 1 žlica brasan
  • 1dl  mljeka
  • 1 puna žlica krem sira(philadelphia)
  • oko 30gr mozzarele sitno narezane
  • 1 žlica parmezana narendanog
  • papra,muskatni orasćić
  • 2 žlice jogurta
  • 1 dl spanaka(zaleženog)
  •  

     

     

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Spanak odmrznuti pa vodu iscjediti.
      U manjoj serpici otopiti maslac pa dodati česnjak(ja nisam) promjesati i kuhati oko2 min.Umutiti brasno i dobro izmjesati pa dodati u maslac i zaliti mljekom sve ljepo sjediniti i kuhati oko 1 min.
      Dodati krem sir,mozzarelu i parmezani i mjesati dok se ne otopi.Popapriti sve zajedno i dodati po želji i muskatnog orasćića(ja jesam).Na kraju dodati spanak i jogurt sve dobro izmjesati i kuhati1-2 min.
    2. 2
      Na snitu kruha staviti 1-2 kasike smjese pa poklopiti sa drugom snitom ,paziti da ne curi.
      Na tavu staviti maslaca i staviti snite da se tostiraju sa jedne i druge strane dok porumene.

utorak, 23. travnja 2013.

Nježna rolada sa ananasom i kremom od vanilije

Jedna nježna rolada koja se topi u ustima.Krema od vanilije i ananas punjenje.Nadam se da će se dopasti i vama!



Sastojci:
6 bjelanjaka
1/2 kasikice creame of tartar
4 žumanjka
4kasike sećera smeđeg
1 kasikica vanilija paste
6 kasika ulja
6 kasika mljeka(hladnog)
6 kasika brasna
1/2 kasikice praska za pecivo



Krema:
 2 kreme od vanilije za torte
250 ml mljeka
300 gr ananasa
kokosa za posipanje
bademi u listićima za dekoraciju




Priprema:

 Umutiti bjelanjca u čvrst snjeg sa creame of tartar ili sa malo soli ako nemate cream.
Posebno mutiti sećer i žumanjke i vanilija pastu dok smjesa ne pobjeli,par minuta.Dodati ulje,mljeko pa jos kratko mutiti.Na kraju dodati brasno sa praskom za pecivo i umutiti da se smjesa ujednači.Na kraju ručno umjesati bjelanca.
Izliti u veliki pleh na papir za pečenje i peći na 180C oko 10 min.dok lagano porumeni,provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
Vruć biskvit urolati zajedno sa papirom par pinuta pa odviti lagano i skinuti papir.
Umotati ga u kuhinjsku krpu koju smo posuli kristal sećerom i ostaviti da se ohladi.
Za kremu u hladno mljeko dodati prah iz kesice i mutiti.Hladan biskvit odrolati premazati sa kremom,pa na početak staviti sitno sjeckani ananasi urolati sve skupa.Premazati ostatkom kreme.
Ukrasiti bademima u listićima i posuti kokosom.







Rolnice ok kruha sa sirom(tostirane)

Brzinski doručak ili kao zalogajčići za party.

Sastojci:
kruh za tost (meki)
sir za tost
ulja

Priprema:
Izrezati koru od kruha i samo uzeti sredinu onaj meki dio.
Uzeti oklagiju i lagano rastanjiti sredinu kruha.Na svaki komad kruha dodati snitu sira,pa urolati i ako je potrebno čačkalicom zakačiti.
Na tavi ugrijati malo ulja i sa svake strane zapeći malo kruh i sa lopaticom malo stisnuti dok se peče da se ljepo porumeni.
Poslužiti uz jogurt,salatu po želji!



ponedjeljak, 22. travnja 2013.

Pina Colada Milkshake

Predivan milkshake ,okus koji osvaja.

 

Sastojci

  • 3koluta ananasa(ili 2dl sitno sjeckanog)
  • 2dl mljeka
  • 0,5dl vrhnja za slag
  • 1kasika kokosa
  • 1čep ruma
  • kokos za posipanje(po želji)
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    U blender staviti ananas isjeckan i ocjeđen od soka pa dodati mljeko,vrhnje za slag ,rum i kokos.Sve kratko izmiksati dok se spoje svi sastojci.Usutiu čase i poslužiti odmah sa ledom po želji i malo kokosa posuti po vrhu.

Posluživanje

Možete umijesto običnog mljeka staviti i kokos mljeko i onda ne stavljati kokos.Umjesato vrhnja za slag možete dodati 1-2 kugle sladoleda od vanilije.Ovaj milkshake je malo gusći pa možete dodati i malo vise mljeka.
Uživajte u okusu!!!

petak, 19. travnja 2013.

Galette sa jagodama,krem sirom i bademima

Predivan spoj okusa,sa hrskavom podlogom,krem punjenje i na kraju savrsene jagode i bademi.Okus koji će vas oduseviti!

Sastojci

  • 210gr brasna
  • 1/2kasikice praska za pecivo
  • 100gr maslaca(hladnog)
  • 1 jaje
  •  limunova korica
  • 1kasikica vanilija sećera
  • 3-4kasike vode( ledene)
  • Nadjev:
  • 100gr philadelphia sira
  • 2kasike vrhnja za slag
  • 1/2 limuna soka
  • 2kasike sećera
  • 1kasikica vanilija paste ili bourbon vanilija
  • Voćni nadjev:
  • 400gr jagoda
  • 3kasike meda
  • 1 vanilija
  • 1kasika brasna
  • 2kasike sećera
  • 1/2limuna soka
  • 2kasike badema (u listićima)
  • Za premazati:
  • 1 jaje
  • badema u listićima

  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Za tijesto:
      U veću posudu pomjesati brasno,prasak za pecivo pa dodati na komadiće izrezan maslac,jaje ,limu koricu i vaniliju.Sve kasikom izmjesati pa dodati vodu.Sad rukama izmjesati smjesu da se svi sastoji ljepo spoje i napraviti kiglu od tjesta.Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider dok pravimo nadjeve.
    2. 2
      Za nadjev od sira:
      Pomjesati sir,limu sok i vrhnje pa sve kasikom dobro sjediniti,dodati secer i vanilija pastu ili vanilija secer(aromu vanilije).
    3. 3
      Jagode oprati pa ih narezati na kolutove.Preliti ih limun sokom,medom.Dodati sećer i vaniliju.Ostaviti malo da stoji dok puste sok.Pa onda umjesati kasiku brasna,lagano izmjesati da se ljepo spoji,pa dodati bademe u listicima ili grubo sjeckane.Ako ima previse soka izliti iz posude.
    4. 4
      Tjesto staviti na pobrasnjenu podlogu i razvaljati ga u tanji krug promjera oko prilike 30cm.Prebaciti ga na papir za pečenje premazati krem nadjevom al odmaknuti od krajeva ne čitavo mazati.Sad staviti jagode po krem nadjevu,ljepo ih rasporediti.Krajeve presaviti preko jagoda.
      Premazati ih jajetom i posuti bademima.
    5. 5
      Peći u urijanoj pećnici na 180C oko 20-25 min.dok ne porumeni.
      Ohladiti i poslužiti!

    Posluživanje

    Količinu sećera možete prilagoditi po sebi,ako volite slađe povećajte.
    Možete poslužiti uz sladoled od vanilije!

Print Friendly and PDF