utorak, 6. kolovoza 2013.

Spageti sa tikvicama u kremastom umaku

Jednostavno,brzo i fino,dok traje sezona tikvica treba ih iskoristiti!



Sastojci

  •  1  crveni luk
  •  1 tikvica
  •   sol,papar,vegeta,cesnjak i bosiljak
  •  250-300gr spageta
  •  400ml vrhnja za kuhanje
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Luk narezati na male komadice pa na malo maslinova ulja prodinstati.Tikvicu oprati pa je prepoloviti na pola i jednu polovinu terazi na rezance a drugu na kockice.Kad je luk omeksao dodati tikvice i sve zacine i dinstati sve skupa.Po potrebi nadodati malo tople vode.
      Kad je tikvica omeksala dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da provrije.
    2. 2
      U vodu nadodati soli u ulja pa kuhati rezance.Kuhane procjediti isprati i dodati u u tikvice.
      Posluziti toplo i po zelji posuti parmezanom!

četvrtak, 25. srpnja 2013.

Speculaas cheesecake sa borovnicama

Sastojci

  •  250 gr speculaas keksa
  •  150gr maslaca
  •   Krema:
  •  250gr mascarpone sira
  •  300ml vrhnja za slag
  •  3-4 kasike sećera u prahu
  •  1 slagfix
  •  2 čepa vanilija arome
  •  oko 200-250gr borovnica(ili vise)
  • badema u listićima
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Kekse samljeti,a maslac otopiti pa sve spojiti i napraviti smjesu za podlogu.U kalup za tart promjera 26 cm utisnuti smjesu i poravnati kasikom.Ostaviti u hladnjak dok pravimo kremu.
    2. 2
      Za kremu umutiti vrhnje za slag sa vanilijom aromom i slagfixom.Kad se umuti dodati polagano mascarpone sir i mutiti dok se krema ne ujednaci i dodavati secer u prahu.
    3. 3
      Na podlogu staviti kremu pa posuti borovnicama koje smo prethodno oprali,a ako su zaledene odmrznuti ih.Kasikom poravnati borovnice da se utisnu u kremu.Po vrhu posuti bademe u listicu.
      Ostaviti da se hladi najbolje preko noci.

    Posluživanje

    Za preljev mozete ugrijati malo dzema od borovnica i staviti svjeze ili zaledene borovnice pa preliti preko izrezana kolaca.Secer prilagodite po sebi.

     

ponedjeljak, 22. srpnja 2013.

Ledena fantazija

Ledeno,brzo&fino....

Sastojci

  •  1 rolat(pakovanje vanilija,cokolada ili ljesnjak)
  •  2kesice ledena fantazija(vanilija)
  •  1kesica ledena fantazija( cokolada)
  •  600ml mljeka
  •   griljaz:
  •  100gr ljesnjaka mljevenih
  •  100gr keksa napolitanka od ljesnjaka(mljevena)
  •  4kasike sećera
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Jednu plasticnu posudu obloziti prozirnom folijom .Rolat izrezati na tanje komade ,po zelji rolat kombinirajte od vaniilije,cokoade ili vocni ako cete stavljati vocnu kremu.Mozete praviti i domace rolate.Rolat redati u posudu sve u krug.
    2. 2
      Usuti mljeko(200ml za jednu kesicu) i mutiti kreme  do zeljene cvrstine pa sipati u posudu pola kreme od vanilije,pa griljaz i opet pola vanilija kreme pa na vrh kremu od cokolade.
    3. 3
      Sve poravnati i staviti u zamrzivac dok se ne zaledi.Kad se zaledi uzeti tanjur malo veci pa preokrenuti desert i skloniti foliju.
    4. 4
      Griljaz:otopiti secer u tavi pa kad se istopi dodati mljevene ljesnike i keks i sve dobro izmjesati.


    Posluživanje

    Ovo je jedna brzinska verzija,vi mozete raditi domaci rolat i domace kreme za sladoled...

ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

Ice cofee

Jednostavna,brza i osvježavajuća kava!

Sastojci

  •  kave
  •  mljeka
  •   sećera po zelji
  •   slag,čokolada za posip
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Skuhati jaču crnu kavu pa je malo ohladiti.Posudice za led pripremiti i u svaku usuti pomalo tekućine.Staviti u zamrzivač na par sati.
      Staviti u čase kockice zaledene kave preliti do pola mljekom,sećer staviti po želji ili vanilije arome ili sećer.Umutiti slag i staviti na vrh i posuti sa cokoladom u prahu.


    Posluživanje

    Količinu kave skuhajte po želji ovisno o posudici za led.Sećer dodajete po okusu !Uživajte!

     

petak, 28. lipnja 2013.

Nabujakod od ostatka biskvita i borovnica

Ostatka biskvita možete iskoristiti na jedan odličan način,uz dodatak bobičastog voća...




Sastojci

  •  1 manji biskvit(ostatak)
  •  4 kasike sećera
  •  1- 2 vanilije sećer
  •  2 jaja
  •  1 vanilija
  •  150ml vrhnja za slag
  •  150ml mljeka
  •  150gr borovnica(ili drugog bobičastog voća) 
  •  
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Ostatak biskvita izrezati na komadice,a manji obruc ili tepsijicu premazati maslacem,pa staviti biskvit.
      Borovnice posećeriti i vaniliju staviti pa izmjesati i posuti po biskvitu.
      Pjenasto umutiti jaja sa vanilijom pa dodati mljeko i vrhnje samo da se spoji i prestati miksati.Politi po biskvitu i borovnicama pa staviti u ugrijanu pecnicu na 180C dok lagano porumeni.

     

     

    Posluživanje

    Secer mozete dodati po zelji vise ili manje.
    Posluziti uz sladoled od vanilije ili slag!
     

subota, 22. lipnja 2013.

Moja rođendanska torta

Odlučila sam se praviti nesto sočno,kremasto i ukusno i odabir je pao na Dunavske valove u obliku torte

i presjek...
jedan predivni likerčić koji sam dobila na poklon




nedjelja, 16. lipnja 2013.

Torta Grčki sladoled

Brzo,kremasto i osvježavajuće...

Sastojci

  •  300ml vrhnja za slag
  •  2 kesice slaga u prahu
  •  1 vanilija bourbon
  •  200ml mlijeka
  •  8-10 kasika keksa mljevenog(plazma ili slično)
  •  5 kasika krasa ili druge čokolade u prahu
  •  6 komada piskota
  •  2 redačokolade narendati ili na komadiće izrezati
  • čokoladna glazura
  • ljesnjaci za posip
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati vrhnje za slag,mljeko,vaniliju i prah slag pa sve mutiti skupa.Kad se umutilo do zeljene cvrstine ne previse čvrsto,podjeliti smjesu na 2 djela.
    U jedan dio dodati mljeveni keks,u drugi cokoladu i komadice čokolade.
    Zdjelu plastičnu ili neki kalup duguljasti obložiti folijom pa sipati smjesu od keksa,preko od cokolade.
    Piskote izlomiti na komadice pa poredati po vrhu i prekriti sa folijom.
    Staviti par sati u zamrzivač.Kad se stegla okrenuti je i staviti na tanjir i preliti po želji sa čokoladom.

Posluživanje

U smjesu po zelji nadodajte sežera al mislim da je dovoljno radi keksa i čokolade.Ukrasite po želji.
Smjese možete podjeliti na vise djelova pa staviti po želji ljesnjaka,voće...izbor je na vama!


subota, 15. lipnja 2013.

Čokoladna torta

Jednostavna čokoladna bomba

Sastojci

  •  150gr margarina ili maslaca
  •  2dcl brasna
  •  2dcl sećera
  •  1dcl kakaa
  •  2 jaja
  •  1 vanilija secer
  •   Ganache krema:
  •  2dl vrhnja za slag
  •  200gr čokolade za kuhanje
  •  

Priprema

Vrijeme pripreme:
40 min
Težina:
Jednostavno
  1. Otopiti margarin pa dodati brasno, secer, kakao i vaniliju, na kraju umjesati  jedno po jedno jaje.Sve dobro izmiksati i staviti u kalup(26cm).Smjesa ce biti malo gusta pa je rasporediti sa kasikom…staviti biskvit da se pece 20 min na 175C.Dok se biskvit pece staviti vrhnje da se zagrije na laganoj vatri i staviti izmrvljenu cokoladu i mjesati dok se ne izjednaci.Kad je biskvit gotov(provjeriti cackalicom)izliti ganache po biskvitu i ostaviti da se ohlade oko 2 sata

Posluživanje

Moze se posluziti sa slagom...ukrasiti po zelji..
Ovo je prava cokoladna bomba uvjerite se sami:)

srijeda, 12. lipnja 2013.

Sok od zove(bazge)

Meni najdraže ljetno piće!Malo blaža verzija ne preslatka i meni najdraža.

Sastojci

  •  32 cveta zove
  •  5 l vode
  •  2,5kg sećera
  •  4 limuntosa


Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Cvjetove zove NE PRATI,staviti ih u veću posudu ili serpu i preliti sa hladnom vodom promjesati ,poklopiti i ostaviti 24h da stoji.Povremeno mjesati.


    Nakon 24h procjediti kroz cjedaljku na koju smo stavili gazu i usuti sećer i limuntose i dobro promjesati.Ostaviti jos oko 12h da stoji uz mjesanje malo česće.
    Procjediti ponovno kad se sećer otopio i usuti u boce.

Posluživanje

Možete puniti u manje plastične boje i zalediti i po potrebi odmrznuti.




ponedjeljak, 3. lipnja 2013.

Kremasti kolač od jagoda

Kremasto,brzo i fino.Proljeće prepuno slatkih jagoda i slatkih kolača.Jos jedan u nizu od jagoda koji će se sigurno dopasti i vama.

Sastojci

  •  Biskvit:
  •  4  jaja
  •  4 kasike sećera
  •  2 kasike  gustina
  •  4 kasike brasna
  •  1 praska za pecivo
  •  2 kasike ulja
  •   Krema:
  •  250 ml mljeka
  •  250 ml vrhnja za slag
  •  1 vanilija bourbon
  •  1 kesica galete puding(u prahu)
  •   džem od jagoda
  •  oko 500 gr jagoda

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Jaja i sećer pjenasto umutiti oko 5 min.dok snjesa ne pobjeli.
    Dodati gustin,brasno i p.z.p.
    Jos lagano miksati i dodavati lagano ulje.Sve izmiksati da se smjesa ljepo ujednači.
    Izliti u četvrtastu tepsiju koju smo malo namastili i pobrasnili i peći na 180C oko 15-20min.Čačkalicmo provjeriti dali je pečeno.
  2. 2
    Kad je biskvit pečen premazati ga sa par kasika džema i ostaviti da se ohladi.
    Jagode narezati na ploske pa poredati preko džema.

  3. 3
    Za kremu usuti u posudu mljeko,vrhnje ,vaniliju i prah puding i sve miksati dok se ne umuti u čvrsti krem.
    Preko jagoda premazati kremu i ukrasiti po zelji i ostaviti u hladnjak da se hladi i ljepo stisne.

Posluživanje

Možete peći i kao tortu,preko kreme možete staviti preljev za torte u boji.




subota, 25. svibnja 2013.

Rustična pogača

Pogača koja je odličnog okusa,meka,ukusna i jako sočna.
Orginal recept sam nasla ovdje,a ja sam napravila male izmjene.

Sastojci:
300gr brasna(mekog)
1 kvasac(7gr)
1 kasikica sećera
100 ml tople vode
100 ml jogurta
soli
1 jaje

Nadjev:
kečap
mozzarele oko 100-150 gr
6 sampinjona
za premaz:
1 jaje
margarina izrezanog na kockice
susam ua posip

Postupak izrade:
Kvasac staviti u toplu vodu i dodati sećer i ostaviti da nadođe.Pomjesati brasno,jaje,jogurt i sol.Kad je kvasac nadosao dodati ga u brasno i sve izmjesati,ostaviti na toplom oko 45 min da se ukvasa.
Kad se tjesto ukvasalo staviti na radnu ploču koju smo posuli brasno i izraditi fino tjesto za valjanje.Razvaljati tjesto pa staviti kečap razmazati po tjestu,al ne skroz do ruba.Staviti mozzarelu izrezanu na kockice i sampinjone na tanje snitice.Premazati krajeve sa jajetom i staviti malo margarina na kockice,posuti sesamom.Peći u ugrijanoj pečnici na 200C oko 30min.
Pečenu pokriti krpom.


srijeda, 22. svibnja 2013.

Jednostavni sladoled od jagoda



Jednostavno,brzo i osvježavajuće...

Sastojci

  •  100ml jagoda(svjeze)
  •  100ml vrhnja za slag
  •  4 kasike vrhnja kiselog sa 12%m.m
  •  2kasike sećera u prahu
  •  čep vanilija arome 
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U blender ili multipraktikum staviti jagode i usitniti da bude 100ml pa dodati vrhnje za slag,kiselo vrhnje,secer i aromu i sve skupa muksati.
      Staviti u posudice za sladoled ili u jenu zdjelu i ostaviti u zamrzivac.
      Ako su male posudice sa stapicima malo ih protresti,a u zdjeli promjesati svako 30-60 min.

    Posluživanje

    Kad se sladoled zaledi i prije upotrebe mozete preliti i sa cokoladnom glazurom.

subota, 4. svibnja 2013.

Souffle omlet sa spanakom i mozzarellom

Predivan lagan,ukusan,kao dorucak ili lagan ljetni ručak!

Sastojci

  • 2 kasike maslaca
  • 200gr spanaka
  • sol,papar
  • za omlet:
  • 6 jaja
  • 1 kasika maslaca
  • 0,5dl vrhnja za kuhanje
  • sol,papar,muskatni orascic
  • 3-4 kasike mozzarelle narendane ili na kriske
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Otopiti maslac na tavi pa dodati oprani i ocjedeni spanak.Posoliti popapriti i mjesati par minuta dok se izdinsta.
      Skinuti sa vatre i prebaciti na tanjir.
    2. 2
      Žumanjke odvojiti od bjelanjaka,bjelanjke sa soli umutiti u cvrsti snjeg.
      Žumanjke popapriti dodati vrhnje i po zelji muskatni orasčić pa umutiti.
      Umjesati bjelanjke i lagano ih mjesati ne sa mikserom.
      Na tavi otopiti maslac pa dodati smjesu jaja i mjesati 3-4 min.na laganoj vatri,poravnati pa staviti preko spanak i mozzarellu. Kad se mozzarella počme topiti lagano preklopiti omlet i prebaciti na tanjir.

    Posluživanje

    Omlet je dovoljan za 2 osobe.U orginalnom rcp ide jaja,a meni je bilo dovoljno 6.Pjenasto,lagano i ukusno uz paradajiz salatu!

srijeda, 1. svibnja 2013.

Jednostavna proljetna torta od jagoda

Lagana,brza za praviti,a savrsena za jesti...za tople proljetne dane .

Sastojci

  •   Kora:
  •  5 jaja
  •  5 kasika sećera
  •  5kasika brasna
  •  1/2 kasikice praska za pecivo
  •  1/2 kasikice creame of tartar ili malo soli
  •  5 kasika vode
  •  5 kasika ulja
  •  2 kasike blansiranih badema sitnije mljevenih
  •  1 kasikica vanilija paste ili arome vanilije
  •   Krema:
  •  400-500ml vrhnja za slag
  •  1 slag fix
  •  200-250 gr jagoda
  •   bademi,jagode za dekoraciju
  •   mljeko za natopiti biskvit 
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Bjelanca odvojiti od zumanjaka pa ih sa creame of tartar ili malo soli umutiti u cvrst snjeg.


      Zumanjca sa sečerom i vanilja pastom mutiti dok smjesa ne postane svjetlija,pa dodati ulje,vodu,brasno,prasak za pecivo i sve jos lagano izmjesati.Na kraju umjesati bademe ne skroz sitno ni skroz grubo,srednje mljeveno.
      Kalup promjera 24 cm obložiti papirom pa izliti smjesu.Peći na 160-180 C oko 25 min ovisno o vasoj pečnici.Provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
      Ako vam pećnica jače peče da bi izbjegli da biskvit puno tamni prekriti folijom po vrhu dok se peče.

    2. 2
      Slag umutiti sa slag fixom.Jagode izrezati na sitnije komadiće.
      Pečen i ohlađen biskvit prerezati na pola.


      Pokvasiti malo mljeko pa staviti slag i jagode.poklopiti drugim biskvitom,opet pokvasiti mljekom.Sve premazati slagom,ukrasiti bademima i jagodama i staviti da se hladi.




      

utorak, 30. travnja 2013.

Galette sa tikvicama i sirom svježim

Galette volim u svim mogućim kombinacijama,a jedna od njih je upavo ova.

Sastojci:
275 gr brasna
130gr maslaca
soli
1 jaje
3-4 kasike hladne vode
1/2 kasikice praska za pecivo
Za nadjev:
400gr svjezeg sira
1 jaje
2 kasike sitno rezane slanine
soli
1 tikvica
Za premaz:
jaje sjemenke lana

Priprema:
 Pomjesati brasno,maslac narezan na kockice,jaje,sol,prasak za pecivo i dodati vodu.Sve izmjesati pa rukama napraviti glatko tjesto da se ne ljepi i umotati u foliju i ostaviti u frižideru oko 30 min.
Za nadjev pomjesati sir,jaje,sol i slaninu(paziti ne previse soliti ako je slanina slana puno).Tikvicu oprati oguliti i narezati na tanke kolutove.
Kad je tjesto odstajalo razvaljati ga na papiru za pečenje oko prilike promjer 30cm pa staviti nadjev ,a krajeve ostaviti prazne.Tikvicu slagati u krug ,pa preklopiti krajeve tjesta preko.Krajeve premazati za razmućeenim jajeto i posuti sjemenkama lana.
Ugrijati pećnicu i peći oko 20min dok ne porumeni,pečenje prilagodite svojoj pećnici.
Ohladiti i poslužiti!




Ferrero rocher

Dugo sam tragala za savrsenim ferrerom dok nisam napravila bas kao sto je i orginala.Da ga obučemo u orginal pakovanje nebi se prepoznala razlika.

Sastojci

  • 1/2 lista od oblatne
  • 70gr poprženih i grubo sjeckanih ljesnjaka
  • 4-5kasika nutelle
  • oko70 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kasike ulja


  •  

     

     

    Priprema


    Jednostavno
    1. 1
      Oblatnu izmrviti rukama,al ne skroz sitno,ljesnjake popržiti skinuti koricu pa ih grubo samljeti.
      Izmjesati sa oblatnama.Dodati nutellu i napraviti smjesu kompaktnu za valjanje.
      Ostaviti u frižider oko 30 min.
      Nakon toga uzimati pomalo smjese i oblikovati kuglice(meni ih je ispalo 13 većih).Možete lagano pokvasiti ruke da se lakse valja.
      Opet tako napravljene kuglice ostaviti u frižider oko 1 sat.
    2. Čokoladu otopiti sa uljem u mikrovalnoj i malo prohladiti.
      Svaku kuglicu uvalajati i sotaviti da se ohladi i stegne čokolada,možete i u zamrzivač za brže stezanje.


nedjelja, 28. travnja 2013.

Snicle u umaku od gljiva

Može da se sprema sa pilećim ili telećim sniclama,svakako je odlično!Kod mene je rađeno sa pilećim filetam.


Sastojci

  • 5-6kom telecis snicla i pilecih fileta
  • 1/4 maslaca
  • 125gr gljiva
  • 1 kasika vegete
  • 2 kasike brasna
  • 1/2 l tople vode
  • 1 kasikica soli
  • papar malo
  • 2 čestice česnjaka
  • 1,5dl vrhnja za kuhanje
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Šnicle unaglo ispeci na maslacu koji smo prethodno istopili..izvaditi ih i staviti u vatrostalnu posudu,a na toj masnoci od snicla staviti gljive i dinstati 10 min.
    2. 2
      Dodamo zacine po redu vegetu,sol,papar i česnjak izmjesati pa dodati brasno i dobro izmjesati da se ne stvore grudice i dodati toplu vodu i mjesati malo.Ostaviti na tihoj vatri da malo krcka.
    3. 3
      Kad smo sve izdinstali pospemo po sniclama i stavimo na 180C da se peče oko 20 min a pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i jos 10 min da se izjednaci peći malo protresti tavu da se vrhnje ujednaci.

    Posluživanje

    Posluziti uz rizu ili pire krompir,tjesteninu po želji!

srijeda, 24. travnja 2013.

Spanak sendvić tostiran u tavi

Preljep jutarnji obrok,lagano,kremasto i ukusno.

Sastojci

  • 8 snita kruha
  • 1 žlica maslaca
  • 1žličica česnjaka
  • 1 žlica brasan
  • 1dl  mljeka
  • 1 puna žlica krem sira(philadelphia)
  • oko 30gr mozzarele sitno narezane
  • 1 žlica parmezana narendanog
  • papra,muskatni orasćić
  • 2 žlice jogurta
  • 1 dl spanaka(zaleženog)
  •  

     

     

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Spanak odmrznuti pa vodu iscjediti.
      U manjoj serpici otopiti maslac pa dodati česnjak(ja nisam) promjesati i kuhati oko2 min.Umutiti brasno i dobro izmjesati pa dodati u maslac i zaliti mljekom sve ljepo sjediniti i kuhati oko 1 min.
      Dodati krem sir,mozzarelu i parmezani i mjesati dok se ne otopi.Popapriti sve zajedno i dodati po želji i muskatnog orasćića(ja jesam).Na kraju dodati spanak i jogurt sve dobro izmjesati i kuhati1-2 min.
    2. 2
      Na snitu kruha staviti 1-2 kasike smjese pa poklopiti sa drugom snitom ,paziti da ne curi.
      Na tavu staviti maslaca i staviti snite da se tostiraju sa jedne i druge strane dok porumene.

Print Friendly and PDF