petak, 4. listopada 2013.

Riblja pasteta

Odlicno ,brzo i fino...


Sastojci

  •  1 tuna rio mare
  •  1 tuna eva
  •  1 sardina eva
  •  1kesica majoneze(95gr ili 165 gr)
  •  1 kesica parmezana(100gr) ili naribati parmezan
  •  4 cestice cesnjaka ili po zelji 
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati sve vrste tuna i sardinu dodati majonezu po zelji vise ili manje,parmezan i cesnjak.Sve skupa izmiksati sa stapnim mikserom i staviti u posudu i rashladiti u frizideru.

Posluživanje

Jednostavno,brzo i ukusno...posluziti uz mezu,kiflice ili topal domaci kruh!

ponedjeljak, 23. rujna 2013.

Jesenji rolat od kestena

Prvi dan jesenji i castim vas sa ovom divnom i ukusnom roladom...Za sve ljubitelje kestena!

/slika/1645585/

Sastojci

  •  Biskvit:
  •  3 jaja
  •  4 kasike sećera
  •  3 kasike brasna
  •  1/2 praska za pecivo
  •  2 kasike  kakaa
  •  1 kasika meda
  •   Krema:
  •  250gr kesten pirea
  •  100gr maslaca
  •  1 kasika ruma
  •  1dl vrhnja za slag
  •  1-2 kasike sećera u prahu
  •  1 kasika puna linolade
  •   Za natopiti biskvit:
  •   malo mlijek,cokolade u prahu i rum secer
  •   cokoladna glazura:
  •  70gr čokolade
  •  1-2 kasike ulja
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Za biskvit pjenasto umutiti jaja sa secerom dok ne pobijele.Dodati brasno,p.z.p i kakao.Sve lagano izmutiti pa dodati i med.
    Kalup premazati maslacem i posuti brasno.Pecnicu ugrijati na 180C i staviti smjesu u kalup i peci oko 15-ak min.Provjeriti cackalico dali je peceno.
    Ohladiti biskvit pa ga prerezati na pola.
  2. 2
    Za kremu izmutiti kesten pire sa omeksalim maslacem i secerom.Dodati vrhnje za slag(ne treba ga prethodno mutiti) i rum.Sve sjediniti.
    Biskvit natopitit sa toplim mljekom sa cokoladom i rum secerom.
    Na polovicu biskvita staviti pola kreme,a u drugu polovicu staviti linoladu i dobro izmjesati pa staviti preko svjetlije kreme.Staviti drugi dio biskvita i premazati citavu roladu.
    Cokoladu otopiti sa uljem pa preliti preko rolata i ostaviti na hladenje.

Posluživanje

Kreme ima i dovoljno pa mozete staviti i 200 gr kesten pirea.Mozete po zelji dodati i ljesnjaka u kremu,mastu na volju i uzivajte!!

ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

Köttbullar-svedske mesne okruglice

Klasicne svedske kuglice.Meke ,socne i ukusne!

Sastojci

  •   za 70-80 kuglica
  •  2 dl mlijeka
  •  1 dl vrhnja za kuhanje
  •  1 1/2 dl krusnih mrvica(prezle)
  •  1 kg mljevenog mesa
  •   sol,papar,vegeta,secer
  •  2 jaja
  •  1 1/2 crveni luk
  • maslaca ili maragarina
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U blender staviti mljeko,vrhnje i prezlu i miksati par minuta.Dodati zacine i dalje miksati,pa dodati jaja.
      U meso dodati luk koji smo sitno nasjeckali pa rukama pomjesati.Kad smo sastojke izblendali preliti preko mesa i sve skulpa spojiti rukama u kompaktnu smjesu.
    2. 2
      Jednom kasikicom ili sparvicom za sladoled ako zelite jednake kuglice vaditi pomalo i stavljati na veci pleh.Zatim skvasiti ruke vodom i ljepo oblikovati kuglice.U vecoj tavi otopiti margarin ili maslac pa staviti kuglice.Peci ih sa svih strana dok ne dobiju tamniju boju.
    3. 3
      Po zelji preliti umakom od paradajiza ili ih posluziti bez sosa,jednako su meke i socne.

    Posluživanje

    Ja uvijek radim pola mjere jer ispadne ih dosta od 500 gr mesa bude ih oko 30.Mjera za pravljenje je solja od 2 dl.
     

nedjelja, 18. kolovoza 2013.

Džem od kajsija

Meni najdraži,ovako je pravila i moja baka...

Sastojci

  •  2 kg kajsija
  •  1kg sećera
  •  1 vanilija bourbon (moj dodatak)

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kajsije oprati i ocistiti od flekica.Kostice povaditi,a kasije prepoloviti.Kod mene je baka u masini za meso samljela kajsije ,a ja sam ih usitnila stapnim mikserom.Posuti sećerom i vanilijom i staviti u veliki lonac na jaku vatru da se kuha.
    Kad počme da krcka smanjiti na srednju temperaturu i kuhati.Ne treba stalno mjesati vec povremeno da ne zagori.Kuhati do zeljene gustine,kod mene je malo duze od pola sata trajalo.
  2. 2
    Tegle ugriajti u pecnici  i u tople usipati vruc džem i vratiti u pecnicu na 100C da se lagano uhvati korica.Poklopiti i okrenuti teglice naopako i ostaviti da se hladi.

Posluživanje

Ako su kajsije slatke moze i manje secera,a bolje je raditi sa zrelijim kajsijama,jer su slade i prije se skuha.

Print Friendly and PDF