ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Griotte praline

Savrsene u kunoj izradi.Jedostavne za praviti aokus je kao i orginal.

Sastojci

  •  120gr tamne cokolade
  •  15 visanja iz visnjevace ili iz kompota
  •  2 male kasike likera od visanja
  •   silikonski kalup
  •  

  • Srednje zahtjevno
    1. 1
      Otpiti cokoladu na pari ili u mikrovalnoj pecnici al svako 40s malo otvoriti i promjesati da cokolada ne zagori.
      Ostaviti kratko da se prohladi.
      Visnje ocistiti od kostica pa politi sa likerom i promjesati da se upije liker.
    2. 2
      U svaki kalupic za praline staviti malo cokolade pa cetkicom premazati stjenke i ostaviti u frizider 5-10 min da se stisne cokolada.Ponoviti postupak jos jenom pa stavljati po jednu visnju (bolje da su sitnije) i preliti cokoladom do vrha i ostaviti da se cokolada stegne u frizideru.
    3. 3
      Kad se cokolada stiskla iz kalupa vaditi praline i uzivati!

     

srijeda, 20. studenoga 2013.

Mamine breskvice

Nakon dugooo vremena evo me opet sa vama na blogu.Puno sam zaokupirana tortama pa i ne stizem sve da posjetim.
Ovo su meni najdraze breskvice meke,ukusni ...koje ce vam se sigurno dopasti.

Sastojci

  •  4 jaja
  •  1 solja sećera
  •  1 solja ulja
  •   na vrh noza praska za pecivo
  •  brasna po potrebi
  •  boje: ekstrat od banane i jagoda
  •   Fil:
  •   smjesa od busenja breskvica
  •  1 dl oraha sitno mljevenih
  •  ruma
  •  2 kasike cokolade u prahu
  •   mljeko po potrebi
  •   secer za uvaljati breskvice
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Staviti jaja pa ih umutiti rucno sa secerom,dodati ulje i polako dodavati brasno sa praskom za pecivo kojeg dodamo vrlooo malo.Kad smo dobili smjesu glatku i da se ne ljepi prestati dodavati brasno. Znaci moraju se dati lagano valjati al da se ne ljepe.
    2. 2
      Otkidati pomalo smjese i praviti male kuglice i redati u pleh kojeg smo prethodno malo namastili. Peci na 180C dok lagano porumene ne smiju da tamne puno.Kad se breskvice malo prohlade sa malom kasikicom ih izbusiti napraviti udubljenja koja cemo puniti filom. Kad smo ih sve izbusili pomjesati smjesu od breskvica sa cokoladom u prahu ,orasima.Zatim dodati malo ruma po zelji i lagano dodavati mljeko.Fil ne smije biti ni pretvrd ni da se razljeva.Bolje je i da je malo rjedi jer se stegne.
    3. 3
      Punitit udubljenja i spajati dvije loptice. U malo vode razmutiti ekstrat od banane ,a u drugu zdjelu ekstrat o jagoda ili malina. Breskvice umociti cijele u zutu boju,pa staviti na ubrus da se malo osuse pa vrh obe strane umociti u ekstara od jagode ili malina.Suhe breskvice uvaljati u secer. Sloziti u kutije do posluzivanja.


    Posluživanje

    Solja za mjere je od 2 dl.Ispadne ih jako puno,mozete mjeru i smanjiti ili povecati.

petak, 4. listopada 2013.

Riblja pasteta

Odlicno ,brzo i fino...


Sastojci

  •  1 tuna rio mare
  •  1 tuna eva
  •  1 sardina eva
  •  1kesica majoneze(95gr ili 165 gr)
  •  1 kesica parmezana(100gr) ili naribati parmezan
  •  4 cestice cesnjaka ili po zelji 
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati sve vrste tuna i sardinu dodati majonezu po zelji vise ili manje,parmezan i cesnjak.Sve skupa izmiksati sa stapnim mikserom i staviti u posudu i rashladiti u frizideru.

Posluživanje

Jednostavno,brzo i ukusno...posluziti uz mezu,kiflice ili topal domaci kruh!

ponedjeljak, 23. rujna 2013.

Jesenji rolat od kestena

Prvi dan jesenji i castim vas sa ovom divnom i ukusnom roladom...Za sve ljubitelje kestena!

/slika/1645585/

Sastojci

  •  Biskvit:
  •  3 jaja
  •  4 kasike sećera
  •  3 kasike brasna
  •  1/2 praska za pecivo
  •  2 kasike  kakaa
  •  1 kasika meda
  •   Krema:
  •  250gr kesten pirea
  •  100gr maslaca
  •  1 kasika ruma
  •  1dl vrhnja za slag
  •  1-2 kasike sećera u prahu
  •  1 kasika puna linolade
  •   Za natopiti biskvit:
  •   malo mlijek,cokolade u prahu i rum secer
  •   cokoladna glazura:
  •  70gr čokolade
  •  1-2 kasike ulja
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Za biskvit pjenasto umutiti jaja sa secerom dok ne pobijele.Dodati brasno,p.z.p i kakao.Sve lagano izmutiti pa dodati i med.
    Kalup premazati maslacem i posuti brasno.Pecnicu ugrijati na 180C i staviti smjesu u kalup i peci oko 15-ak min.Provjeriti cackalico dali je peceno.
    Ohladiti biskvit pa ga prerezati na pola.
  2. 2
    Za kremu izmutiti kesten pire sa omeksalim maslacem i secerom.Dodati vrhnje za slag(ne treba ga prethodno mutiti) i rum.Sve sjediniti.
    Biskvit natopitit sa toplim mljekom sa cokoladom i rum secerom.
    Na polovicu biskvita staviti pola kreme,a u drugu polovicu staviti linoladu i dobro izmjesati pa staviti preko svjetlije kreme.Staviti drugi dio biskvita i premazati citavu roladu.
    Cokoladu otopiti sa uljem pa preliti preko rolata i ostaviti na hladenje.

Posluživanje

Kreme ima i dovoljno pa mozete staviti i 200 gr kesten pirea.Mozete po zelji dodati i ljesnjaka u kremu,mastu na volju i uzivajte!!

ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

Köttbullar-svedske mesne okruglice

Klasicne svedske kuglice.Meke ,socne i ukusne!

Sastojci

  •   za 70-80 kuglica
  •  2 dl mlijeka
  •  1 dl vrhnja za kuhanje
  •  1 1/2 dl krusnih mrvica(prezle)
  •  1 kg mljevenog mesa
  •   sol,papar,vegeta,secer
  •  2 jaja
  •  1 1/2 crveni luk
  • maslaca ili maragarina
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U blender staviti mljeko,vrhnje i prezlu i miksati par minuta.Dodati zacine i dalje miksati,pa dodati jaja.
      U meso dodati luk koji smo sitno nasjeckali pa rukama pomjesati.Kad smo sastojke izblendali preliti preko mesa i sve skulpa spojiti rukama u kompaktnu smjesu.
    2. 2
      Jednom kasikicom ili sparvicom za sladoled ako zelite jednake kuglice vaditi pomalo i stavljati na veci pleh.Zatim skvasiti ruke vodom i ljepo oblikovati kuglice.U vecoj tavi otopiti margarin ili maslac pa staviti kuglice.Peci ih sa svih strana dok ne dobiju tamniju boju.
    3. 3
      Po zelji preliti umakom od paradajiza ili ih posluziti bez sosa,jednako su meke i socne.

    Posluživanje

    Ja uvijek radim pola mjere jer ispadne ih dosta od 500 gr mesa bude ih oko 30.Mjera za pravljenje je solja od 2 dl.
     

nedjelja, 18. kolovoza 2013.

Džem od kajsija

Meni najdraži,ovako je pravila i moja baka...

Sastojci

  •  2 kg kajsija
  •  1kg sećera
  •  1 vanilija bourbon (moj dodatak)

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kajsije oprati i ocistiti od flekica.Kostice povaditi,a kasije prepoloviti.Kod mene je baka u masini za meso samljela kajsije ,a ja sam ih usitnila stapnim mikserom.Posuti sećerom i vanilijom i staviti u veliki lonac na jaku vatru da se kuha.
    Kad počme da krcka smanjiti na srednju temperaturu i kuhati.Ne treba stalno mjesati vec povremeno da ne zagori.Kuhati do zeljene gustine,kod mene je malo duze od pola sata trajalo.
  2. 2
    Tegle ugriajti u pecnici  i u tople usipati vruc džem i vratiti u pecnicu na 100C da se lagano uhvati korica.Poklopiti i okrenuti teglice naopako i ostaviti da se hladi.

Posluživanje

Ako su kajsije slatke moze i manje secera,a bolje je raditi sa zrelijim kajsijama,jer su slade i prije se skuha.

ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Pohovane banane

Savrsen brzinski desert uz kuglu sladoleda...

Sastojci

  •  1  banana
  •  1 manje jaje
  •  3-4 kasike prezle
  •   vanilija arome
  •   ulja
  •  
  •  

     

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Bnanane oguliti i narezati na manje komadice ne previse male.
      Jaje razmutiti sa vanilija aromom pa svaki komadic banane uvaljati u jaje i pa u prezlu i taj postupak ponoviti jos jednom.
    2. 2
      U ugrijano ulje spustiti bananu pa sa svake strane kratko poprziti dok porumeni.
      Posuti secerom u prahu i posluziti uz kuglu sladoleda(vanilija).

    Posluživanje

    Banane ne smiju biti previse zrele.Kolicinu prilagodite po sebi ako povecavate 2 banae/2 jaja.Mozete u prezlu dodati isecera smedeg po zelji.


utorak, 6. kolovoza 2013.

Spageti sa tikvicama u kremastom umaku

Jednostavno,brzo i fino,dok traje sezona tikvica treba ih iskoristiti!



Sastojci

  •  1  crveni luk
  •  1 tikvica
  •   sol,papar,vegeta,cesnjak i bosiljak
  •  250-300gr spageta
  •  400ml vrhnja za kuhanje
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Luk narezati na male komadice pa na malo maslinova ulja prodinstati.Tikvicu oprati pa je prepoloviti na pola i jednu polovinu terazi na rezance a drugu na kockice.Kad je luk omeksao dodati tikvice i sve zacine i dinstati sve skupa.Po potrebi nadodati malo tople vode.
      Kad je tikvica omeksala dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da provrije.
    2. 2
      U vodu nadodati soli u ulja pa kuhati rezance.Kuhane procjediti isprati i dodati u u tikvice.
      Posluziti toplo i po zelji posuti parmezanom!

četvrtak, 25. srpnja 2013.

Speculaas cheesecake sa borovnicama

Sastojci

  •  250 gr speculaas keksa
  •  150gr maslaca
  •   Krema:
  •  250gr mascarpone sira
  •  300ml vrhnja za slag
  •  3-4 kasike sećera u prahu
  •  1 slagfix
  •  2 čepa vanilija arome
  •  oko 200-250gr borovnica(ili vise)
  • badema u listićima
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Kekse samljeti,a maslac otopiti pa sve spojiti i napraviti smjesu za podlogu.U kalup za tart promjera 26 cm utisnuti smjesu i poravnati kasikom.Ostaviti u hladnjak dok pravimo kremu.
    2. 2
      Za kremu umutiti vrhnje za slag sa vanilijom aromom i slagfixom.Kad se umuti dodati polagano mascarpone sir i mutiti dok se krema ne ujednaci i dodavati secer u prahu.
    3. 3
      Na podlogu staviti kremu pa posuti borovnicama koje smo prethodno oprali,a ako su zaledene odmrznuti ih.Kasikom poravnati borovnice da se utisnu u kremu.Po vrhu posuti bademe u listicu.
      Ostaviti da se hladi najbolje preko noci.

    Posluživanje

    Za preljev mozete ugrijati malo dzema od borovnica i staviti svjeze ili zaledene borovnice pa preliti preko izrezana kolaca.Secer prilagodite po sebi.

     

ponedjeljak, 22. srpnja 2013.

Ledena fantazija

Ledeno,brzo&fino....

Sastojci

  •  1 rolat(pakovanje vanilija,cokolada ili ljesnjak)
  •  2kesice ledena fantazija(vanilija)
  •  1kesica ledena fantazija( cokolada)
  •  600ml mljeka
  •   griljaz:
  •  100gr ljesnjaka mljevenih
  •  100gr keksa napolitanka od ljesnjaka(mljevena)
  •  4kasike sećera
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Jednu plasticnu posudu obloziti prozirnom folijom .Rolat izrezati na tanje komade ,po zelji rolat kombinirajte od vaniilije,cokoade ili vocni ako cete stavljati vocnu kremu.Mozete praviti i domace rolate.Rolat redati u posudu sve u krug.
    2. 2
      Usuti mljeko(200ml za jednu kesicu) i mutiti kreme  do zeljene cvrstine pa sipati u posudu pola kreme od vanilije,pa griljaz i opet pola vanilija kreme pa na vrh kremu od cokolade.
    3. 3
      Sve poravnati i staviti u zamrzivac dok se ne zaledi.Kad se zaledi uzeti tanjur malo veci pa preokrenuti desert i skloniti foliju.
    4. 4
      Griljaz:otopiti secer u tavi pa kad se istopi dodati mljevene ljesnike i keks i sve dobro izmjesati.


    Posluživanje

    Ovo je jedna brzinska verzija,vi mozete raditi domaci rolat i domace kreme za sladoled...

ponedjeljak, 8. srpnja 2013.

Ice cofee

Jednostavna,brza i osvježavajuća kava!

Sastojci

  •  kave
  •  mljeka
  •   sećera po zelji
  •   slag,čokolada za posip
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Skuhati jaču crnu kavu pa je malo ohladiti.Posudice za led pripremiti i u svaku usuti pomalo tekućine.Staviti u zamrzivač na par sati.
      Staviti u čase kockice zaledene kave preliti do pola mljekom,sećer staviti po želji ili vanilije arome ili sećer.Umutiti slag i staviti na vrh i posuti sa cokoladom u prahu.


    Posluživanje

    Količinu kave skuhajte po želji ovisno o posudici za led.Sećer dodajete po okusu !Uživajte!

     
Print Friendly and PDF