ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Sočni kolač od bundeve,oraha i griza

Jakooo ljep i sočan kolač...

Sastojci

  •  3 jaja
  •  7 kasika(140)gr sećera
  •  2 dl mlijeka
  •  1dl ulja
  •  80 gr oraha
  •  1 prasak za pecivo
  •  250gr griza
  •  350gr pirea od tikve
  •  100gr čokolade za kuhanje
  •  2-3 kasike ulja 
  •  2 kasikice zacina za medenjake ili sta volite
  •  1 kesica vanilije bourbon 
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Prvo ako nemate vec spreman pire od tikve narezati tikvu na komadice pa uviti u foliju i staviti u pecnicu na 200-250C i peci oko 30 min.
    2. 2
      Pecenu tikvu malo prohladiti pa sastrugati  koru i napraviti pire.
      Jaja i secer pjenasto umutiti pa dodati mljeko i ulje koje polagano dodajemo.Dodati zatim griz i p.z.p i zacine miksati lagano.Na kraju umjesati orahe i pire od tikve i rucno izmjesati.
    3. 3
      Usuti smjesu u podmazanu tepsiju i peci na 180C oko 20 min ovisno o pecnici.Provjeriti cackalicom dali je peceno.
      Otopiti cokoladu i ulje i preliti po pecenom kolacu i ohladiit.

    Posluživanje

    Kolac je toliko socan da se topi u ustima.Mozete raditi i sa jabukama .Izrendati jabuke(6 jabuka) i dodati u smjesu.

Božićni medeni rosčići

Miris Božica u ovim jednostavnim i ljepim kolačićima

Sastojci

  •  270gr brasna
  •  120 gr maslaca
  •  20gr mljevenih ljesnjaka
  •  1/2 praska za pecivo
  •  1 jaje
  •  1 vanilija bourbon
  •  1 cajna kasika zacina za medenjake
  •  čokolade za kuhanje
  •   secer u prahu..

 

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati sve suhe sastojke pa dodati jaje,maslac narezan na komadice i umjesiti glatko tijesto.Sve lagano rukama spajati dok ne dobijemo glatku smjesu.Uviti u providnu foliju i ostaviti u frizider oko 30-45 min.
  2. 2
    Ugrijati rernu na 180C i pleh oblozizi papirom za pecenje.
    Tijesto malo jos izvaljati da napravimo valjak i sjeci male komadice i praviti roscice,ili po zelji kalupom vaditi oblike koje telite.
    Slagati ih na pleh i staviti peci dok lagano prime boju oko 15 min ovisno o vasoj pecnici.
    Jos tople posuti ih secerom u prahu ili kad se ohlade otopiti cokoladu i umakati jedan dio roscica.
    Ukrasiti po zelji.
    Ako zelite u otopljenu cokoladu dodati malo na vrh noza zacina za medenjake i promjesati za poptuni medenjak uzitak:)

Posluživanje

Od ove kolicine ispadne 50-ak roscica,a ja nekad napravim od  pola mjere,a ostatak stavim u foliju i zamrznem tijesto pa kad odlucim peci izvadim odmrznem i radim po istom postupku .Ili mozete pecene roscice ohladiti i zalediti budu jednako ljepi.

Kugler snite(Žarbo snite)

Predivan starinski kolač nasih baka,mama ...Okus ce vas oduseviti.

Sastojci

  •   Tijesto:
  •  400gr brasna
  •  200gr maslaca
  •  20gr sećera
  •  1 vanilija secer
  • malo soli
  •  100ml mlijeka
  •  1/2 kesice digo germe suhe
  •  1 jaje
  •   Za prvi nadjev:
  •  oko 300gr pekmeza od marelice
  •   Za drugi nadjev:
  •  240gr mljevenih oraha
  •  240gr sećera
  •  cimeta
  •  ruma
  •   Glazura:
  •  100gr čokolade
  •  2-3kasike ulja
  •  1kasika maslaca

  • Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Brasno prosijemo,a mljeko malo zagrijemo pa stavimo kvasac da nadode.
      U jednu posudu pomjesamo brasno,secer,sol,maslac narezan na listice pa rukama sve sjedinjujemo dok se masal ne razmrvi.
      Dodamo jaje i nadosli kvasac sve rukama mjesamo oko 15 min dok se sastojci ne spoje i napravi glatko tjesto.
    2. 2
      Tepsiju dimenzija 18x30 oblozimo papirom za pecenje,a prije tepsiju namazemo maslacem pa stavimo papir pa opet namazemo maslacem i pospemo krusnim mrvicama.
      Tijesto podjeliti na 4 djela.Secer i orahe pomjesati zajedno.Razvaljati prvo tijesto na odredenu dimenziju pa izbockati viljuskom.Premazati sa pekmezom oko 100 gr pa posuti sa mjesavinom oraha i secera.Posuti sa malo cimeta i poprskati sa rumom.Zatim i drugu koru razvaljati i ponoviti postupak.Tako isto i sa trecom korom i zavrsavamo sa cetvrtom izbockamo je i tako pripremljen kolac ostavimo 2 sata na toplom da miruje.
    3. 3
      Rernu zagrijati na 190C i peci kolac oko 25-30 min ovisno o pecnici.Pecen kolac malo prohladiti pa preliti glazurom koju otopimo na pari.Kad se glazura lagano stisne posuti po vrhu mljevene orahe.

Griotte praline

Savrsene u kunoj izradi.Jedostavne za praviti aokus je kao i orginal.

Sastojci

  •  120gr tamne cokolade
  •  15 visanja iz visnjevace ili iz kompota
  •  2 male kasike likera od visanja
  •   silikonski kalup
  •  

  • Srednje zahtjevno
    1. 1
      Otpiti cokoladu na pari ili u mikrovalnoj pecnici al svako 40s malo otvoriti i promjesati da cokolada ne zagori.
      Ostaviti kratko da se prohladi.
      Visnje ocistiti od kostica pa politi sa likerom i promjesati da se upije liker.
    2. 2
      U svaki kalupic za praline staviti malo cokolade pa cetkicom premazati stjenke i ostaviti u frizider 5-10 min da se stisne cokolada.Ponoviti postupak jos jenom pa stavljati po jednu visnju (bolje da su sitnije) i preliti cokoladom do vrha i ostaviti da se cokolada stegne u frizideru.
    3. 3
      Kad se cokolada stiskla iz kalupa vaditi praline i uzivati!

     

srijeda, 20. studenoga 2013.

Mamine breskvice

Nakon dugooo vremena evo me opet sa vama na blogu.Puno sam zaokupirana tortama pa i ne stizem sve da posjetim.
Ovo su meni najdraze breskvice meke,ukusni ...koje ce vam se sigurno dopasti.

Sastojci

  •  4 jaja
  •  1 solja sećera
  •  1 solja ulja
  •   na vrh noza praska za pecivo
  •  brasna po potrebi
  •  boje: ekstrat od banane i jagoda
  •   Fil:
  •   smjesa od busenja breskvica
  •  1 dl oraha sitno mljevenih
  •  ruma
  •  2 kasike cokolade u prahu
  •   mljeko po potrebi
  •   secer za uvaljati breskvice
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Staviti jaja pa ih umutiti rucno sa secerom,dodati ulje i polako dodavati brasno sa praskom za pecivo kojeg dodamo vrlooo malo.Kad smo dobili smjesu glatku i da se ne ljepi prestati dodavati brasno. Znaci moraju se dati lagano valjati al da se ne ljepe.
    2. 2
      Otkidati pomalo smjese i praviti male kuglice i redati u pleh kojeg smo prethodno malo namastili. Peci na 180C dok lagano porumene ne smiju da tamne puno.Kad se breskvice malo prohlade sa malom kasikicom ih izbusiti napraviti udubljenja koja cemo puniti filom. Kad smo ih sve izbusili pomjesati smjesu od breskvica sa cokoladom u prahu ,orasima.Zatim dodati malo ruma po zelji i lagano dodavati mljeko.Fil ne smije biti ni pretvrd ni da se razljeva.Bolje je i da je malo rjedi jer se stegne.
    3. 3
      Punitit udubljenja i spajati dvije loptice. U malo vode razmutiti ekstrat od banane ,a u drugu zdjelu ekstrat o jagoda ili malina. Breskvice umociti cijele u zutu boju,pa staviti na ubrus da se malo osuse pa vrh obe strane umociti u ekstara od jagode ili malina.Suhe breskvice uvaljati u secer. Sloziti u kutije do posluzivanja.


    Posluživanje

    Solja za mjere je od 2 dl.Ispadne ih jako puno,mozete mjeru i smanjiti ili povecati.

Print Friendly and PDF