Sastojci
- 12 kora za pitu
- Solja 2dl:
- 3 jaja
- 1solja secra
- 1/2solje ulja
- 1solja griza
- 1solja kiselog vrhnja
- 1kasikica praska za pecivo
- Nadjev:
- 4 velike jabuke
- 1solja oraha(grubo sjeckanih)
- 1/2solje suhog grožđa
- 1 bourbon vanilija secer
- 2-3kasike secera
- Sirup:
- 3dl vode
- 1solja secera
- 1 vanilija bourbon secer
- sok od limuna
-
Priprema
- Težina:
- 1Kore podjeliti na 4 puta po tri.Umutiti jaja sa secerom pa dodati i ostale sastojke.Staviti jednu koru pa premazati sa malo fila oko3-4 kasike.Tako uraditi i sa ostale dvije.
- 2Za nadjev jabuke izgrendati pa dodati suho grozde,a orahe samo grubo izlomiti.Secer dodajte po zelji ako su slade jabuke ne treba puno.
- 3Na premazane kore staviti na pocetak kora fil,pa presaviti i dobro stisnuti i uviti sto tanje.Tako uraditi i sa ostalim korama.
- 4Na kraju sa ostatkom fila premazati po vrhu kore.Svaku koru zarezati nozem na duzinu zeljene stangice,i staviti da se pece u pecnicu na 180-200C.oko 15 min.ovisno o vasoj pecnici.
- 5Za sirup usuti vodu,secer i vaniliju bourbon i staviti da zakuha i sa sokom limuna.Ostaviti da se malo prohladi.
Kad se baklava ispece zaliti je sa toplim sirupm i ostaviti da se hladi.
Nema komentara:
Objavi komentar