Predivan starinski kolač nasih baka,mama ...Okus ce vas oduseviti.
Sastojci
- Tijesto:
- 400gr brasna
- 200gr maslaca
- 20gr sećera
- 1 vanilija secer
- malo soli
- 100ml mlijeka
- 1/2 kesice digo germe suhe
- 1 jaje
- Za prvi nadjev:
- oko 300gr pekmeza od marelice
- Za drugi nadjev:
- 240gr mljevenih oraha
- 240gr sećera
- cimeta
- ruma
- Glazura:
- 100gr čokolade
- 2-3kasike ulja
- 1kasika maslaca
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
- 1
Brasno prosijemo,a mljeko malo zagrijemo pa stavimo kvasac da nadode.
U jednu posudu pomjesamo brasno,secer,sol,maslac narezan na listice pa rukama sve sjedinjujemo dok se masal ne razmrvi.
Dodamo jaje i nadosli kvasac sve rukama mjesamo oko 15 min dok se sastojci ne spoje i napravi glatko tjesto.
- 2
Tepsiju dimenzija 18x30 oblozimo papirom za pecenje,a prije tepsiju namazemo maslacem pa stavimo papir pa opet namazemo maslacem i pospemo krusnim mrvicama.
Tijesto podjeliti na 4 djela.Secer i orahe pomjesati zajedno.Razvaljati prvo tijesto na odredenu dimenziju pa izbockati viljuskom.Premazati sa pekmezom oko 100 gr pa posuti sa mjesavinom oraha i secera.Posuti sa malo cimeta i poprskati sa rumom.Zatim i drugu koru razvaljati i ponoviti postupak.Tako isto i sa trecom korom i zavrsavamo sa cetvrtom izbockamo je i tako pripremljen kolac ostavimo 2 sata na toplom da miruje.
- 3
Rernu zagrijati na 190C i peci kolac oko 25-30 min ovisno o pecnici.Pecen kolac malo prohladiti pa preliti glazurom koju otopimo na pari.Kad se glazura lagano stisne posuti po vrhu mljevene orahe.
Nema komentara:
Objavi komentar