ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Moja carbonara

Sastojci

  • oko 300gr tjestenine tagliateela
  • 125gr pancete
  • 2dl vrhnja za kuhanje
  • 2dl mlijeka
  • malo persina
  •   sol, vegeta
  • jaje
  • komadic sira edamera ili nekog drugog
  • komadic mozzarele
  •  
  •  
  •  
  •  
    1. 1
      Tjesteninu skuhati u slanoj vodi pa procjediti.
    2. 2
      Na tavi kratko proprziti pancetu narezanu na kockice.Kad pocme pustati masnocu dodati vrhnje i mljeko i promjesati i kratko kuhati.Dodati zacine i sir i mozzarelu narezane na kockice.Mjesati dok se ne otopi,pa skloniti sa vatre i dodati jaje i brzo mjesati da se sjedinji da se nebi stvorile grudice.Na kraju umjesati tjesteninu i dobro izmjesati.

    Posluživanje

    Posluziti toplo mozete posuti sa parmezanom...


Koko Milch Torta

Sastojci

  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 100gr sećera
  • 2 kasikice vanilija secera
  • 80gr glatkog brasna
  • 35gr gustina
  • 50gr kokosa
  • 1,5kasikica praska za pecivo
  • 2kasike ulj
  • 1dl mlijeka
  • 1cep vanilija arome ili ljesnjak
  • oko 20-30gr mljevenih ljesnjaka
  • Krema:
  • 400ml kokosovog mlijeka
  • 200ml mlijeka
  • 60gr(1ipo kesica)pudinga od vanilije
  • 70 gr  kokosa
  • 250 ml vrhnja ta slag
  • 150 gr margarina
  • 4 kasike secera
  • 2kasikice vanilija se
  •  
  •  
  •  

    Jednostavno
    1. 1
      Najprije pripremiti kremu.
      Pomjesati kokos mljeko i obicno da prokuha,a malo mljeka odvojiti pa izmjesati sa pudingom i secerom.Slag umutiti sa vanilija secerom i dodati kokos kad se umuti.Kremu od pudinga ohladiti pa pomjesati sa slagom.Na kraju umutiti margarin.Kremu ostaviti u hladnjak.
    2. 2
      Pripremiti kalup promjera 24 cm.Staviti papir za pecenje.Izmutiti cvrsti snjeg od bjelanjaka sa soli,dodati secer i jos miksati.Pa dodati brasno sa p.z.p, kokos,gustin i na karaju ulje.Sve jos kratko izmikasti pa usuti u kalup i peci na 180C oko 15-20 min tok lagano ne porumeni.
    3. 3
      Pecen biskvit dobro ohladiti pa ga prerezati.Staviti na vaci tanjir jedan dio pa nakvasiti sa mljekom i venilija aromom pa staviti polovicu kreme,preko nje posuti mljevene ljesnjake i pokriti drugom korom i nju nakavasiti.Staviti ostatak kreme i sve ukrasiti po zelji.

    Posluživanje

    Ja sam ostavila malo kreme za ukrasavanje,i secer prilagodite po sebi nadodajte vise ako vam nije dovoljno slatko.

Aromatični džem od jabuka

Sastojci

  • 500gr jabuka
  • 200gr sećera
  • 1zlicica vanilija secera
  • 1zlicica vanilija arome
  • 1/2zlicice  cimeta
  • 1zlica sitno mljvenih oraha 
  • soka od limuna
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Od ove kolicine ispadnu 2 male ili jedna veca tegla.Radila sam manju mjeru.
      Staviti teglu u pecnicu na 100C da se zagrije.
      Jabuke oguliti pa ih sitno narezati.Posuti ih sa sokom od limuna.Staviti secer,vaniliju,aromu,cimet.Pa ostaviti 10-15 min.da puste sok.Zatim staviti na vatru da se pocme dinstati i staviti orahe.
    2. 2
      Ja sam dinstala oko 10-15 min. da bude malo gusce dok se jabuke nisu pretvorile u kasicu.Kad je gotovo sipati u vrucu teglu i odmah zaklopiti.

    Posluživanje

    Mozete povecati kolicinu jabuka ,a secer stavljati po okusu, ako su jabuke slatke manje secera.Mozete staviti i ruma ako volite,ljesnjake umjesto oraha ili bademe.Koristiti za kolace kao nadjev ili mazati na kruh.

Banoffee pie

Sastojci:
300gr degestive keksa
125gr maslaca

Krema:
395gr karamela (kantica)

i jos:
300ml vrhnja za slag
2banane
limun soka

Priprema:
Kalup promjera 24cm
Kekse samljeti pa dodati omeksali maslac.Napraviti kompaktnu smjesu pa rasporediti u kalup i stjenke kalupa ne previse visoko.
Karamel ako je tvrd lagano ugrijati pa izliti na kekse.Bnanae narezati na kolutice poprskati limun sokom da nebi pocrnule pa poredati po karamelu.
Vrhnje za slag umutiti u čvrsti slag pa ukrasiti po vrhu.Preliti po zelji čokoladnim sirupom,ukrasiti bananam ili sa ljesnjacima.

Ako nemate gotovi karamel,mozete napraviti od :
395gr kondenziranog mlijeka
50 smeđeg sećera
100gr maslaca
Staviti na vatru maslac i sećer da se otopi pa dodati kondenzirano mlijeko pa pustiti da provrije i da dobije lijepu smeđu boju i gustinu.

Ostaviti par sati u hladnjaku da se stegne!
Imte recept i ovdje!




nedjelja, 3. ožujka 2013.

Strudla sa sjeckanim jabukama

 

 

Sastojci

  • 12 kora za pitu 
  • 3 jaja
  • 150gr secera
  • 1velika kasika vanilija secera
  • 70ml ulja
  • 100gr griza
  • 150gr jogurta
  • 1,5 kasikica praska za pecivo
  • Nadjev:
  • 1kg  jabuka
  • oko 50gr maslaca
  • 1kasikica cimeta
  • 1 vanilija secer
  • 3kasike secera
  • 4kasike sitno mljevenih oraha
  •  
  •  
  •  
    Jednostavno
    1. 1
      Jabuke izrezati na sitne kockice pa staviti u serpu zajedno sa maslacem pa sve dinstati i dodati ostale sastojke i sve izmjesati.Dinstati oko 5-10 min.dok jabuke ne omeksaju.Zatim skloniti sa vatre i staviti da se prohladi.
    2. 2
      Dok se jabuke hlade,umutiti jaja pjenasto sa secerom i vanilijom.Pa dodavati ostale sastojke i griz na kraju.Smjesu za premazivanje kora ostaviti samo da griz malo nabubri.
    3. 3
      Kore podjeliti na 3 dijela po 4,tako da dobijemo tri strudle.Mazati 4 kore pa staviti malo nadjeva na pocetak kore pa urolati sve.Premazati sa ostatkom smjese i staviti u zagrijanu pecnicu na 180 C.Peci oko 15-20 min dok ne porumeni.Vrucu strudlu prekriti krpom,pa kad se ohladi posuti sa secerom u prahu.

    Posluživanje

    Kolicinu secera u jabukama prilagodite po sebi,ako su vam kisele jabuke stavite malo vise.Moze se raditi i sa ostalim vocem.


Print Friendly and PDF