utorak, 5. ožujka 2013.

Najsočniji srneći hrbat

Kod mene je u obliku torte promjera 24cm kalup sa pola mjere.

Sastojci

  • 9 jaja
  • 250gr maslaca
  • 11dkg  prezle
  • 22dkg oraha
  • 22dkg sećera
  • 1kasika cimeta
  • 2kasike kakaa
  • 1 prasak za pecivo
  • malo naribane korice limuna
  • Za premaz:
  • dzem od marelice
  • Za natopiti:
  •  soka od naranče
  • Glazura:
  • 200gr  čokolade
  • 5kasika ulja
  • Ukrasavanje:
  • slag
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Prvo izmiksati jaja i secer pjenasto pa dodati otopljeni margarin i na kraju sve suhe sastojke polagano dodavati i miksati.
    2. 2
      Premazati kalupe sa margarinom dobro svako rebro pa posuti brasnom.Istresti smjesu u kalupe i poravnati ne tresti kalupom.
    3. 3
      Pecnicu upaliti na 150C i peci oko 40 min.provjeriti cackalicom dali je peceno.
    4. 4
      Kad se ispece ostaviti da se ohladi pa istresti iz kalupa i presjeci jednom ili 2 puta koliko zelite.Pa prvi dio dobro nakvasiti sa sokom od narandze i premazati sa dzemom od marelice i poklopiti sa drugim djelom koji takodzer malo nakvasimo.Glazuru radite kako volite ja sam napisala kako je u orginalu.
    5. 5
      Kolac premazati cokoladnom glazurom i ohladiti.Ako zelite ukrasite ga slagom...

    Posluživanje

    Ovo vam je mjera za 2 kalupa,a glazuru ja radim za jedan hrbat 100 gr cokolade 2-3 kasike ulja,malo margarina i 3-4 kasike mljeka da je cvrsca i sjajnija.Ako zelite rezati na 2 djela postupak isti kvasite oba djela i premazete sa dzemom...


Pina colada cake

Sastojci

Biskvit:
  • 3 jaja
  • 100gr sećera
  • 1cep arome vanilija
  • 100ml mljeka
  • 50ml ulja
  • 150gr brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 50gr kokosa
  • zaljev.
  • 1dl mljeka
  • Krema:
  • 400ml soka od ananasa(iz kompota)
  • 300ml vode
  • 2 pudinga (slatko vrhnje)
  • 5kasika sećera
  • 2kasike gustina
  • 75gr maslaca
  • 50gr kokosa
  • 4kasike ananasa sjeckanog
  • 300ml vrhnja za slag
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Izmutiti ja ,secer i aromu vanilije pjenasto pa dodati mljeko,ulje i jos kratko mjesti pa dodati brasno sa p.z.p i kokos i sve lagano izmutiti i usuti u tepsiju (25x35) koju smo nauljili i posuli brasnom.Peci na 180C oko 20 min.provjeriti cackalicom.Pecen biskvit zaliti sa toplim mljekom i ostaviti da se hladi.
    2. 2
      Za kremu:pomjesati sok iz kompota i vodu(u mene je bilo 400ml soka ostalo voda) i staviti da zavrije, a mali dio tekucine odvojiti i izmesati puding,secer i gustin.Skuhati puding pa u vruc dodati margarin i sve izmjesati.Ostaviti da se hladi prekriveno folijom da se ne uhvati korica.Umutiti slag pa kad se krema ohladi dodati 6 kasika slaga u kremu i izmiksati pa dodati i kokos.Na kraju rucno umjesati komadice ananasa.Ostatak slaga ostaviti za premazivanje.
    3. 3
      Na hladan biskvit staviti kremu od pudinga,pa slag i ukrasiti sa komadicima ananasa i posuti kokosom.

    Posluživanje

    Kolac dobro ohladiti i rezati na kocke.Najbolje je da prenoci,a kolicinu secera prilagodite sebi ja uvijek stavim manje pa sam tako i ovdje stavila manje...uzivajte!!!!

Nutella Cheesecake

  • Prhko tijesto:
  • 200gr brasna
  • 50gr sitno mljevenih ljesnjaka
  • 100gr secera
  • 110gr maslaca
  • 1kaikica vanilija secera
  • 20gr (1 velika zlica) cokolade u prahu(nesquik ili nesto sl.)
  • 1 jaje
  • 1-2kasike mljeka
  • Za natopiti biskvit: par kasika mljeka
  • Krema:
  • 250gr marscapone sira
  • 1 velika kasika vanilije secera
  • 4 pune kasike nutelle
  • 500ml vrhnja za slag
  • secera po potrebi i zelatina po potrebi
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Za tijesto pomjesati sve suhe sastojke pa dodati mokre i umjesati rukma tijesto.Kad smo izjednacili sve skupa premjestimo u kalup 24cm i poravnamo rukama,rubove isto oblozimo tijestom.Staviti peci u pecnicu na 180 C oko 15-20 min.ovisno o pecnici.
    2. 2
      Biskvit ohladiti pa zaliti mljekom.
      Za kremu izmjesati sir i nutellu sa vanilijom,a vrhnje za slag umutiti u cvrst slag.Secera dodajte po potrebi.
      Kad smo umutili slag dodati kremu od sira i nutelle i sve zajedno izmiksati.Ja nisam koristila zelatinu ,a vi sami prosudite kakva vam je krema.
      Kremu staviti na tijesto i ukrasiti po zelji i staviti da se hladi.

    Posluživanje

    Ja sam ukrasila sa cokoladom i ljesnjacima koje sam grubo samljela.

Sirup od đumbira

U zadnje vrijeme sam dosta čitala o đumbiru i njegovoj učinkovitosću.Pomaže kod dosta problema kao sto su probava,stomačni problemi,glavobolja....Uglavnom ja sam ga koristila sa medom kao sirup za kasalj i limunom.A evo sad sam nasla i jedan super sirup od đumbira kao sok  koji prenosim i vama.

Sastojci:
5-6kasika velikih sitno sjeckanog đumbira ili rendanog
4čase od 2dl vode
1limun sok i korica
1 1/2 časa sećera ili meda

Priprema:
Preko narendanog ili nasjeckanog đumbira preliti vodu i staviti da zakuha na laganoj vatri oko 15-20 min.dok se količina ne smanji na tri čase.Ohladiti pa procjediti,  dodati sećer ili med,limunov sok i dobro promjesati.Možete sećer dodati i u vruć sirup.
Moze u hladnjaku stajati i do 10 dana,a ako dodate 1dl ruma moze i nekoliko mjeseci,al rum ne stavljati ako djeca piju.

Kocke sa bananama

Sastojci

  • 3 jaja
  • 12 kasika sećera
  • 10 kasika ulja
  • 3kasike kakaa
  • 12 kasika mlijeka
  • 12 kasika brasna
  • 1 praska za pecivo(a moze i manje jer kora dosta izraste)
  • 2 kreme od vanilije ili čokolade
  • 4 banane
  • 2dl mlijeka i par kapi arome vanilije
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Prvo izmutimo pjenasto jaja i secer pa dodajemo jedan po jedan sastojak i sve zajedno mutimo,izliti u podmazanu tepsiju i peci na 180 C oko 15 min.Dok se biskvit peče umutimo slag kreme od vanilije ,a banane izrezemo na kolutove i malo poprskamo sa limunom da nebi dobile crnu boju.
    2. 2
      Kad je biskvit pečen preliti ga sa 2dl toplog mljeka u koji smo stavili nekoliko kapi arome vanilije, ako nece da upija malo čačkalicom izbosti.Poredati banane na kolutove i staviti slag kremu.Ostaviti da se ohladi.
      Po zelji posuti čokoladom u prahu.

Print Friendly and PDF