četvrtak, 7. ožujka 2013.

Hot chocolate sa Marshmallows

Sastojci

  • 250ml mlijeka
  • 50ml vrhnja za slag
  • 1kasika kakaa ili čokolade u prahu
  • 1kasika sećera 
  • čokolade u prahu
  • 1kasika marshmallowsa(mini)
  • po želji: ruma,vanilije ili neke druge arome

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Mljeko,sećer i kakaao pomjesati pa staviti da se ugrije.
    Vrhnje za slag umutiti al ne prečvrsto već u lagani slag.
    U jednu času usuti čokoladno mljeko pa staviti slag.Preko staviti mini marshmallowse i posuti čokoladom u prahu.

Posluživanje

Po zelji dodajte vise sećera ili neku od aroma ako volite.

Talijanski rižoto

Sastojci

  •  200gr riže
  •  1crni luk(veci)
  •  3kasike  maslinova ulja
  •  1  tikvica
  •  130gr sampinjona
  •   30gr maslaca
  •    sol,papar
  •   parmeza

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Izrezati luk na sitno pa pola staviti da se dinsta na malo maslinova ulja.Rizu preliti vodom pa je isprati.Kad je luk omeksao staviti rizu i malo nadoliti vode da se kuha.Do pola je skuhati.
  2. 2
    U tavu staviti 3 kasike maslinova ulja pa staviti i sampinjone izrezane na snitice.Dinstati oko 7min.Dodati ostatak luka i jos dinstati 2min.
    Tikvicu izrezati na kckice pa dodati sa lukom i sampinjonima.Dinstati jos 10 min.Dodati i zacine.
    Kad je riza do pola skuhana pomjesati sa povrcem i dodati jos vode i kuhati dok riza ne omeksa.Kad je gotovo skloniti sa vatre i dodati maslac i sve izmjesati.
    Posluziti posuto sa parmezanom.

Posluživanje

U orginalnom receptu ide jos i 1 čestica česnjaka i poriluk.Ja nisam stavila a vi po želji dodajte.


srijeda, 6. ožujka 2013.

Lignje i krompiri iz pećnice

Sastojci

  • 5-6 srednje vel.krompira
  • 500gr lignja(svjezih ili zamrznutih)
  • sol,vegeta,persin,celer 
  • maslinovo ulje
  • 1 cesanj cesnjaka
  • 1,5dl bijelog vina
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Krompire oguliti i izrezati na kolutove pa staviti u slanu vodu da se kuhaju al samo do pola(ne kuhati do kraja vec samo malo da omeksaju)
    2. 2
      Kad se krumpiri skuhaju do pola staviti u vatrostalnu posudu ,a lignje izrezati na kolutove pa staviti preko krompira..
      dodati sve zacine i staviti maslinovo ulje..
    3. 3
      Uzeti dvije vece kasike pa lagano izmjesati da lignje budu izmedu krompira a ne na vrhu da se prilikom pecenja ne stvrdnu ili izgore.
      staviti u pecnicu na 180C 30min
    4. 4
      Nakon 30 minuta izvaditi preliti vinom,pa ostaviti jos 15 min.da vino ispari..DOBAR TEK!!!

Plazma rolat

Odlican desert koji moze da bude i kao sladoled ako je zamrznete.


Sastojci

  • 250gr maslaca
  • 1 solja secera(2dl)
  • 1 kutija mljevene plazme(300gr)
  • 2kasike cokolada u prahu(nesquik)
  • 1 slag pjena
  • soka od narandze(po potrebi dodavati)
  •  
  •  

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    15 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. Umutimo margarin i secer, zatim dodamo plazmu i cokoladu u prahu(po zelji cokolade koliko volite),sve izmjesamo i zalijemo sa sokom od narance(moze i cedevita) postepeno zaljevati ne da bude rijetko.Kad sve izmjesamo oblikovati kao rolat i staviti slag na vrh.Ostaviti u led da se stegne ako zelite da bude leden kao sladoled,a mozete premjestiti u hladnjak..

    Posluživanje

    Jednostavan je za praviti,mozete staviti i bananu u sredinu ili pomjesati cokolade u komadicima,jednostavno se poigrajte:)))
    Mozete staviti i u kalup oblozen prozirnom folijom da lakse izvadite...

utorak, 5. ožujka 2013.

Pesto genovese

Sastojci

  • 1 svezanj svježeg persina
  • 4 male kasike bosiljka
  • 10kasika maslinovog ulja
  • 25gr pinjola
  • 2čestice česnjaka
  • 4 kasike parmezana
  • 1dl vode


  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Na vrcu tavu staviti pinjole i malo ih preprziti do zlatne boje...persin oprati pa staviti u multipraktikum zajedno sa pinjolima i cesnjakom pa sve izmiksati..
    2. 2
      staviti 1 dl vode da prokuha..kad smo izmiksali persin,cesnjak i pinjole dodavati pomalo maslinovo ulje i mjesati pa dodati bosiljak i parmezan i izmjesati sve zajedno na kraju dodati 1 dl vode da ne bude previse jak umak ..i na kraju dodati par kapi limuna

    Posluživanje

    posluziti toplo uz tjesteninu,ili hladan uz meso,ribu,mezu,moze se namazati i na kruh i praviti sendvici sa piletinom :)


Print Friendly and PDF