subota, 2. ožujka 2013.

Pikantna teletina sa rižom

 

 

Sastojci

  • 500gr teletine
  • 1 luk
  • 1 čestica česnjaka
  • 1 manja mrkva
  • 1 kasika suhog persina
  • 1kasika bosiljka suhog
  • 1kasikica crvene mljevene paprike
  • 1kasikica bibera(papra)
  • 2kasikice soli
  • 2 kasikice vegete
  • 1kasikica cesnjaka u prahu
  • ulja za dinstanje
  • 1kaika brasna
  • 1kasika tomatpure
  • 2dl vode
  • 4dl riže
  • 250ml vode

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Luk,mrkvu i cesnjak narezemo na sitno pa stavimo na ulje do zlatne boje ne da izgori luk,a teletinu narezati na sitne komadice i dodati na luk,zaliti sa malo tople vode. Izmjeasti i pustiti da se dinsta oko 10 min i dodavati zacine po redu i uz povremeno mjesanje dodati vode tople.U jednu solju razmutimo sa 2 dl vode brasno i paradajiz ,a rizu stavimo u posebnu serpu da se kuha i posloimo vodu..
  2. 2
    Kad je riza gotova procjediti je i isprati malo sa hladnom vodom..
    Meso dinstati jos oko15 min pa pred kraj dodati brasno sa paradajizom i mjeasti i ostaviti jos da krcka oko 5 min da se dobije potrebna gustina,ako vam je pregusto dodati jos vode.
    Posluziti uz rizu i salatu,nadam se da ce vam se svidjeti jer je odlican a jednostavan rucak;)


    Dobra tek!!! Uzivajte ovo je nama najdrazi način spremanja teletine neka bude i vama!!!
    Posluzite uz salatu!

Salata od brokula

Ovo je jedna od najljepsih a najjednostavnijih salata koje sam isprobala.Okus je super osvježavajući.Recept možete naći ovdje





500gr brokule
1dl vrhnja za kuhanje
1/2limuna sok
1kasika senfa
sol,papar

Skuhati brokule i procjediti.Pomjesati vrhnje,limunov sok sol,papar i senf pa preliti preko brokula.Ostaviti u hladnjak da se ohladi.
Dobar tek!!!!


Preporučujem je svakako da isprobate idealna je uz ribu ,riblje filete ili samu kao glavno jelo!


četvrtak, 28. veljače 2013.

Cimet keksici filovani čokoladom

 

Sastojci

  • Za 20keksića:
  • 100gr maslaca
  • 1 1/2 dl smeđeg sećera
  • 1 jaje
  • 3 1/2 dl(210gr) brasna
  • 1/2 kasikice praska za pecivo
  • 1 1/2 kasikica cimeta ili zacina za medenjake
  • Fil:
  • 150gr tamne cokolade
  • 1 1/2 dl vrhnja za slag
  • 1kasikica meda
  • 25gr maslaca
  •  
  •  

Priprema

Vrijeme pripreme:
25 min
Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1
    Otopiti maslac pa dodati secer.U vecu posudu izmutiti jaje pa dodati brasno,p.z.p.,cimet i maslac sa ceserom.Mozete staviti i 1 malu zlicu vanilije secera.Sve dobro sjediniti pa staviti u providnu foliju na 30 min u frizider.
  2. 2
    Za to vrijeme staviti u serpicu vrhnje i med da se ugrije pa dodati izmrvljenu cokoladu.Kad se otopi cokolada skloniti sa vatre pa dodati maslac i sve izmjesati dok se otopi.Staviti u hladnjak na 1-2 sata da se stegne i da se mogu filovati keksići.A ako vam se zuri mozete staviti u zamrzivac na 15 min.
  3. 3
    Tijesto razvalajti na debljinu 2-3cm pa manjom casom praviti krugove i slagati na veliki pleh na koji smo stavili papir za pecenje.Pecnicu urijati na 200 C i peci 9 min.
  4. 4
    Pecene ohladiti pa filovati svaki sa malo cokolade i poklopiti sa drugim keksicem.

Posluživanje

Meni je ostalo cokoldanog fila tako da se moze slobodno raditi pola mjere.

Ludo tijesto

 

Sastojci

  • 500gr glatkog brasna
  • 1kasikica praska za pecivo
  • 1,5kasikice germe(kvasca)
  • 1kasikica sećera
  •   soli
  • 1 cvrsti jogurt
  • 1 jaje
  • 1 1/2 kasika ulja
  • 1/2-1 časa mlijeka
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U vecu posudu usuti brasno pa dodati p.z.p germu koju nije potrebno prethodno potapati .Dodavati ostale suhe sastojke.Umjesati ulje,jaje,jogurt i na kraju sve zamjesiti sa mljekom koje dodajem pomalo.
    2. 2
      Napraviti fino glatko tijesto i oblikovati u loptu pa staviti u nauljenu vrecicu u frizider da odstoji.

    Posluživanje

    Ovo vam tijesto moze ljeti stajati u frizideru 5 dana,a zimi 7,vaditi po potrebi.Mozete praviti pizzu,peksimete,kiflice i kruh na vama je za sta cete ga iskoristiti.

     Punjeni peksimeti...



Ljesnjak Brownie sa Nutella kremom


Ovo je najljepsi i najbolji Brownie koji sam probala,socan je,ukusan i bombastičan,uvijerite se sami.


Sastojci

  • 175gr mslaca
  • 3dl sećera
  • 1/2dl ljus sirupa(ili svjetli med)
  • 1 1/2 dl kakaa
  • 2kasikice vanilija secera
  • 1/2kasikice soli
  • 3 jaja
  • 1 1/2dl brasna
  • 150gr ljesnjaka(cijelih)
  • Krema:
  • 1dl nutelle
  • 225gr marscapone sira
  • 2dl sećera u prahu
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pecnicu ugrijati na 175 C.
      Maslac sobne temperature pomjesati sa secerom pa umutiti da se ujednaci.Dodati sirup,kakao,vaniliju i sol,sve lagano izmutiti da se sastojci spoje.Dodavati jedno po jedno jaje i mutiti.Zatim dodati brasno.Na kraju rucno dodati cijele ljesnjake .
    2. 2
      Tepsiju dimenzija 20x20 obloziti papirom pa staviti smjesu i poravnati.Peci 30 min.pa provjeriti cackalicom dali je peceno.
      Ostaviti da se ohladi.
    3. 3
      Za kremu pomjesati mascarpone,nutelu(koju malo otopimo na pari ili u mikrovalnoj) i secer pa sve izmiksati.Staviti u vrecicu sa nastavkom i na hladan biskvit stavljati kremu.
      Ostaviti u frizider da se stegne.

    Posluživanje

    Ja sam pekla u tepsiji 20x27 cm i bilo mi je taman,stavila sam 250gr mascarponea i bez secera kremu nekako mi je bilo taman s obzirom da je nutella slatka.Vi radite kako volite .Ovo je jedna cokoladna bomba ..uvjerite se sami ;)
    Umjesto ljus sirupa mozete koristiti svijetli med.

Print Friendly and PDF