Meni najdraži,ovako je pravila i moja baka...
Sastojci
- 2 kg kajsija
- 1kg sećera
- 1 vanilija bourbon (moj dodatak)
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
- 1
Kajsije oprati i ocistiti od flekica.Kostice povaditi,a kasije prepoloviti.Kod mene je baka u masini za meso samljela kajsije ,a ja sam ih usitnila stapnim mikserom.Posuti sećerom i vanilijom i staviti u veliki lonac na jaku vatru da se kuha.
Kad počme da krcka smanjiti na srednju temperaturu i kuhati.Ne treba stalno mjesati vec povremeno da ne zagori.Kuhati do zeljene gustine,kod mene je malo duze od pola sata trajalo.
- 2
Tegle ugriajti u pecnici i u tople usipati vruc džem i vratiti u pecnicu na 100C da se lagano uhvati korica.Poklopiti i okrenuti teglice naopako i ostaviti da se hladi.
Posluživanje
Ako su kajsije slatke moze i manje secera,a bolje je raditi sa zrelijim kajsijama,jer su slade i prije se skuha.