četvrtak, 28. veljače 2013.

Bogata musaka


 

 

 

 

 

     Sastojci

  • 5-6srednje veličine krompira
  • 500gr mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 1časa(2dl) graska(zaleđeni ili svježi)
  • 1/2čase cvjetače(zaleđene)
  • sol,vegeta,papar ,crvena paprika
  • 2dl paradajiza u komadicima
  • 1zlica paradajiza iz tube
  • 1zlica  brasna
  • 3-4 snite slanine sitno isjeckane
  • Preljev:
  • 2 jaja
  • 2,5dl kiselog vrhnja
  • 1dl vrhnja za kuhanje
  • vode za podljevati
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Krompire oguliti pa narezati na tanke ploske.Vatrostalnu posudu malo nauljiti.
    2. 2
      Luk,mrvu i papriku usitniti na sto manje komade pa staviti na malo ulja da se dinsta.Dodati i slaninu.Dinstati par minuta pa dodati i meso ,dobro ga izgnjeciti da bude sitno.Podljevati sa malo vode po potrebi.Kad meso promjeni boju dodati zacine po okusu i zelji.Sad dodati grasak,cjetacu pa jos malo podliti sa vodom i dinstati pa dodati paradajiz iz tube,paradajiz sos sa komadicima paradajiza.Sve izmjesati i ostaviti da krcka oko 15 min.pred kraj dodati kasiku brasna i malo vode ako je potrebno.Kad voda ispari skloniti sa sporeta.
    3. 3
      U vatristalnu posudu poredati krompire pa malo posoliti,pa meso,opet krompire,meso i na karaju krompire.Pokriti sa folijom i staviti u pecnicu ugrijanu na 200C pola sata.
    4. 4
      Izmjesati jaja sa kiselim vrnjem i vrhnjem za kuhanje i malo posoliti i povegetiti.Skloniti foliju pa sve zaliti i jos peci oko 20 min.dok ne porumeni krompir.

    Posluživanje

    Posluziti uz salatu i jogurt po zelji!

Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF