utorak, 26. veljače 2013.

Domaći čokoladni sirup

 

Sastojci

  • 2dl kakaa kvalitetnog
  • 2dl smeđeg sećera
  • 2dl tople vode
  • 1cep vanilija arome
  • prstohvat soli
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pomjesati secer i kakao u jednu serpicu pa dodati sol i polako dadavati toplu vodu.
      Staviti na vatru da se kuha oko 3-4 min.uz mjesanje dok se ne dobije fina glatka smjesa i gustina koju zelite.
      Ostat ce rjedi al ne previse tako treba i da bude.
      Kad se malo prohladi usuti vaniliju aromu pa promjesati i usuti u teglicu.

    Posluživanje

    Moze stajati u frizideru do mj.dana.
    Ja sam radila pola mjere za jedan smoothie.
    Odlican je za preljev preko sladoleda,palacinka,smoothie...

Smoothie od vanilije,jagode i čokoladnog sirupa

 

Sastojci

Broj osoba:
1 osoba
  • casa od 2dl
  • 2dl jagoda(oko 5-6 srednje velicine)
  • 1dl jogurta od vanilije
  • 1/2dl soka od naranče(svjezi)
  • 2kasikečokoladnog sirupa
  • 1/2kasikice vanilija arome
  • leda po potrebi
  •   
  •  

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    5 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Ako imate svjeze jagode jos bolje,ako ne mogu i smrznute.Malo ih odlediti pa pomjesati sa jogurtom od vanilije,sok od naranče,i ostalim sastojcima.
      Izmiksati stapnim mikserom ili u blenderu.Dodati  čokoladni sirup i jos kratko promjesati.
      Posluziti sa ledom ili bez kako volite,ja nisam jer su jagode iz zamrzivaca.

    Posluživanje

    Ako nemate vanilija jogurt moze i obicni al dodati vanilija secer i arome vanilije.

Kondezirano mlijeko

 

(Zaslađeno i nezaslađeno)

 Nakon sto sam isprobala ovaj brzinski način pravljenja kondeziranog  mlijeka odlucila sam da neću vise da trazim u dučanu.Probajte i vi zaista je brzo i odlično!!





Sastojci

  • Za  500 ml kondenziranog mlijeka

  • 1 litra mlijeka (ja sam koristila 3% mm)
  • 100gr sećera
  • 2 vanilija sećera


U vecu posudu u kojoj cete kuhati usuti mlijeko i staviti na naj jacu vatru uz stalno mjesanje drvenom kuhacom i paziti da ne pokipi kad zavrije.Kad je mlijeko uzavrlo ako cete praviti zaslađeno usuti secer i vaniliju i dalje mjesati.Mlijeko ce se pjeniti,smanjiti vatru i kuhati oko 30min dok se mlijeko ne smanji na pola količine.Promjenit ce boju bit ce kremastije.
Izgasiti vatru i usuti u sterilnu teglicu ohladiti i staviti na hladno.

Ako radite nezaslađeno mlijeko onda nećete stavljati sećer i vaniliju sećer.Kuhati isto i kad se smanji kolicina ugasiti i usuti u sterilnu teglicu.Ono će biti nesto svjetlije od zaslađenog.

Recept imate i ovdje 

Focaccia sa suhim rajčicama

Sastojci:

270g brašna
kašikica soli
1 kašika  maslinovog ulja
1 kašikica suhog bosiljka
2dcl vode
1dcl maslinovog ulja
1og kvasca
krupna sol
10kom suhih rajčica 
Priprema:
Kvasac razmutiti u vodi sa kasikicom sećera i brasna.Pustiti da se uzdigne.Brasno i sol pomjesati u jednu posudu pa dodati suhi bosiljak i nadosli kvasac izmjesati pa dodati i maslinovo ulje.Zamjesiti glatko tijesto pa pokriti krpom i ostaviti da nadođe tijesto.Kad je nadoslo istresti na pobrasnjenu podlogu i lagano umjesati tjesto.Na veći pleh staviti papir za pečenje pa prenjeti tijesto lagano ga rukama razvuci.Premazati sa maslinovim uljem,posuti krupnom soli i stavljati rajčice lagano ih utisnuti u tijesto.
Peći u ugrijanoj pećnici na 200C  oko 15-20 min ovisno o jacini pecnice dok ne porumeni.

Recept sam malo promjenila,radi se inace u pekacu al ja sam je pekla u pecnici,izvor je sa ovoga bloga http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.se/2013/02/italijanska-fokaca-iz-lupo-grill-pekaca.html





Čokoladni keksići punjeni sa džemom od sljiva i čokolade


 

Sastojci

  • 250gr brasna
  • 125gr maslaca
  • 2zlice kakaa
  • 1zlica vanilije secera
  • na vrh kasike cimeta
  • 1 jaje
  • 1zlica mlijeka
  • 2zlice sećera u prahu
  • 2-3zlice dzema od sljiva
  • 1zlica ljesnjaka poprzenih i mljevenih
  • 2rebra tamne čokolade
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pomjesati sve suhe satojke,pa dodati maslac na kockice narezan ,jaje i mljeko.Ljepo rukama izmjesati sve sastojke i fino ih ujednaciti i sve zaviti u providnu foliju i ostaviti 30min u frizider.
    2. 2
      Pomjesati dzem,ljesnajke koje smo prethodno poprzili i samljeli.Jedno rebro cokolade narendati ,a drugo grubo narezati i pomjesati sve skupa i ostaviti u frizider.
    3. 3
      Otkidati malo tjesata praviti kuglice i svaku malo udubiti i staviti pomalo smjese.Pecnicu ugrijati na 200C i peci kolacice oko 10 min.Ohladiti i uzivati!

    Posluživanje

    Od ove smjese vam ispadne 24kolacica
Print Friendly and PDF