ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

Mamine oblatne(čokoladne)

Najbolja i najukusnija oblatna je bas od moje mame:)






Sastojci

  • 1pakovanje oblatni(srednje ne prevelike)
  • 1 pakovanje(300gr) domaćica keksa ili neki sličan
  • 100gr čokolade za kuhanje
  • 2dl sećera
  • 1-2 dl oraha
  • 250gr maslaca ili margarin za kolače
  • mljeko po potrebi
  • vanilija sećer,rum
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kekse samljeti,ako nemate domaćicu moze neki slican sa čokoladom.
    U jednu serpicu staviti da se otopi maslac,čokolada i secer pa skloniti sa vatre.Umjesati keks,vaniliju,rum i orahe.
    Dobro izmjesati pa po potrebi dodavati mljeko ,ne da bude rjedak ili pretvrd fil.
  2. 2
    Poloziti oblande na ravno pa filovati svaku sa filom u tanjem sloju.Zadnju ostaviti ne filovanu,ili ako zelite premazati sa malo fila,pa otopiti čokoladu i staviti glazuru.
    Umotati ih u foliju pa staviti neki tezi predmet ravan na njih i ostaviti da se stisnu preko noći.Rezati ih po zelji na kckice,stangice.

Posluživanje

 

Secer stavite po zelji,jer su od keksa dovoljno slatke.Od aroma dodajte sta volite,rum i ne morate mozete i arome vanilije

 


nedjelja, 24. ožujka 2013.

Eton Mess

Nisam neki obozavaoc puslica,al u ovom desertu su mi odlicne stope se sa sastojcima i budu odlicne hrskave.Recept je jednostavan i brzinski,bas kao sto ja i volim,a nadam se i Vi!







Sastojci

  • oko 250 gr jagoda
  • 40gr puslica
  • 1zlica sećera u prahu
  • sok od limuna
  • 3dl vrhnja za slag
  • 1zlica velika vanilija sećera
  • 2 zlice krem sira
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Jagode isjeci na manje komadice ,pa posuti secerom u prahu i sokom od limuna.Ostaviti ih kratko da puste sok.
      Puslice ako nemate gotove,recept imate ovdje jako jednostavno.
      Slag umutiti sa kasikom vanilije secera,pa dodati krem namaz.
    2. 2
      U 4manje zdjelice izmrviti po jednu puslice pa staviti slag pa opet izmrviti puslice i staviti jagode.Na vrh opet slag,puslice i ukrasiti po zelji.Preliti sa sokom od jagoda.

    Posluživanje

    Ja nisam dodavala secera osim preko jagoda,jer su puslice dovoljno slatke i bilo mi je taman!

Krompir salata u mljeku(hladna i topla)

Ovo je jedna brzinska salata,koja je jako ljepa i kremasta.Možete je poslužiti hladnu i toplu.Idealna je uz piletinu,grill..ili sta već volite.

Sastojci

  • 700gr krompira(oko 2velika)
  • 300ml mljeka
  • 300ml vrhnja za kuhanje
  • sol,papar,bijeli luk u prahu
  • Za toplu salatu:
  • 150-200gr sira za pizzu
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Krompire oguliti i narezati na male kockice.Staviti u serpu pa zaliti sa mljekom i vrhnjom i začiniti.
      Začine dodajite po okusu i naravnoako jos sta volite mozete dodati.Kuhati na laganoj vatri.
      Kad krompir provrije treba paziti i povremeno promjesati da nebi pokipilo radi mljeka.Pjenit ce se,al tako mora.
      Kad je krompir kuhan skloniti sa vatre i ohladiti.
    2. 2
      Za toplu salatu kuhan kropir,a postupak isti usuti u tepsiju pa staviti narendani sir za pizzu i staviti da se malo zapeče i porumeni. I poslužiti toplo.Zapeci na 250C oko 10 min.

    Posluživanje

    Ja sam dodala i muskatnog orascica od začina i super je okus.Ako ćete raditi jos veću količinu,uglavnom mljeka i vrhnja mora biti pola,pola i da prekrije krompir.



subota, 23. ožujka 2013.

Uskrsnja jaja(ukrasavanje)

Ovo je jedna jako jednostavna i efektna ideja za ukrasavanje jaja.Nakon sto ih obojate sljedi ukrasavanje i igranje sa ukrasima.Pustite mastu na volju:)

Ukrasavanje i bojanje jaja sa jestivim bojama za kolače.U malo vode razmutiti čep boje i malo ocata.
Bojanje sa jestivim bojama za kolače!

Sastojci

  • jaja
  • lukovina ili boja za jaja
  •   voda
  • 1 bjelanjce
  • ukrasi za kolace(perlice,cvjetići...) 
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Skuhati jaja u lukovini ili ih obojiti u boji za jaja,jestive boje.,pa ih dobro ohladiti.
      Jedno bjelace malo razmutiti i premazemo jaja gdje cemo stavljati ukrase i zatim ljepimo ukras i ostavimo da se dobro osusi...
    2. 2
      SRETAN USKRS!!!!





četvrtak, 21. ožujka 2013.

Hrenovke u tijestu

Ovaj recept sam probala i odusevila se,jednostavan je brz i super izgleda.Za dječiji party je idealno ili uz pivo.Bilo je dosta rasprave oko hrenovaka dali su zdrave ili ne,al konzumirati povremeno nista nije zabranjeno ni opasno.Recept je sa ove stranice,pa ga ja prenosim vama.


Sastojci:
4hrenovke
2-3 zlice brasna

Smjesa:
1jaje
100gr brasna
1ipo kasikica praska za pecivo
oko 200ml svjetlog piva
malo soli
ulja

Priprema:

Ulje zagrijati ne prejako.
Hrenovke izrezati na manje komade ili vece po zelji.Uvaljati ih malo u brasno.Usuti brasno u zdjelu sa praskom za pecivo i sol.Jaje malo izmutiti pa dodati u brasno i polagano dodavati pivo dok smjesa ne bude gusća nego za palaćinke.Uzeti po jednu hrenovku uvaljati u smjesu i peći na ulju oko10-15 sek.sa obe strane.

Poslužiti uz kečap,majonezu.




Print Friendly and PDF