četvrtak, 28. ožujka 2013.

Spanjolska tortilla

Prvi put sam tortillu probala bas u Spanjolskoj i odusevila se.Idealna je poslužiti uz jogurt za doručak.


Sastojci

  • oko 400gr krompira
  • 2manja luka
  • 6-7 jaja
  • sol,papar
  • ulja i malo vode
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Oguliti krompir i luk,panarezati na male kockice.Staviti na ugrijano ulje,posoliti,staviti papra pa malo podliti vodom i dinstati.Poklopiti tavu.Razmutiti jaja i posoliti ih.
      Kad je krompir omeksao preliti jajima izmjesati ostaviti par minuta da se zapece.
      Pomocu veceg tanjira preokrenuti tortillu pa opet staviti u tavu drugu stranu da se zapece.

    Posluživanje

    Posluziti uz jogurt!

Najbolji Kroasani(orginalni)

Ovaj recept sam davno isprobala i ostalo mi je u sjećanju da su jako meki.Sad sam stavila i postupak izrade koji ranije nisam.Najsličniji su orginalu i nadam se da će se dopasti i vama,ja sam odusevljena.

Sastojci

  • 20gr germe(svjeze)
  • 3 kasike ulja
  • 2dl mljeka
  • 1dl vode
  • 1kasika soli
  • 1kasikica sećera
  • 400-500gr brasna( dodavati po potrebi)
  • 100gr maslaca
  • 1 jaje za premazati 



  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      U vodu razmutiti germu i dodati kasikicu sećera.
      U veću posudu usuti toplo mljeko,ulje,sol,pa dodati nadoslu germu.
      Brasno dodavati pomalo mozda vam nece trebati svih 500gr.Zamjesiti glatko tjesto i ostaviti oko sat vremena na toplom da nadođe.
    2. Kad je nadoslo tjesto istresti ga na pobrasnjenu podlogu i podjeliti na 8 loptica(oko prilike u mene je bilo 85-90gr u svakoj).Razvaljati krugove veličine manjeg tanjira.Na svaki krug stavljati pomalo omeksalog maslaca,osim na zadnju.

    3. Kad smo sve krugove poslagali sad razvaljati jedan veliki krug sto moze tanji.Ako cete raditi manje kroasane isjeci na 32 jednaka dijela,ili ako cete vece na 16 djelova.

    4. Uzeti jedan dio pa na vrhu zarezati sa nozem i prema vani uviti i tako nastaviti motati kroasane istezuci prednji dio.Tako uraditi i sa ostalim kroasanima i ostaviti jos da nadođu na toplom oko 30-60min.

    5. 5
      Kad su nadosli premazati ih razmućenim jajetom i posuti po zelji susamom,sećerom.
      Peci ih u prethodno ugrijanoj pećnici na 250C oko 15 min dok porumene.

    Posluživanje

    Ako ćete raditi slatku verziju smanjiti količinu soli.Možete ih puniti po zelji,nutellom,đemom,sunka-sir.Temperatura je jača za pečenje al vi prilagodite svojoj pećnici,ja sam ih pekla na 250C pa smanjila na 200C.
    Također kad premazete jajetom mozete ih pola posuti sa sećerom po vrhu,ako radite slatku verziju.I kad se ispeku za ljepsi sjaj u malo vode dodati sećera i premazati ih.



    Postupak izrade:


srijeda, 27. ožujka 2013.

Coco Milch Tapioca

Ovo je za mene novo otkriće,Tapioka!!! Jedna dobra vila mi je spremila divne stvarčice među kojima se nasla i vrećica tapioce.Iskombinirala sam je sa coco milch i jagodama i na kraju dobila odličan dezert!
Sastojci:
1 dl tapioke
165ml coco milch
330ml mljeka
2 kasike prah sećera
1čep vanilija arome



Voćni dio:
6 većih jagoda
1-2 kasike prah sećera
sok od pola limuna

Priprema:

Prvo tapioku kratko potopiti u vodu da nabubri.
Usuti coco milch iobično mljeko sa prah sećerom da prokuha pa dodati procjeđeno tapioku.Mjesati dok tapioka ne postane providna.



Jagode narezati na male komadiće pa posuti sokom od limuna i sećerom pa promjesati da puste sok.




Kad se malo tapioka prohladila,pripremiti 4 čase pa u svaku na dno staviti malo jagoda pa usuti tapioku i opet jagode i politi sa sokom sto su jagode pustile. Ohladiti i uzivati !!










ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

Mamine oblatne(čokoladne)

Najbolja i najukusnija oblatna je bas od moje mame:)






Sastojci

  • 1pakovanje oblatni(srednje ne prevelike)
  • 1 pakovanje(300gr) domaćica keksa ili neki sličan
  • 100gr čokolade za kuhanje
  • 2dl sećera
  • 1-2 dl oraha
  • 250gr maslaca ili margarin za kolače
  • mljeko po potrebi
  • vanilija sećer,rum
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kekse samljeti,ako nemate domaćicu moze neki slican sa čokoladom.
    U jednu serpicu staviti da se otopi maslac,čokolada i secer pa skloniti sa vatre.Umjesati keks,vaniliju,rum i orahe.
    Dobro izmjesati pa po potrebi dodavati mljeko ,ne da bude rjedak ili pretvrd fil.
  2. 2
    Poloziti oblande na ravno pa filovati svaku sa filom u tanjem sloju.Zadnju ostaviti ne filovanu,ili ako zelite premazati sa malo fila,pa otopiti čokoladu i staviti glazuru.
    Umotati ih u foliju pa staviti neki tezi predmet ravan na njih i ostaviti da se stisnu preko noći.Rezati ih po zelji na kckice,stangice.

Posluživanje

 

Secer stavite po zelji,jer su od keksa dovoljno slatke.Od aroma dodajte sta volite,rum i ne morate mozete i arome vanilije

 


nedjelja, 24. ožujka 2013.

Eton Mess

Nisam neki obozavaoc puslica,al u ovom desertu su mi odlicne stope se sa sastojcima i budu odlicne hrskave.Recept je jednostavan i brzinski,bas kao sto ja i volim,a nadam se i Vi!







Sastojci

  • oko 250 gr jagoda
  • 40gr puslica
  • 1zlica sećera u prahu
  • sok od limuna
  • 3dl vrhnja za slag
  • 1zlica velika vanilija sećera
  • 2 zlice krem sira
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Jagode isjeci na manje komadice ,pa posuti secerom u prahu i sokom od limuna.Ostaviti ih kratko da puste sok.
      Puslice ako nemate gotove,recept imate ovdje jako jednostavno.
      Slag umutiti sa kasikom vanilije secera,pa dodati krem namaz.
    2. 2
      U 4manje zdjelice izmrviti po jednu puslice pa staviti slag pa opet izmrviti puslice i staviti jagode.Na vrh opet slag,puslice i ukrasiti po zelji.Preliti sa sokom od jagoda.

    Posluživanje

    Ja nisam dodavala secera osim preko jagoda,jer su puslice dovoljno slatke i bilo mi je taman!

Print Friendly and PDF