srijeda, 3. travnja 2013.

Proljetna torta sa jagodama

Proljeće me prvo asocira na jagode i sve moguće kombinacije sa njima.Lagane kreme,keks podloge i naravno u kombinaciji sa jagodama.Tako je nastala i ova lagana torta pod nazivom" Proljetna"

Sastojci:(za kalup 24cm)
300gr degestive keksa
160gr maslaca

300gr jagoda

Krema:
220gr kondenziranog mljeka(zaslađeno)
100gr krem namaza(philadelfia)
500ml vrhnja za slag
1/2 kasike želazine3 kasike vode
2čepa arome vanilije

mljveni ljesnjaci

Priprema:
Kekse samljeti,a maslac otopiti pa sve zajedno izmjesati i utisnuti u kalup.Ostaviti u hladnjak dok pripremamo kremu.
Jagode narezati na ploske pa staviti na podlogu od keksa.

Za kremu izmjesati kondezirano mljeko i krem namaz,pa mikserom mutiti dok se izjednači.


Posebno umutiti vrhnje za slag.Dodati u smjesu kondeziranog mljeka i krem namaza pa dodati i aromu vanilije.
Žealatinu razmutiti u hladnoj vodi i ostaviti da nabubri oko 5-10 min.U mikrovalnoj je lagano otopiti i mjesajući kremu dodavati želatinu i mutiti jos dok se ljepo ujednači.






Kremu izliti preko jagoda i posuti sa ljesnjacima i ostaviti u hladnjak par sati.

















utorak, 2. travnja 2013.

Rižoto sa tikvicama i kozicama

Ukusno i jednostavno-rižoto sa kozicama i rižom.

Sastojci:
2dl riže
1 luk
1 tikvica
300gr kozica(zaleđene ili svježe)
maslinovo ulje
sol,papar
1dl bjelog vina
1 kasika maslaca
persina
2dl paradajiz sosa



Na maslinovo ulje dodati sitno sjeckani luk pa prodinstati.Tikvicu narezati na manje komadiće pa dodati na luk.Kozice ako su zaleđene odlediti pa i njih dodati da se dinstaju.Sve podliti sa vinom pa dinstati oko5-10 min.Dodati paradajiz soso i začine.Podliti sa malo vode da ne zagori po potrebi.
U posebnu serpu skuhati u slanoj vodi rižu do pola,pa je dodati sa tikvicama i kozicama,podliti vodom i na laganoj vatri kuhati sve do kraja da se riža skuha.Na kraju dodati kasiku maslaca i sve dobro izmjesati.


ponedjeljak, 1. travnja 2013.

Proljetna salata

Odlicna i osvježavajuća salata,moze biti kao predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Sastojci:
3rajčice manje
pola krastavca
1 zelena salata
saka rikole
2 kuhana jaja
400 gr graha mjesanog(iz konzerve)
maslinovo ulje
sol

Izrezati rajčicu,zelenu salatu,krastavce na manje komade.Grah procjediti iz konzerve pa dodati u ostalu salatu.Rikolu oprati pa dodati u zdjelu.Jaja skuhati tvrdo pa dodati narezano na kolutice u salatu.Politi sa maslinovim uljem i posoliti.

Poslužiti uz glavno jelo ili kao hladno predjelo.


subota, 30. ožujka 2013.

Macarons

Macarons su posebna priča za mene.Prvi put kad sami ih radila nisu bili za javnost:).Al ja ne odustajem i naravno morala sam ih ponoviti i rezultat je puno bolji.
Recept je sa ove stranice i jako je odličan i detaljan.Ja cu vam prenjeti samo sastojke,a upute i ostalo mozete pročitati na navedenoj stranici.

Sastojci:
2bjelanjka (oko 70gr)
50gr kristal sećera
120 gr sećera u prahu
80 gr sitno mljevenih badema



Punjenje čokoladno:
30ml vrhnja za slag
80gr čokolade tamne

Izrada nije komplicirana ,samo se morate držati recepta i sve ide jednostavno.Ja sam u bjelanjke dodala malo i creme of tartar i bolje se učvrstilo.
Za čokoladno punjenje sam u vrhnju otopila čokoladu,al ne da vrhnje provrije pa sam ostavila da se stegne i ohladi.U bjelanjke sam također dodala i kasikicu kakaa.
Za blansiranje badema:
Staviti u vodu bademe da prokljucaju,zatim ih procjediti i vaditi iz opne jos dok su topli,nikako se ne smiju ohladiti.Da ih osusite stavite u pećnicu na 100C oko 15-20 min.Provjeriti dali su suhi.



Kokos crumble sa bananom i jagodama

Predivan soj okusa i aroma. Ja sam radila za sebe manju količinu za tri male zdjelice,a orginal recet imate na ovom blogu.


Sastojci za
Tri male zdjelice:

4 jagode srednje veličine
1 manja banana
sok od pola limuna
3žlice meda

Za Crumble:
40gr maslaca
40 gr brasna
40 gr kokosa
sećera o želji
Prirema:
Izrezati jagode i banane na snitice pa staviti u zdjelice i osuti sa limu sokom.Staviti u svaku o kasiku meda.
Za cruble izmrviti maslac,brasno i kokos,sećer stavite o želji oko 40 gr ili manje.
Staviti u ugrijanu pećnicu na 180C oko15 min dok porumeni.
Poslužiti uz slag.




Print Friendly and PDF