subota, 21. rujna 2013.
ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.
Köttbullar-svedske mesne okruglice
Klasicne svedske kuglice.Meke ,socne i ukusne!
Sastojci
- za 70-80 kuglica
- 2 dl mlijeka
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- 1 1/2 dl krusnih mrvica(prezle)
- 1 kg mljevenog mesa
- sol,papar,vegeta,secer
- 2 jaja
- 1 1/2 crveni luk
- maslaca ili maragarina
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
- 1 U blender staviti mljeko,vrhnje i prezlu i miksati par minuta.Dodati zacine i dalje miksati,pa dodati jaja.
U meso dodati luk koji smo sitno nasjeckali pa rukama pomjesati.Kad smo sastojke izblendali preliti preko mesa i sve skulpa spojiti rukama u kompaktnu smjesu. - 2 Jednom kasikicom ili sparvicom za sladoled ako zelite jednake kuglice vaditi pomalo i stavljati na veci pleh.Zatim skvasiti ruke vodom i ljepo oblikovati kuglice.U vecoj tavi otopiti margarin ili maslac pa staviti kuglice.Peci ih sa svih strana dok ne dobiju tamniju boju.
- 3 Po zelji preliti umakom od paradajiza ili ih posluziti bez sosa,jednako su meke i socne.
Posluživanje
Ja uvijek radim pola mjere jer ispadne ih dosta od 500 gr mesa bude ih oko 30.Mjera za pravljenje je solja od 2 dl.
nedjelja, 18. kolovoza 2013.
Džem od kajsija
Meni najdraži,ovako je pravila i moja baka...
Sastojci
- 2 kg kajsija
- 1kg sećera
- 1 vanilija bourbon (moj dodatak)
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
- 1 Kajsije oprati i ocistiti od flekica.Kostice povaditi,a kasije prepoloviti.Kod mene je baka u masini za meso samljela kajsije ,a ja sam ih usitnila stapnim mikserom.Posuti sećerom i vanilijom i staviti u veliki lonac na jaku vatru da se kuha.
Kad počme da krcka smanjiti na srednju temperaturu i kuhati.Ne treba stalno mjesati vec povremeno da ne zagori.Kuhati do zeljene gustine,kod mene je malo duze od pola sata trajalo. - 2
Tegle ugriajti u pecnici i u tople usipati vruc džem i vratiti u pecnicu na 100C da se lagano uhvati korica.Poklopiti i okrenuti teglice naopako i ostaviti da se hladi.
Posluživanje
Ako su kajsije slatke moze i manje secera,a bolje je raditi sa zrelijim kajsijama,jer su slade i prije se skuha.ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.
Pohovane banane
Savrsen brzinski desert uz kuglu sladoleda...
Sastojci
- 1 banana
- 1 manje jaje
- 3-4 kasike prezle
- vanilija arome
- ulja
-
-
1
Bnanane oguliti i narezati na manje komadice ne previse male.
Jaje razmutiti sa vanilija aromom pa svaki komadic banane uvaljati u jaje i pa u prezlu i taj postupak ponoviti jos jednom. -
2
U ugrijano ulje spustiti bananu pa sa svake strane kratko poprziti dok porumeni.
Posuti secerom u prahu i posluziti uz kuglu sladoleda(vanilija).
-
1
utorak, 6. kolovoza 2013.
Spageti sa tikvicama u kremastom umaku
Jednostavno,brzo i fino,dok traje sezona tikvica treba ih iskoristiti!
Sastojci
- 1 crveni luk
- 1 tikvica
- sol,papar,vegeta,cesnjak i bosiljak
- 250-300gr spageta
- 400ml vrhnja za kuhanje
-
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
- 1 Luk narezati na male komadice pa na malo maslinova ulja prodinstati.Tikvicu oprati pa je prepoloviti na pola i jednu polovinu terazi na rezance a drugu na kockice.Kad je luk omeksao dodati tikvice i sve zacine i dinstati sve skupa.Po potrebi nadodati malo tople vode.
Kad je tikvica omeksala dodati vrhnje za kuhanje i pustiti da provrije. - 2 U vodu nadodati soli u ulja pa kuhati rezance.Kuhane procjediti isprati i dodati u u tikvice.
Posluziti toplo i po zelji posuti parmezanom!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)