ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Baklava sa jabukama,orasima i suhim grozđem

Neodoljivo socna...

Sastojci

  • 12 kora za pitu
  • Solja 2dl:
  • 3 jaja
  • 1solja secra
  • 1/2solje ulja
  • 1solja griza
  • 1solja kiselog vrhnja
  • 1kasikica praska za pecivo
  • Nadjev:
  • 4 velike jabuke
  • 1solja oraha(grubo sjeckanih)
  • 1/2solje suhog grožđa
  • 1 bourbon vanilija secer
  • 2-3kasike secera
  • Sirup:
  • 3dl vode
  • 1solja secera
  • 1 vanilija bourbon secer 
  • sok od limuna
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Kore podjeliti na 4 puta po tri.Umutiti jaja sa secerom pa dodati i ostale sastojke.Staviti jednu koru pa premazati sa malo fila oko3-4 kasike.Tako uraditi i sa ostale dvije.
    2. 2
      Za nadjev jabuke izgrendati pa dodati suho grozde,a orahe samo grubo izlomiti.Secer dodajte po zelji ako su slade jabuke ne treba puno.
    3. 3
      Na premazane kore staviti na pocetak kora fil,pa presaviti i dobro stisnuti i uviti sto tanje.Tako uraditi i sa ostalim korama.
    4. 4
      Na kraju sa ostatkom fila premazati po vrhu kore.Svaku koru zarezati nozem na duzinu zeljene stangice,i staviti da se pece u pecnicu na 180-200C.oko 15 min.ovisno o vasoj pecnici.
    5. 5
      Za sirup usuti vodu,secer i vaniliju bourbon i staviti da zakuha i sa sokom limuna.Ostaviti da se malo prohladi.
      Kad se baklava ispece zaliti je sa toplim sirupm i ostaviti da se hladi.

    Posluživanje

    Mozete raditi i sa visnjama,bez oraha.Mozete dodati suho voce po zelji,suhe marelice,jabuke...

Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF