četvrtak, 7. ožujka 2013.

Talijanski rižoto

Sastojci

  •  200gr riže
  •  1crni luk(veci)
  •  3kasike  maslinova ulja
  •  1  tikvica
  •  130gr sampinjona
  •   30gr maslaca
  •    sol,papar
  •   parmeza

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Izrezati luk na sitno pa pola staviti da se dinsta na malo maslinova ulja.Rizu preliti vodom pa je isprati.Kad je luk omeksao staviti rizu i malo nadoliti vode da se kuha.Do pola je skuhati.
  2. 2
    U tavu staviti 3 kasike maslinova ulja pa staviti i sampinjone izrezane na snitice.Dinstati oko 7min.Dodati ostatak luka i jos dinstati 2min.
    Tikvicu izrezati na kckice pa dodati sa lukom i sampinjonima.Dinstati jos 10 min.Dodati i zacine.
    Kad je riza do pola skuhana pomjesati sa povrcem i dodati jos vode i kuhati dok riza ne omeksa.Kad je gotovo skloniti sa vatre i dodati maslac i sve izmjesati.
    Posluziti posuto sa parmezanom.

Posluživanje

U orginalnom receptu ide jos i 1 čestica česnjaka i poriluk.Ja nisam stavila a vi po želji dodajte.


Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF