Predivne slane palaćinke koje se mogu puniti i sa piletinom,ameni omiljene su sa spinatom i sirom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhd-w3Qg-BvyEgZkOs_qMHUxjxu4-SloHAK1HqdsApQcDu5N6UZ3AlB73CpvLF39Wih1Ts8dAK5slU5Gt1cw_A4lKrd7ccPjZm3dHDFWFiCghnDhTEAud7Ly9wiP1pglfFUsiqCCLUBeEwF/s320/FSCN9494.JPG)
Sastojci
- Broj osoba:
- 4 osobe
-
Za palaćinke(7 palaćika velikih):
-
300ml mineralne vode
-
200ml mlijeka
-
soli
-
1 jaje
-
14 kasika brasna
-
Za punjenje:
-
500gr svježeg sira
-
2,5dl
spinata zaleđenog
-
1 jaje
-
sol,papar
-
2kasike
sira rendanog
-
Za punjenje od piletine:
-
2velika
fileta
-
4-5 gljiva
-
sol,papar,ulje
-
Besamel sos:
-
40gr maslaca
-
1kasika brasna
-
300ml vrhnja za kuhanje
-
muskati orasćić,papar
-
1kasika parmezana
-
za posipat:
-
oko 100gr
sira rendanog
-
Priprema
- Težina:
- Srednje zahtjevno
-
1
Z palaćinke razmutiti jaja pa dodati
brasno i soli i sve izmjesati u kompaktnu smjesu za
palaćinke.Ugrijatiulje na tavi pa peći palaćinke.
-
2
Za nadjev od sira odmrznuti spinat pa dodati sireve,jaje posoliti popapriti po zelji i sve dobro izmjesati.
Ako radite sa piletinom,piletinu narezati na sitno i gljive i dinstati na ulju.
-
3
Za besamel otopiti maslac pa dodati
brasno dobro izmjesati pa zaliti vrhnjem.Popapriti i dodati muskati
orasčić.Kuhati na laganoj vatri dok provrije uz stalno mjesanje da nebi
zagorilo.
-
4
Na svaku palaćinku staviti po malo fila
urolati ih pa stavljati u vatrostalnu posudu jednu do druge.Na kraju ih
zarezati po sredini da se dobije 14 manjih palaćinki.Zaliti ih besamelom
i posuti sirom.
Peći ih u ugrijanoj pećnici na 200C oko 15-20 min dok ne porumene.
Posluživanje
Poslužiti uz salatu!
Baš deluju ukusno. Volim palačinke i u slanim i slatkim varijantama.
OdgovoriIzbrišiHvala ukusne su i kremaste!
IzbrišiOvo mi se jako dopalo kad sam videla na coolki. Biće isprobano, odlično je!
OdgovoriIzbrišiSuzy i ti si tu;)Hvala ja ih bas volim i sa piletinom i sa spinatom!
IzbrišiPredivno izgledaju!
OdgovoriIzbrišiHvala!
Izbriši