petak, 12. travnja 2013.

Zapečene palaćinke sa svježim sirom i spinatom

Predivne slane palaćinke koje se mogu puniti i sa piletinom,ameni omiljene su sa spinatom i sirom.


Sastojci

Broj osoba:
4 osobe
  •   Za palaćinke(7 palaćika velikih):
  •  300ml mineralne vode
  •  200ml  mlijeka
  •    soli
  •  1 jaje
  •  14 kasika brasna
  •   Za punjenje:
  •  500gr  svježeg sira
  •  2,5dl spinata zaleđenog
  •  1 jaje
  •   sol,papar
  •  2kasike sira rendanog
  •   Za punjenje od piletine:
  •  2velika fileta
  •  4-5 gljiva
  •   sol,papar,ulje
  •   Besamel sos:
  •  40gr maslaca
  •  1kasika brasna
  •  300ml vrhnja za kuhanje
  •   muskati orasćić,papar
  •  1kasika  parmezana
  •   za posipat:
  •  oko 100gr sira rendanog 
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Z palaćinke razmutiti jaja pa dodati brasno i soli i sve izmjesati u kompaktnu smjesu za palaćinke.Ugrijatiulje na tavi pa peći palaćinke.


    2. Za nadjev od sira odmrznuti spinat pa dodati sireve,jaje posoliti popapriti po zelji i sve dobro izmjesati.
      Ako radite sa piletinom,piletinu narezati na sitno i gljive i dinstati na ulju.
    3. 3
      Za besamel otopiti maslac pa dodati brasno dobro izmjesati pa zaliti vrhnjem.Popapriti i dodati muskati orasčić.Kuhati na laganoj vatri dok provrije uz stalno mjesanje da nebi zagorilo.
    4. 4


      Na svaku palaćinku staviti po malo fila urolati ih pa stavljati u vatrostalnu posudu jednu do druge.Na kraju ih zarezati po sredini da se dobije 14 manjih palaćinki.Zaliti ih besamelom i posuti sirom.
      Peći ih u ugrijanoj pećnici na 200C oko 15-20 min dok ne porumene.

    Posluživanje

    Poslužiti uz salatu!


     

Broj komentara: 6:

Print Friendly and PDF