utorak, 26. veljače 2013.

Focaccia sa suhim rajčicama

Sastojci:

270g brašna
kašikica soli
1 kašika  maslinovog ulja
1 kašikica suhog bosiljka
2dcl vode
1dcl maslinovog ulja
1og kvasca
krupna sol
10kom suhih rajčica 
Priprema:
Kvasac razmutiti u vodi sa kasikicom sećera i brasna.Pustiti da se uzdigne.Brasno i sol pomjesati u jednu posudu pa dodati suhi bosiljak i nadosli kvasac izmjesati pa dodati i maslinovo ulje.Zamjesiti glatko tijesto pa pokriti krpom i ostaviti da nadođe tijesto.Kad je nadoslo istresti na pobrasnjenu podlogu i lagano umjesati tjesto.Na veći pleh staviti papir za pečenje pa prenjeti tijesto lagano ga rukama razvuci.Premazati sa maslinovim uljem,posuti krupnom soli i stavljati rajčice lagano ih utisnuti u tijesto.
Peći u ugrijanoj pećnici na 200C  oko 15-20 min ovisno o jacini pecnice dok ne porumeni.

Recept sam malo promjenila,radi se inace u pekacu al ja sam je pekla u pecnici,izvor je sa ovoga bloga http://vojvodjanskakuhinja.blogspot.se/2013/02/italijanska-fokaca-iz-lupo-grill-pekaca.html





Čokoladni keksići punjeni sa džemom od sljiva i čokolade


 

Sastojci

  • 250gr brasna
  • 125gr maslaca
  • 2zlice kakaa
  • 1zlica vanilije secera
  • na vrh kasike cimeta
  • 1 jaje
  • 1zlica mlijeka
  • 2zlice sećera u prahu
  • 2-3zlice dzema od sljiva
  • 1zlica ljesnjaka poprzenih i mljevenih
  • 2rebra tamne čokolade
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Pomjesati sve suhe satojke,pa dodati maslac na kockice narezan ,jaje i mljeko.Ljepo rukama izmjesati sve sastojke i fino ih ujednaciti i sve zaviti u providnu foliju i ostaviti 30min u frizider.
    2. 2
      Pomjesati dzem,ljesnajke koje smo prethodno poprzili i samljeli.Jedno rebro cokolade narendati ,a drugo grubo narezati i pomjesati sve skupa i ostaviti u frizider.
    3. 3
      Otkidati malo tjesata praviti kuglice i svaku malo udubiti i staviti pomalo smjese.Pecnicu ugrijati na 200C i peci kolacice oko 10 min.Ohladiti i uzivati!

    Posluživanje

    Od ove smjese vam ispadne 24kolacica

Red praline

Sastojci

  • Za 18 pralina:
  • 5-6 srednje velicine jagoda(zaleđenih)
  • 1kasika gustina(gusnela)
  • 1kasika slatkog vrhnja
  • 1-2kasike secera
  • 100gr bijele cokolade
  • 1-2kasike ulja

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Čokoladu izlomiti na kockice pa dodati ulje i staviti na paru ili u mikrovalnu da se otopi.Ako je u mikrovalnoj svako malo otvoriti i promjesati da ne zagori.
    Jagode kad se odlede dodati slatko vrhnje pa ih stapnim mikserom usitniti i dodati gustin i secer pa staviti na vatru da se kuha.
  2. 2
    Fil malo prohladiti.
    U kalup usipati malo čokolade pa cetkicom premazati okolo i staviti u zamrzivac oko 5min da se čokolada stegne.Ponoviti jos 1-2 puta.Zatim staviti po malu kasikicu fila i po vru cokoladu da prekrije sve.Ostaviti u zamrzivac da se stegne.
    Lagano vaditi iz kalupa.

ponedjeljak, 25. veljače 2013.

Losos sa sjemenkama lana i susama

 

 

 

 

 

 

 

Jedan jako fin i zdrav način pripreme lososa.Recept je jako jednostavan vise je kao ideja.


Sastojci

4 fileta lososa(po 125gr)
maslinovo ulje
sol,papar
sjemenke lana i susama

Ako vam je losos zaleđen prethodno ga odlediti pa prosusiti ubrusima.
U tepsiju gdje cete peci staviti papir za pecenje pa poredati filete lososa.Posuti ihlagano sa maslinovim uljem,pa posoliti i popapriti.Zatim obilato posuti sa sjemenkama susama i lana.
Staviti u ugrijanu pecnicu na 200C i peći oko 15 min.Losos ne treba previse da gori,samo lagano da porumeni.
U prilog sam stavila sparoge koje sam prethodnopreprzila na malo maslinova ulja,pa ih posolila i posula parmezanom.




 

Baklava sa jabukama,orasima i suhim grozđem

Neodoljivo socna...

Sastojci

  • 12 kora za pitu
  • Solja 2dl:
  • 3 jaja
  • 1solja secra
  • 1/2solje ulja
  • 1solja griza
  • 1solja kiselog vrhnja
  • 1kasikica praska za pecivo
  • Nadjev:
  • 4 velike jabuke
  • 1solja oraha(grubo sjeckanih)
  • 1/2solje suhog grožđa
  • 1 bourbon vanilija secer
  • 2-3kasike secera
  • Sirup:
  • 3dl vode
  • 1solja secera
  • 1 vanilija bourbon secer 
  • sok od limuna
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Kore podjeliti na 4 puta po tri.Umutiti jaja sa secerom pa dodati i ostale sastojke.Staviti jednu koru pa premazati sa malo fila oko3-4 kasike.Tako uraditi i sa ostale dvije.
    2. 2
      Za nadjev jabuke izgrendati pa dodati suho grozde,a orahe samo grubo izlomiti.Secer dodajte po zelji ako su slade jabuke ne treba puno.
    3. 3
      Na premazane kore staviti na pocetak kora fil,pa presaviti i dobro stisnuti i uviti sto tanje.Tako uraditi i sa ostalim korama.
    4. 4
      Na kraju sa ostatkom fila premazati po vrhu kore.Svaku koru zarezati nozem na duzinu zeljene stangice,i staviti da se pece u pecnicu na 180-200C.oko 15 min.ovisno o vasoj pecnici.
    5. 5
      Za sirup usuti vodu,secer i vaniliju bourbon i staviti da zakuha i sa sokom limuna.Ostaviti da se malo prohladi.
      Kad se baklava ispece zaliti je sa toplim sirupm i ostaviti da se hladi.

    Posluživanje

    Mozete raditi i sa visnjama,bez oraha.Mozete dodati suho voce po zelji,suhe marelice,jabuke...

Print Friendly and PDF