četvrtak, 28. veljače 2013.

Zapečeni omlet sa tikvicama,paprikom i patlidžanom


 

Lagan i ukusan obrok sa tikvicama koje mozemo napraviti na bezbroj nacina,jedan je i ovaj koji su vam sad napisati...

Sastojci

  • 1 tikvica
  • 2 paprike
  • 1 patlidžan
  • 4 jaja
  • 4dl vrhnja za kuhanje
  • sol,vegeta ,papar
  • ulja za pržiti
  • 100gr sira rendanog
  •  
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Dobro oprati svo povrse pa ga narezati na tanke ploske,kolutove ili po duzini.Papriku je najbolje na kolutove.
    Na ulju kratko preprziti sa obe strane.
    Stavljeti povrće u vatrostalnu posudu.
    Razmutiti jaja sa vrhnjem i dodati zacine.Preliti preko povrca i posuti sirom.
    Staviti u ugrijanu pećnicu oko 10 min da se zapeče.


    A evo jos jedan fini i lagani receptic za tikvice koji mozete pogledati ovdje,mi smo danas i ovo rucali;).Galette sa tikvicama i sirom.





 


Bogata musaka


 

 

 

 

 

     Sastojci

  • 5-6srednje veličine krompira
  • 500gr mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 paprika
  • 1časa(2dl) graska(zaleđeni ili svježi)
  • 1/2čase cvjetače(zaleđene)
  • sol,vegeta,papar ,crvena paprika
  • 2dl paradajiza u komadicima
  • 1zlica paradajiza iz tube
  • 1zlica  brasna
  • 3-4 snite slanine sitno isjeckane
  • Preljev:
  • 2 jaja
  • 2,5dl kiselog vrhnja
  • 1dl vrhnja za kuhanje
  • vode za podljevati
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Krompire oguliti pa narezati na tanke ploske.Vatrostalnu posudu malo nauljiti.
    2. 2
      Luk,mrvu i papriku usitniti na sto manje komade pa staviti na malo ulja da se dinsta.Dodati i slaninu.Dinstati par minuta pa dodati i meso ,dobro ga izgnjeciti da bude sitno.Podljevati sa malo vode po potrebi.Kad meso promjeni boju dodati zacine po okusu i zelji.Sad dodati grasak,cjetacu pa jos malo podliti sa vodom i dinstati pa dodati paradajiz iz tube,paradajiz sos sa komadicima paradajiza.Sve izmjesati i ostaviti da krcka oko 15 min.pred kraj dodati kasiku brasna i malo vode ako je potrebno.Kad voda ispari skloniti sa sporeta.
    3. 3
      U vatristalnu posudu poredati krompire pa malo posoliti,pa meso,opet krompire,meso i na karaju krompire.Pokriti sa folijom i staviti u pecnicu ugrijanu na 200C pola sata.
    4. 4
      Izmjesati jaja sa kiselim vrnjem i vrhnjem za kuhanje i malo posoliti i povegetiti.Skloniti foliju pa sve zaliti i jos peci oko 20 min.dok ne porumeni krompir.

    Posluživanje

    Posluziti uz salatu i jogurt po zelji!

Piletina sa slaninom u umaku od gljiva

 

Sastojci

  • 2 veca pileća fileta
  • 5-6 svjezih gljiva
  • 250ml vrhnja za kuhanje
  • 1 luk
  • 4-5snitica slanine (po mogućnosti domaće)
  • sol,vegeta,papar 
  • ulja 
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Gljive oprati pa ih narezati na komadice ne moraju biti skroz sitni.Na tavi kratko proprziti gljive,pa dodati u vrhnje i izmiksati u multipraktikumu ili stapnim mikserom.Zaciniti sa malo soli,vegete i papra bijelog.Ostaviti u frizider dok spremamo piletinu.
  2. 2
    Piletinu narezati na male komadice.Na ulju kratko prprziti luk pa dodati slaninu narezanu na male kockice.Dodati i piletinu i sve dinstati zajedno dok piletina ne dobije ljepu boju.Posoliti ne puno paziti ako je slanina slana i ne treba soli,jer je umak zacinjen.
  3. 3
    Kad je piletina pecena dodati umak izmjesati da se ujednaci pa kratko da se kuha i izgasiti.

Posluživanje

Ovo je jedna jednostavna priprema,al nama posebna i draga radi slanine koja da poseban smek jelu.Posluziti uz prilog po zelji,a nama je najdraza riza.I salatu dodati u prilog.

srijeda, 27. veljače 2013.

Rolat Čoko-Vanila sa sumskim voćem

Dolazi nam proljece ubrzo,pa tako i malo lakse poslastice.Svi smo se poželjeli voća u kolačima.Evo jedne lagane i ukusne rolade.

Sastojci

  • 5 jaja
  • 5kasika sećera
  • 30ml ulja
  • 4kasike brasna i 1 mala kasikica praska za pecivo
  • 2kasikečokoladnog pudinga
  • 1kasika kakaa
  • 2kasike mljeka
  • Fil:
  • 100gr sumskog voča(zaledeno) i 2kasikice vanilije secera
  • 3kasike na vrh puneđema od kupina,borovnica
  • 2kesice vanilija kreme dolcela
  • 250ml mljeka
  • Čokoladni sirup za dekoraciju
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Odvojiti bjelanca od žumanjaka.Žumanjke sa sećerom pjenasto umutiti pa dodati ulje i mlijeko.Jos kratko mutiti.Dodati brasno,prasakpuding,kakao i prasak za pecivo.Lagano izmutiti.Bjelanjke sa malo soli umutiti u čvrsti snjeg pa dodati u smjesu od zumanjaka.Sjediniti fino smjesu.Veci pleh od pećnice obložiti papirom za pečenje pa usuti smjesu.Peći u ugrijanoj pećnici oko 10-15 min.provjeriti čačkalicom dali je pečeno.
  2. 2
    Pečen biskvit staviti na vlažnu krpu pa umotati zajedno sa papirom i ohladiti ga.Hladan odmotati lagano pa skinuti papir za pečenje.
  3. 3
    Voce odmrznuti pa dodati vaniliju secr i dzem od kupina i borovnia(ili neki drugi tamni),pa sve zajedno izmjesati.Na biskvit rasporediti voce.
  4. 4
    Kremu od vanilije umutiti prema uputama na vrecici sa 250ml mlijeka.Preko voca staviti kremu al ne do kraja i urolati lagano rolat.Ostatkom kreme premazati rolat.Preliti sa čokoladnim sirupom ili otopljenom čokoladom.

Posluživanje

Ohladiti i uzivati u okusima voca,čokolade i vanilije!!!


Salata od makarona

Toliko je ukusna da bi je mogla jesti svaki dan...

Sastojci

  • malo manje od 1kg makarona
  • 200-300gr majoneze
  • 120gr sunke
  • 200gr kiselih krastavaca
  • 140gr kukuruza
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Skuhati makarone,a ostale sastojke sunku i krastavce izrezati na kockice i dodati sa kukuruzom.Kad se makaroni skuhaju procjediti ih pa dodati sa ostalim sastojcima i dobro izmjesati pacpomjesati majonezu.Ostaviti u frizider da se ohladi.

Posluživanje

Posluzite hladnu kao predjelo!
Ja sam dodala bila i 2zlice kiselog vrhnja!
Print Friendly and PDF