utorak, 5. ožujka 2013.

Nutella Cheesecake

  • Prhko tijesto:
  • 200gr brasna
  • 50gr sitno mljevenih ljesnjaka
  • 100gr secera
  • 110gr maslaca
  • 1kaikica vanilija secera
  • 20gr (1 velika zlica) cokolade u prahu(nesquik ili nesto sl.)
  • 1 jaje
  • 1-2kasike mljeka
  • Za natopiti biskvit: par kasika mljeka
  • Krema:
  • 250gr marscapone sira
  • 1 velika kasika vanilije secera
  • 4 pune kasike nutelle
  • 500ml vrhnja za slag
  • secera po potrebi i zelatina po potrebi
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Za tijesto pomjesati sve suhe sastojke pa dodati mokre i umjesati rukma tijesto.Kad smo izjednacili sve skupa premjestimo u kalup 24cm i poravnamo rukama,rubove isto oblozimo tijestom.Staviti peci u pecnicu na 180 C oko 15-20 min.ovisno o pecnici.
    2. 2
      Biskvit ohladiti pa zaliti mljekom.
      Za kremu izmjesati sir i nutellu sa vanilijom,a vrhnje za slag umutiti u cvrst slag.Secera dodajte po potrebi.
      Kad smo umutili slag dodati kremu od sira i nutelle i sve zajedno izmiksati.Ja nisam koristila zelatinu ,a vi sami prosudite kakva vam je krema.
      Kremu staviti na tijesto i ukrasiti po zelji i staviti da se hladi.

    Posluživanje

    Ja sam ukrasila sa cokoladom i ljesnjacima koje sam grubo samljela.

Sirup od đumbira

U zadnje vrijeme sam dosta čitala o đumbiru i njegovoj učinkovitosću.Pomaže kod dosta problema kao sto su probava,stomačni problemi,glavobolja....Uglavnom ja sam ga koristila sa medom kao sirup za kasalj i limunom.A evo sad sam nasla i jedan super sirup od đumbira kao sok  koji prenosim i vama.

Sastojci:
5-6kasika velikih sitno sjeckanog đumbira ili rendanog
4čase od 2dl vode
1limun sok i korica
1 1/2 časa sećera ili meda

Priprema:
Preko narendanog ili nasjeckanog đumbira preliti vodu i staviti da zakuha na laganoj vatri oko 15-20 min.dok se količina ne smanji na tri čase.Ohladiti pa procjediti,  dodati sećer ili med,limunov sok i dobro promjesati.Možete sećer dodati i u vruć sirup.
Moze u hladnjaku stajati i do 10 dana,a ako dodate 1dl ruma moze i nekoliko mjeseci,al rum ne stavljati ako djeca piju.

Kocke sa bananama

Sastojci

  • 3 jaja
  • 12 kasika sećera
  • 10 kasika ulja
  • 3kasike kakaa
  • 12 kasika mlijeka
  • 12 kasika brasna
  • 1 praska za pecivo(a moze i manje jer kora dosta izraste)
  • 2 kreme od vanilije ili čokolade
  • 4 banane
  • 2dl mlijeka i par kapi arome vanilije
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Prvo izmutimo pjenasto jaja i secer pa dodajemo jedan po jedan sastojak i sve zajedno mutimo,izliti u podmazanu tepsiju i peci na 180 C oko 15 min.Dok se biskvit peče umutimo slag kreme od vanilije ,a banane izrezemo na kolutove i malo poprskamo sa limunom da nebi dobile crnu boju.
    2. 2
      Kad je biskvit pečen preliti ga sa 2dl toplog mljeka u koji smo stavili nekoliko kapi arome vanilije, ako nece da upija malo čačkalicom izbosti.Poredati banane na kolutove i staviti slag kremu.Ostaviti da se ohladi.
      Po zelji posuti čokoladom u prahu.

ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Moja carbonara

Sastojci

  • oko 300gr tjestenine tagliateela
  • 125gr pancete
  • 2dl vrhnja za kuhanje
  • 2dl mlijeka
  • malo persina
  •   sol, vegeta
  • jaje
  • komadic sira edamera ili nekog drugog
  • komadic mozzarele
  •  
  •  
  •  
  •  
    1. 1
      Tjesteninu skuhati u slanoj vodi pa procjediti.
    2. 2
      Na tavi kratko proprziti pancetu narezanu na kockice.Kad pocme pustati masnocu dodati vrhnje i mljeko i promjesati i kratko kuhati.Dodati zacine i sir i mozzarelu narezane na kockice.Mjesati dok se ne otopi,pa skloniti sa vatre i dodati jaje i brzo mjesati da se sjedinji da se nebi stvorile grudice.Na kraju umjesati tjesteninu i dobro izmjesati.

    Posluživanje

    Posluziti toplo mozete posuti sa parmezanom...


Koko Milch Torta

Sastojci

  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 100gr sećera
  • 2 kasikice vanilija secera
  • 80gr glatkog brasna
  • 35gr gustina
  • 50gr kokosa
  • 1,5kasikica praska za pecivo
  • 2kasike ulj
  • 1dl mlijeka
  • 1cep vanilija arome ili ljesnjak
  • oko 20-30gr mljevenih ljesnjaka
  • Krema:
  • 400ml kokosovog mlijeka
  • 200ml mlijeka
  • 60gr(1ipo kesica)pudinga od vanilije
  • 70 gr  kokosa
  • 250 ml vrhnja ta slag
  • 150 gr margarina
  • 4 kasike secera
  • 2kasikice vanilija se
  •  
  •  
  •  

    Jednostavno
    1. 1
      Najprije pripremiti kremu.
      Pomjesati kokos mljeko i obicno da prokuha,a malo mljeka odvojiti pa izmjesati sa pudingom i secerom.Slag umutiti sa vanilija secerom i dodati kokos kad se umuti.Kremu od pudinga ohladiti pa pomjesati sa slagom.Na kraju umutiti margarin.Kremu ostaviti u hladnjak.
    2. 2
      Pripremiti kalup promjera 24 cm.Staviti papir za pecenje.Izmutiti cvrsti snjeg od bjelanjaka sa soli,dodati secer i jos miksati.Pa dodati brasno sa p.z.p, kokos,gustin i na karaju ulje.Sve jos kratko izmikasti pa usuti u kalup i peci na 180C oko 15-20 min tok lagano ne porumeni.
    3. 3
      Pecen biskvit dobro ohladiti pa ga prerezati.Staviti na vaci tanjir jedan dio pa nakvasiti sa mljekom i venilija aromom pa staviti polovicu kreme,preko nje posuti mljevene ljesnjake i pokriti drugom korom i nju nakavasiti.Staviti ostatak kreme i sve ukrasiti po zelji.

    Posluživanje

    Ja sam ostavila malo kreme za ukrasavanje,i secer prilagodite po sebi nadodajte vise ako vam nije dovoljno slatko.

Print Friendly and PDF