- Prhko tijesto:
- 200gr brasna
- 50gr sitno mljevenih ljesnjaka
- 100gr secera
- 110gr maslaca
- 1kaikica vanilija secera
- 20gr (1 velika zlica) cokolade u prahu(nesquik ili nesto sl.)
- 1 jaje
- 1-2kasike mljeka
- Za natopiti biskvit: par kasika mljeka
- Krema:
- 250gr marscapone sira
- 1 velika kasika vanilije secera
- 4 pune kasike nutelle
- 500ml vrhnja za slag
- secera po potrebi i zelatina po potrebi
-
Priprema
- Težina:
- 1Za tijesto pomjesati sve suhe sastojke pa dodati mokre i umjesati rukma tijesto.Kad smo izjednacili sve skupa premjestimo u kalup 24cm i poravnamo rukama,rubove isto oblozimo tijestom.Staviti peci u pecnicu na 180 C oko 15-20 min.ovisno o pecnici.
- 2Biskvit ohladiti pa zaliti mljekom.
Za kremu izmjesati sir i nutellu sa vanilijom,a vrhnje za slag umutiti u cvrst slag.Secera dodajte po potrebi.
Kad smo umutili slag dodati kremu od sira i nutelle i sve zajedno izmiksati.Ja nisam koristila zelatinu ,a vi sami prosudite kakva vam je krema.
Kremu staviti na tijesto i ukrasiti po zelji i staviti da se hladi.
Posluživanje
Ja sam ukrasila sa cokoladom i ljesnjacima koje sam grubo samljela.
utorak, 5. ožujka 2013.
Nutella Cheesecake
Sirup od đumbira
U zadnje vrijeme sam dosta čitala o đumbiru i njegovoj učinkovitosću.Pomaže kod dosta problema kao sto su probava,stomačni problemi,glavobolja....Uglavnom ja sam ga koristila sa medom kao sirup za kasalj i limunom.A evo sad sam nasla i jedan super sirup od đumbira kao sok koji prenosim i vama.
Sastojci:
5-6kasika velikih sitno sjeckanog đumbira ili rendanog
4čase od 2dl vode
1limun sok i korica
1 1/2 časa sećera ili meda
Priprema:
Preko narendanog ili nasjeckanog đumbira preliti vodu i staviti da zakuha na laganoj vatri oko 15-20 min.dok se količina ne smanji na tri čase.Ohladiti pa procjediti, dodati sećer ili med,limunov sok i dobro promjesati.Možete sećer dodati i u vruć sirup.
Moze u hladnjaku stajati i do 10 dana,a ako dodate 1dl ruma moze i nekoliko mjeseci,al rum ne stavljati ako djeca piju.
Sastojci:
5-6kasika velikih sitno sjeckanog đumbira ili rendanog
4čase od 2dl vode
1limun sok i korica
1 1/2 časa sećera ili meda
Priprema:
Preko narendanog ili nasjeckanog đumbira preliti vodu i staviti da zakuha na laganoj vatri oko 15-20 min.dok se količina ne smanji na tri čase.Ohladiti pa procjediti, dodati sećer ili med,limunov sok i dobro promjesati.Možete sećer dodati i u vruć sirup.
Moze u hladnjaku stajati i do 10 dana,a ako dodate 1dl ruma moze i nekoliko mjeseci,al rum ne stavljati ako djeca piju.
Kocke sa bananama
Sastojci
- 3 jaja
- 12 kasika sećera
- 10 kasika ulja
- 3kasike kakaa
- 12 kasika mlijeka
- 12 kasika brasna
- 1 praska za pecivo(a moze i manje jer kora dosta izraste)
- 2 kreme od vanilije ili čokolade
- 4 banane
- 2dl mlijeka i par kapi arome vanilije
-
Priprema
- Težina:
- Jednostavno
- 1Prvo izmutimo pjenasto jaja i secer pa dodajemo jedan po jedan sastojak i sve zajedno mutimo,izliti u podmazanu tepsiju i peci na 180 C oko 15 min.Dok se biskvit peče umutimo slag kreme od vanilije ,a banane izrezemo na kolutove i malo poprskamo sa limunom da nebi dobile crnu boju.
- 2
ponedjeljak, 4. ožujka 2013.
Moja carbonara
Sastojci
- oko 300gr tjestenine tagliateela
- 125gr pancete
- 2dl vrhnja za kuhanje
- 2dl mlijeka
- malo persina
- sol, vegeta
- 1 jaje
- komadic sira edamera ili nekog drugog
- komadic mozzarele
-
- 1Tjesteninu skuhati u slanoj vodi pa procjediti.
- 2Na tavi kratko proprziti pancetu narezanu na kockice.Kad pocme pustati masnocu dodati vrhnje i mljeko i promjesati i kratko kuhati.Dodati zacine i sir i mozzarelu narezane na kockice.Mjesati dok se ne otopi,pa skloniti sa vatre i dodati jaje i brzo mjesati da se sjedinji da se nebi stvorile grudice.Na kraju umjesati tjesteninu i dobro izmjesati.
- 1
Koko Milch Torta
Sastojci
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 100gr sećera
- 2 kasikice vanilija secera
- 80gr glatkog brasna
- 35gr gustina
- 50gr kokosa
- 1,5kasikica praska za pecivo
- 2kasike ulj
- 1dl mlijeka
- 1cep vanilija arome ili ljesnjak
- oko 20-30gr mljevenih ljesnjaka
- Krema:
- 400ml kokosovog mlijeka
- 200ml mlijeka
- 60gr(1ipo kesica)pudinga od vanilije
- 70 gr kokosa
- 250 ml vrhnja ta slag
- 150 gr margarina
- 4 kasike secera
- 2kasikice vanilija se
-
- Jednostavno
- 1Najprije pripremiti kremu.
Pomjesati kokos mljeko i obicno da prokuha,a malo mljeka odvojiti pa izmjesati sa pudingom i secerom.Slag umutiti sa vanilija secerom i dodati kokos kad se umuti.Kremu od pudinga ohladiti pa pomjesati sa slagom.Na kraju umutiti margarin.Kremu ostaviti u hladnjak. - 2Pripremiti kalup promjera 24 cm.Staviti papir za pecenje.Izmutiti cvrsti snjeg od bjelanjaka sa soli,dodati secer i jos miksati.Pa dodati brasno sa p.z.p, kokos,gustin i na karaju ulje.Sve jos kratko izmikasti pa usuti u kalup i peci na 180C oko 15-20 min tok lagano ne porumeni.
- 3Pecen biskvit dobro ohladiti pa ga prerezati.Staviti na vaci tanjir jedan dio pa nakvasiti sa mljekom i venilija aromom pa staviti polovicu kreme,preko nje posuti mljevene ljesnjake i pokriti drugom korom i nju nakavasiti.Staviti ostatak kreme i sve ukrasiti po zelji.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)