srijeda, 6. ožujka 2013.

Lignje i krompiri iz pećnice

Sastojci

  • 5-6 srednje vel.krompira
  • 500gr lignja(svjezih ili zamrznutih)
  • sol,vegeta,persin,celer 
  • maslinovo ulje
  • 1 cesanj cesnjaka
  • 1,5dl bijelog vina
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Krompire oguliti i izrezati na kolutove pa staviti u slanu vodu da se kuhaju al samo do pola(ne kuhati do kraja vec samo malo da omeksaju)
    2. 2
      Kad se krumpiri skuhaju do pola staviti u vatrostalnu posudu ,a lignje izrezati na kolutove pa staviti preko krompira..
      dodati sve zacine i staviti maslinovo ulje..
    3. 3
      Uzeti dvije vece kasike pa lagano izmjesati da lignje budu izmedu krompira a ne na vrhu da se prilikom pecenja ne stvrdnu ili izgore.
      staviti u pecnicu na 180C 30min
    4. 4
      Nakon 30 minuta izvaditi preliti vinom,pa ostaviti jos 15 min.da vino ispari..DOBAR TEK!!!

Plazma rolat

Odlican desert koji moze da bude i kao sladoled ako je zamrznete.


Sastojci

  • 250gr maslaca
  • 1 solja secera(2dl)
  • 1 kutija mljevene plazme(300gr)
  • 2kasike cokolada u prahu(nesquik)
  • 1 slag pjena
  • soka od narandze(po potrebi dodavati)
  •  
  •  

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    15 min
    Težina:
    Jednostavno
    1. Umutimo margarin i secer, zatim dodamo plazmu i cokoladu u prahu(po zelji cokolade koliko volite),sve izmjesamo i zalijemo sa sokom od narance(moze i cedevita) postepeno zaljevati ne da bude rijetko.Kad sve izmjesamo oblikovati kao rolat i staviti slag na vrh.Ostaviti u led da se stegne ako zelite da bude leden kao sladoled,a mozete premjestiti u hladnjak..

    Posluživanje

    Jednostavan je za praviti,mozete staviti i bananu u sredinu ili pomjesati cokolade u komadicima,jednostavno se poigrajte:)))
    Mozete staviti i u kalup oblozen prozirnom folijom da lakse izvadite...

utorak, 5. ožujka 2013.

Pesto genovese

Sastojci

  • 1 svezanj svježeg persina
  • 4 male kasike bosiljka
  • 10kasika maslinovog ulja
  • 25gr pinjola
  • 2čestice česnjaka
  • 4 kasike parmezana
  • 1dl vode


  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Na vrcu tavu staviti pinjole i malo ih preprziti do zlatne boje...persin oprati pa staviti u multipraktikum zajedno sa pinjolima i cesnjakom pa sve izmiksati..
    2. 2
      staviti 1 dl vode da prokuha..kad smo izmiksali persin,cesnjak i pinjole dodavati pomalo maslinovo ulje i mjesati pa dodati bosiljak i parmezan i izmjesati sve zajedno na kraju dodati 1 dl vode da ne bude previse jak umak ..i na kraju dodati par kapi limuna

    Posluživanje

    posluziti toplo uz tjesteninu,ili hladan uz meso,ribu,mezu,moze se namazati i na kruh i praviti sendvici sa piletinom :)


Najsočniji srneći hrbat

Kod mene je u obliku torte promjera 24cm kalup sa pola mjere.

Sastojci

  • 9 jaja
  • 250gr maslaca
  • 11dkg  prezle
  • 22dkg oraha
  • 22dkg sećera
  • 1kasika cimeta
  • 2kasike kakaa
  • 1 prasak za pecivo
  • malo naribane korice limuna
  • Za premaz:
  • dzem od marelice
  • Za natopiti:
  •  soka od naranče
  • Glazura:
  • 200gr  čokolade
  • 5kasika ulja
  • Ukrasavanje:
  • slag
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Prvo izmiksati jaja i secer pjenasto pa dodati otopljeni margarin i na kraju sve suhe sastojke polagano dodavati i miksati.
    2. 2
      Premazati kalupe sa margarinom dobro svako rebro pa posuti brasnom.Istresti smjesu u kalupe i poravnati ne tresti kalupom.
    3. 3
      Pecnicu upaliti na 150C i peci oko 40 min.provjeriti cackalicom dali je peceno.
    4. 4
      Kad se ispece ostaviti da se ohladi pa istresti iz kalupa i presjeci jednom ili 2 puta koliko zelite.Pa prvi dio dobro nakvasiti sa sokom od narandze i premazati sa dzemom od marelice i poklopiti sa drugim djelom koji takodzer malo nakvasimo.Glazuru radite kako volite ja sam napisala kako je u orginalu.
    5. 5
      Kolac premazati cokoladnom glazurom i ohladiti.Ako zelite ukrasite ga slagom...

    Posluživanje

    Ovo vam je mjera za 2 kalupa,a glazuru ja radim za jedan hrbat 100 gr cokolade 2-3 kasike ulja,malo margarina i 3-4 kasike mljeka da je cvrsca i sjajnija.Ako zelite rezati na 2 djela postupak isti kvasite oba djela i premazete sa dzemom...


Pina colada cake

Sastojci

Biskvit:
  • 3 jaja
  • 100gr sećera
  • 1cep arome vanilija
  • 100ml mljeka
  • 50ml ulja
  • 150gr brasna
  • 1/2 praska za pecivo
  • 50gr kokosa
  • zaljev.
  • 1dl mljeka
  • Krema:
  • 400ml soka od ananasa(iz kompota)
  • 300ml vode
  • 2 pudinga (slatko vrhnje)
  • 5kasika sećera
  • 2kasike gustina
  • 75gr maslaca
  • 50gr kokosa
  • 4kasike ananasa sjeckanog
  • 300ml vrhnja za slag
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Izmutiti ja ,secer i aromu vanilije pjenasto pa dodati mljeko,ulje i jos kratko mjesti pa dodati brasno sa p.z.p i kokos i sve lagano izmutiti i usuti u tepsiju (25x35) koju smo nauljili i posuli brasnom.Peci na 180C oko 20 min.provjeriti cackalicom.Pecen biskvit zaliti sa toplim mljekom i ostaviti da se hladi.
    2. 2
      Za kremu:pomjesati sok iz kompota i vodu(u mene je bilo 400ml soka ostalo voda) i staviti da zavrije, a mali dio tekucine odvojiti i izmesati puding,secer i gustin.Skuhati puding pa u vruc dodati margarin i sve izmjesati.Ostaviti da se hladi prekriveno folijom da se ne uhvati korica.Umutiti slag pa kad se krema ohladi dodati 6 kasika slaga u kremu i izmiksati pa dodati i kokos.Na kraju rucno umjesati komadice ananasa.Ostatak slaga ostaviti za premazivanje.
    3. 3
      Na hladan biskvit staviti kremu od pudinga,pa slag i ukrasiti sa komadicima ananasa i posuti kokosom.

    Posluživanje

    Kolac dobro ohladiti i rezati na kocke.Najbolje je da prenoci,a kolicinu secera prilagodite sebi ja uvijek stavim manje pa sam tako i ovdje stavila manje...uzivajte!!!!
Print Friendly and PDF