utorak, 31. prosinca 2013.

SRETNA NOVA 2014.GODINA!!!!

Svima punooo zdravlja,sreće i ljubavi u Novoj 2014.godini i poslovnih uspjeha od srca svima želim!



Happy New Year!!!!!

 Feliz  ano nuevo!!!

 2014!!!!!!!!!!!!!

 Jedna predivna tortica od ananasa i kokosa,biskvit je kao pjena,a kreme su ocaravajuce.Recept mozete naci ovdje!

 Ja sam radila male izmjene biskvit sa 5 jaja,a krema je malo drugacija nego u receptu.Umijesto kokos kreme sa kokos mljekom sam radila od žumanjka i pudinga sa okusom slatkog vrhnja,2 kasike gustina u 500ml mljeka.U ohlađen krem dodala 200 ml vrhnja za slag umucenog i 3 kasike kokosa.Ananas krem je sa 750 ananasa..ostalo sve isto.Ukrasena fondanom i kokosom!!!

 

ponedjeljak, 30. prosinca 2013.

Sočni kolač od bundeve,oraha i griza

Jakooo ljep i sočan kolač...

Sastojci

  •  3 jaja
  •  7 kasika(140)gr sećera
  •  2 dl mlijeka
  •  1dl ulja
  •  80 gr oraha
  •  1 prasak za pecivo
  •  250gr griza
  •  350gr pirea od tikve
  •  100gr čokolade za kuhanje
  •  2-3 kasike ulja 
  •  2 kasikice zacina za medenjake ili sta volite
  •  1 kesica vanilije bourbon 
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Prvo ako nemate vec spreman pire od tikve narezati tikvu na komadice pa uviti u foliju i staviti u pecnicu na 200-250C i peci oko 30 min.
    2. 2
      Pecenu tikvu malo prohladiti pa sastrugati  koru i napraviti pire.
      Jaja i secer pjenasto umutiti pa dodati mljeko i ulje koje polagano dodajemo.Dodati zatim griz i p.z.p i zacine miksati lagano.Na kraju umjesati orahe i pire od tikve i rucno izmjesati.
    3. 3
      Usuti smjesu u podmazanu tepsiju i peci na 180C oko 20 min ovisno o pecnici.Provjeriti cackalicom dali je peceno.
      Otopiti cokoladu i ulje i preliti po pecenom kolacu i ohladiit.

    Posluživanje

    Kolac je toliko socan da se topi u ustima.Mozete raditi i sa jabukama .Izrendati jabuke(6 jabuka) i dodati u smjesu.

Božićni medeni rosčići

Miris Božica u ovim jednostavnim i ljepim kolačićima

Sastojci

  •  270gr brasna
  •  120 gr maslaca
  •  20gr mljevenih ljesnjaka
  •  1/2 praska za pecivo
  •  1 jaje
  •  1 vanilija bourbon
  •  1 cajna kasika zacina za medenjake
  •  čokolade za kuhanje
  •   secer u prahu..

 

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati sve suhe sastojke pa dodati jaje,maslac narezan na komadice i umjesiti glatko tijesto.Sve lagano rukama spajati dok ne dobijemo glatku smjesu.Uviti u providnu foliju i ostaviti u frizider oko 30-45 min.
  2. 2
    Ugrijati rernu na 180C i pleh oblozizi papirom za pecenje.
    Tijesto malo jos izvaljati da napravimo valjak i sjeci male komadice i praviti roscice,ili po zelji kalupom vaditi oblike koje telite.
    Slagati ih na pleh i staviti peci dok lagano prime boju oko 15 min ovisno o vasoj pecnici.
    Jos tople posuti ih secerom u prahu ili kad se ohlade otopiti cokoladu i umakati jedan dio roscica.
    Ukrasiti po zelji.
    Ako zelite u otopljenu cokoladu dodati malo na vrh noza zacina za medenjake i promjesati za poptuni medenjak uzitak:)

Posluživanje

Od ove kolicine ispadne 50-ak roscica,a ja nekad napravim od  pola mjere,a ostatak stavim u foliju i zamrznem tijesto pa kad odlucim peci izvadim odmrznem i radim po istom postupku .Ili mozete pecene roscice ohladiti i zalediti budu jednako ljepi.

Kugler snite(Žarbo snite)

Predivan starinski kolač nasih baka,mama ...Okus ce vas oduseviti.

Sastojci

  •   Tijesto:
  •  400gr brasna
  •  200gr maslaca
  •  20gr sećera
  •  1 vanilija secer
  • malo soli
  •  100ml mlijeka
  •  1/2 kesice digo germe suhe
  •  1 jaje
  •   Za prvi nadjev:
  •  oko 300gr pekmeza od marelice
  •   Za drugi nadjev:
  •  240gr mljevenih oraha
  •  240gr sećera
  •  cimeta
  •  ruma
  •   Glazura:
  •  100gr čokolade
  •  2-3kasike ulja
  •  1kasika maslaca

  • Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Brasno prosijemo,a mljeko malo zagrijemo pa stavimo kvasac da nadode.
      U jednu posudu pomjesamo brasno,secer,sol,maslac narezan na listice pa rukama sve sjedinjujemo dok se masal ne razmrvi.
      Dodamo jaje i nadosli kvasac sve rukama mjesamo oko 15 min dok se sastojci ne spoje i napravi glatko tjesto.
    2. 2
      Tepsiju dimenzija 18x30 oblozimo papirom za pecenje,a prije tepsiju namazemo maslacem pa stavimo papir pa opet namazemo maslacem i pospemo krusnim mrvicama.
      Tijesto podjeliti na 4 djela.Secer i orahe pomjesati zajedno.Razvaljati prvo tijesto na odredenu dimenziju pa izbockati viljuskom.Premazati sa pekmezom oko 100 gr pa posuti sa mjesavinom oraha i secera.Posuti sa malo cimeta i poprskati sa rumom.Zatim i drugu koru razvaljati i ponoviti postupak.Tako isto i sa trecom korom i zavrsavamo sa cetvrtom izbockamo je i tako pripremljen kolac ostavimo 2 sata na toplom da miruje.
    3. 3
      Rernu zagrijati na 190C i peci kolac oko 25-30 min ovisno o pecnici.Pecen kolac malo prohladiti pa preliti glazurom koju otopimo na pari.Kad se glazura lagano stisne posuti po vrhu mljevene orahe.

Griotte praline

Savrsene u kunoj izradi.Jedostavne za praviti aokus je kao i orginal.

Sastojci

  •  120gr tamne cokolade
  •  15 visanja iz visnjevace ili iz kompota
  •  2 male kasike likera od visanja
  •   silikonski kalup
  •  

  • Srednje zahtjevno
    1. 1
      Otpiti cokoladu na pari ili u mikrovalnoj pecnici al svako 40s malo otvoriti i promjesati da cokolada ne zagori.
      Ostaviti kratko da se prohladi.
      Visnje ocistiti od kostica pa politi sa likerom i promjesati da se upije liker.
    2. 2
      U svaki kalupic za praline staviti malo cokolade pa cetkicom premazati stjenke i ostaviti u frizider 5-10 min da se stisne cokolada.Ponoviti postupak jos jenom pa stavljati po jednu visnju (bolje da su sitnije) i preliti cokoladom do vrha i ostaviti da se cokolada stegne u frizideru.
    3. 3
      Kad se cokolada stiskla iz kalupa vaditi praline i uzivati!

     

srijeda, 20. studenoga 2013.

Mamine breskvice

Nakon dugooo vremena evo me opet sa vama na blogu.Puno sam zaokupirana tortama pa i ne stizem sve da posjetim.
Ovo su meni najdraze breskvice meke,ukusni ...koje ce vam se sigurno dopasti.

Sastojci

  •  4 jaja
  •  1 solja sećera
  •  1 solja ulja
  •   na vrh noza praska za pecivo
  •  brasna po potrebi
  •  boje: ekstrat od banane i jagoda
  •   Fil:
  •   smjesa od busenja breskvica
  •  1 dl oraha sitno mljevenih
  •  ruma
  •  2 kasike cokolade u prahu
  •   mljeko po potrebi
  •   secer za uvaljati breskvice
  •  
  •  

     

    Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Staviti jaja pa ih umutiti rucno sa secerom,dodati ulje i polako dodavati brasno sa praskom za pecivo kojeg dodamo vrlooo malo.Kad smo dobili smjesu glatku i da se ne ljepi prestati dodavati brasno. Znaci moraju se dati lagano valjati al da se ne ljepe.
    2. 2
      Otkidati pomalo smjese i praviti male kuglice i redati u pleh kojeg smo prethodno malo namastili. Peci na 180C dok lagano porumene ne smiju da tamne puno.Kad se breskvice malo prohlade sa malom kasikicom ih izbusiti napraviti udubljenja koja cemo puniti filom. Kad smo ih sve izbusili pomjesati smjesu od breskvica sa cokoladom u prahu ,orasima.Zatim dodati malo ruma po zelji i lagano dodavati mljeko.Fil ne smije biti ni pretvrd ni da se razljeva.Bolje je i da je malo rjedi jer se stegne.
    3. 3
      Punitit udubljenja i spajati dvije loptice. U malo vode razmutiti ekstrat od banane ,a u drugu zdjelu ekstrat o jagoda ili malina. Breskvice umociti cijele u zutu boju,pa staviti na ubrus da se malo osuse pa vrh obe strane umociti u ekstara od jagode ili malina.Suhe breskvice uvaljati u secer. Sloziti u kutije do posluzivanja.


    Posluživanje

    Solja za mjere je od 2 dl.Ispadne ih jako puno,mozete mjeru i smanjiti ili povecati.

petak, 4. listopada 2013.

Riblja pasteta

Odlicno ,brzo i fino...


Sastojci

  •  1 tuna rio mare
  •  1 tuna eva
  •  1 sardina eva
  •  1kesica majoneze(95gr ili 165 gr)
  •  1 kesica parmezana(100gr) ili naribati parmezan
  •  4 cestice cesnjaka ili po zelji 
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pomjesati sve vrste tuna i sardinu dodati majonezu po zelji vise ili manje,parmezan i cesnjak.Sve skupa izmiksati sa stapnim mikserom i staviti u posudu i rashladiti u frizideru.

Posluživanje

Jednostavno,brzo i ukusno...posluziti uz mezu,kiflice ili topal domaci kruh!

ponedjeljak, 23. rujna 2013.

Jesenji rolat od kestena

Prvi dan jesenji i castim vas sa ovom divnom i ukusnom roladom...Za sve ljubitelje kestena!

/slika/1645585/

Sastojci

  •  Biskvit:
  •  3 jaja
  •  4 kasike sećera
  •  3 kasike brasna
  •  1/2 praska za pecivo
  •  2 kasike  kakaa
  •  1 kasika meda
  •   Krema:
  •  250gr kesten pirea
  •  100gr maslaca
  •  1 kasika ruma
  •  1dl vrhnja za slag
  •  1-2 kasike sećera u prahu
  •  1 kasika puna linolade
  •   Za natopiti biskvit:
  •   malo mlijek,cokolade u prahu i rum secer
  •   cokoladna glazura:
  •  70gr čokolade
  •  1-2 kasike ulja
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Za biskvit pjenasto umutiti jaja sa secerom dok ne pobijele.Dodati brasno,p.z.p i kakao.Sve lagano izmutiti pa dodati i med.
    Kalup premazati maslacem i posuti brasno.Pecnicu ugrijati na 180C i staviti smjesu u kalup i peci oko 15-ak min.Provjeriti cackalico dali je peceno.
    Ohladiti biskvit pa ga prerezati na pola.
  2. 2
    Za kremu izmutiti kesten pire sa omeksalim maslacem i secerom.Dodati vrhnje za slag(ne treba ga prethodno mutiti) i rum.Sve sjediniti.
    Biskvit natopitit sa toplim mljekom sa cokoladom i rum secerom.
    Na polovicu biskvita staviti pola kreme,a u drugu polovicu staviti linoladu i dobro izmjesati pa staviti preko svjetlije kreme.Staviti drugi dio biskvita i premazati citavu roladu.
    Cokoladu otopiti sa uljem pa preliti preko rolata i ostaviti na hladenje.

Posluživanje

Kreme ima i dovoljno pa mozete staviti i 200 gr kesten pirea.Mozete po zelji dodati i ljesnjaka u kremu,mastu na volju i uzivajte!!

ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

Köttbullar-svedske mesne okruglice

Klasicne svedske kuglice.Meke ,socne i ukusne!

Sastojci

  •   za 70-80 kuglica
  •  2 dl mlijeka
  •  1 dl vrhnja za kuhanje
  •  1 1/2 dl krusnih mrvica(prezle)
  •  1 kg mljevenog mesa
  •   sol,papar,vegeta,secer
  •  2 jaja
  •  1 1/2 crveni luk
  • maslaca ili maragarina
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      U blender staviti mljeko,vrhnje i prezlu i miksati par minuta.Dodati zacine i dalje miksati,pa dodati jaja.
      U meso dodati luk koji smo sitno nasjeckali pa rukama pomjesati.Kad smo sastojke izblendali preliti preko mesa i sve skulpa spojiti rukama u kompaktnu smjesu.
    2. 2
      Jednom kasikicom ili sparvicom za sladoled ako zelite jednake kuglice vaditi pomalo i stavljati na veci pleh.Zatim skvasiti ruke vodom i ljepo oblikovati kuglice.U vecoj tavi otopiti margarin ili maslac pa staviti kuglice.Peci ih sa svih strana dok ne dobiju tamniju boju.
    3. 3
      Po zelji preliti umakom od paradajiza ili ih posluziti bez sosa,jednako su meke i socne.

    Posluživanje

    Ja uvijek radim pola mjere jer ispadne ih dosta od 500 gr mesa bude ih oko 30.Mjera za pravljenje je solja od 2 dl.
     

nedjelja, 18. kolovoza 2013.

Džem od kajsija

Meni najdraži,ovako je pravila i moja baka...

Sastojci

  •  2 kg kajsija
  •  1kg sećera
  •  1 vanilija bourbon (moj dodatak)

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kajsije oprati i ocistiti od flekica.Kostice povaditi,a kasije prepoloviti.Kod mene je baka u masini za meso samljela kajsije ,a ja sam ih usitnila stapnim mikserom.Posuti sećerom i vanilijom i staviti u veliki lonac na jaku vatru da se kuha.
    Kad počme da krcka smanjiti na srednju temperaturu i kuhati.Ne treba stalno mjesati vec povremeno da ne zagori.Kuhati do zeljene gustine,kod mene je malo duze od pola sata trajalo.
  2. 2
    Tegle ugriajti u pecnici  i u tople usipati vruc džem i vratiti u pecnicu na 100C da se lagano uhvati korica.Poklopiti i okrenuti teglice naopako i ostaviti da se hladi.

Posluživanje

Ako su kajsije slatke moze i manje secera,a bolje je raditi sa zrelijim kajsijama,jer su slade i prije se skuha.

ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Pohovane banane

Savrsen brzinski desert uz kuglu sladoleda...

Sastojci

  •  1  banana
  •  1 manje jaje
  •  3-4 kasike prezle
  •   vanilija arome
  •   ulja
  •  
  •  

     

     

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Bnanane oguliti i narezati na manje komadice ne previse male.
      Jaje razmutiti sa vanilija aromom pa svaki komadic banane uvaljati u jaje i pa u prezlu i taj postupak ponoviti jos jednom.
    2. 2
      U ugrijano ulje spustiti bananu pa sa svake strane kratko poprziti dok porumeni.
      Posuti secerom u prahu i posluziti uz kuglu sladoleda(vanilija).

    Posluživanje

    Banane ne smiju biti previse zrele.Kolicinu prilagodite po sebi ako povecavate 2 banae/2 jaja.Mozete u prezlu dodati isecera smedeg po zelji.


Print Friendly and PDF