ponedjeljak, 25. ožujka 2013.

Mamine oblatne(čokoladne)

Najbolja i najukusnija oblatna je bas od moje mame:)






Sastojci

  • 1pakovanje oblatni(srednje ne prevelike)
  • 1 pakovanje(300gr) domaćica keksa ili neki sličan
  • 100gr čokolade za kuhanje
  • 2dl sećera
  • 1-2 dl oraha
  • 250gr maslaca ili margarin za kolače
  • mljeko po potrebi
  • vanilija sećer,rum
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Kekse samljeti,ako nemate domaćicu moze neki slican sa čokoladom.
    U jednu serpicu staviti da se otopi maslac,čokolada i secer pa skloniti sa vatre.Umjesati keks,vaniliju,rum i orahe.
    Dobro izmjesati pa po potrebi dodavati mljeko ,ne da bude rjedak ili pretvrd fil.
  2. 2
    Poloziti oblande na ravno pa filovati svaku sa filom u tanjem sloju.Zadnju ostaviti ne filovanu,ili ako zelite premazati sa malo fila,pa otopiti čokoladu i staviti glazuru.
    Umotati ih u foliju pa staviti neki tezi predmet ravan na njih i ostaviti da se stisnu preko noći.Rezati ih po zelji na kckice,stangice.

Posluživanje

 

Secer stavite po zelji,jer su od keksa dovoljno slatke.Od aroma dodajte sta volite,rum i ne morate mozete i arome vanilije

 


nedjelja, 24. ožujka 2013.

Eton Mess

Nisam neki obozavaoc puslica,al u ovom desertu su mi odlicne stope se sa sastojcima i budu odlicne hrskave.Recept je jednostavan i brzinski,bas kao sto ja i volim,a nadam se i Vi!







Sastojci

  • oko 250 gr jagoda
  • 40gr puslica
  • 1zlica sećera u prahu
  • sok od limuna
  • 3dl vrhnja za slag
  • 1zlica velika vanilija sećera
  • 2 zlice krem sira
  •  
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Jagode isjeci na manje komadice ,pa posuti secerom u prahu i sokom od limuna.Ostaviti ih kratko da puste sok.
      Puslice ako nemate gotove,recept imate ovdje jako jednostavno.
      Slag umutiti sa kasikom vanilije secera,pa dodati krem namaz.
    2. 2
      U 4manje zdjelice izmrviti po jednu puslice pa staviti slag pa opet izmrviti puslice i staviti jagode.Na vrh opet slag,puslice i ukrasiti po zelji.Preliti sa sokom od jagoda.

    Posluživanje

    Ja nisam dodavala secera osim preko jagoda,jer su puslice dovoljno slatke i bilo mi je taman!

Krompir salata u mljeku(hladna i topla)

Ovo je jedna brzinska salata,koja je jako ljepa i kremasta.Možete je poslužiti hladnu i toplu.Idealna je uz piletinu,grill..ili sta već volite.

Sastojci

  • 700gr krompira(oko 2velika)
  • 300ml mljeka
  • 300ml vrhnja za kuhanje
  • sol,papar,bijeli luk u prahu
  • Za toplu salatu:
  • 150-200gr sira za pizzu
  •  
  •  

    Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Krompire oguliti i narezati na male kockice.Staviti u serpu pa zaliti sa mljekom i vrhnjom i začiniti.
      Začine dodajite po okusu i naravnoako jos sta volite mozete dodati.Kuhati na laganoj vatri.
      Kad krompir provrije treba paziti i povremeno promjesati da nebi pokipilo radi mljeka.Pjenit ce se,al tako mora.
      Kad je krompir kuhan skloniti sa vatre i ohladiti.
    2. 2
      Za toplu salatu kuhan kropir,a postupak isti usuti u tepsiju pa staviti narendani sir za pizzu i staviti da se malo zapeče i porumeni. I poslužiti toplo.Zapeci na 250C oko 10 min.

    Posluživanje

    Ja sam dodala i muskatnog orascica od začina i super je okus.Ako ćete raditi jos veću količinu,uglavnom mljeka i vrhnja mora biti pola,pola i da prekrije krompir.



subota, 23. ožujka 2013.

Uskrsnja jaja(ukrasavanje)

Ovo je jedna jako jednostavna i efektna ideja za ukrasavanje jaja.Nakon sto ih obojate sljedi ukrasavanje i igranje sa ukrasima.Pustite mastu na volju:)

Ukrasavanje i bojanje jaja sa jestivim bojama za kolače.U malo vode razmutiti čep boje i malo ocata.
Bojanje sa jestivim bojama za kolače!

Sastojci

  • jaja
  • lukovina ili boja za jaja
  •   voda
  • 1 bjelanjce
  • ukrasi za kolace(perlice,cvjetići...) 
  •  
  • Priprema

    Težina:
    Jednostavno
    1. 1
      Skuhati jaja u lukovini ili ih obojiti u boji za jaja,jestive boje.,pa ih dobro ohladiti.
      Jedno bjelace malo razmutiti i premazemo jaja gdje cemo stavljati ukrase i zatim ljepimo ukras i ostavimo da se dobro osusi...
    2. 2
      SRETAN USKRS!!!!





četvrtak, 21. ožujka 2013.

Hrenovke u tijestu

Ovaj recept sam probala i odusevila se,jednostavan je brz i super izgleda.Za dječiji party je idealno ili uz pivo.Bilo je dosta rasprave oko hrenovaka dali su zdrave ili ne,al konzumirati povremeno nista nije zabranjeno ni opasno.Recept je sa ove stranice,pa ga ja prenosim vama.


Sastojci:
4hrenovke
2-3 zlice brasna

Smjesa:
1jaje
100gr brasna
1ipo kasikica praska za pecivo
oko 200ml svjetlog piva
malo soli
ulja

Priprema:

Ulje zagrijati ne prejako.
Hrenovke izrezati na manje komade ili vece po zelji.Uvaljati ih malo u brasno.Usuti brasno u zdjelu sa praskom za pecivo i sol.Jaje malo izmutiti pa dodati u brasno i polagano dodavati pivo dok smjesa ne bude gusća nego za palaćinke.Uzeti po jednu hrenovku uvaljati u smjesu i peći na ulju oko10-15 sek.sa obe strane.

Poslužiti uz kečap,majonezu.




srijeda, 20. ožujka 2013.

Kolač od jagoda koji se ne peče

Ovo je jedna brzinska torta koja ce vas oduseviti,sa jednostavnosću i okusom,mene jeste.
Sastojci za kalup 24cm
300gr degestive keksa
1dl ljesnjaka(mljevenih)
150gr maslaca(otopljenog)

Krema:
4dl kiselog vrhnja
4dl vrhnja za slag
1želatina
150gr sećera
3kasike soka od limuna
500gr jagoda


Priprema:
Kekse samljeti i ljesnjake pa pomjesati sa otopljenim maslacem.utisnuti u kalup i poravnati.Ostaviti u hladnjak.
Jagode oprati pa odrezati vrh i ugusto ih poredati na kekse podlogu.
Za kremu najprije prema uputama potopiti zelatinu da nabubri sa 6kasika hladne vode.Umutiti slag sa sećerom pa dodati kiselo vrhnje.Sve zajedno izmuiti pa dodati želatinu koju smo prethodno malo otoili u mikrovalnoj.Sve miksati zajedno,preliti kremu preko jagoda.Ukrasiti po zelji sa jagodama i naribanim limunom.
Orginalni recept.



utorak, 19. ožujka 2013.

Držači za jaja

Ovu ideju sam vidjela na nekoj stranici i odmah me je privukla.Zaista je jednostavna i pomalo smjesna od čega se pravi,al zađto ne i kod kuče uraditi i zabaviti se.A sad nam dolazi i Uskrs,sarenilo boja i ukrasa.Sa malo maste mozete imati super držače koje ste sami uradili.pa krenimo..

Potrebno:
rolnice wc papira
ukrasni papir
trakice
sljokice
ljepilo




Priprema:
Rolnice od potrosenog wc papira prerezati na pola.Odrezai malo ukrasnog papira pa omotati oko rolnice,a visak samo ugurati u supljinu rolnice.Uzeti traku pa omotati oko papira.Ili ako zelite staviti neke sljiokice pa ih zaljepiti ljepilom.Cvjetice ili sta već želite i volite.Poigrajte se i mastu na volju.Za par minuta imat cete super držače.



Krem juha od tikvica,krompira i mrkve

Obozavam krem juhe,a ova je predivna puna okusa i aroma.

Sastojci

  • 1veca tikvica
  • 1srednja mrkva
  • 2manja krompira
  • 1velika kasika maslaca ili margarina
  • 1,5L vode
  • zacini: sol,vegeta,papar,ruzmarin i persina
  • 1na vrh puna kasika naribanog sira
  • 2dl vrhnja za kuhanje
  •  
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Oguliti tikvicu,krompir,luk i mrkvu,pa sve narezati na kockice.Na margarinu krattko prodinstati luk pa dodati ostalo povrce i persin svjezi.Uz mjesanje dinstati kratko pa dodati 300 ml vode i pustiti da povrce omeksa.Kad je omeksalo nakon nekih 15 min dodati ostatak vode 1200 ml pa opet ostaviti da provrije.Skloniti sa ploce i izmiksati stapnim mikserom pa vatriti na vartu i dodati vrhnje za kuhanje i zacine i kuhati jos 1-2 min da se ujednaci. Na kraju dodati sir i izmjesati i skoloniti sa vatre.


Posluživanje

Mozete posluziti uz prepecenac premazan maslinovim uljem ili jednostavno samo...Dobar tek!!!

ponedjeljak, 18. ožujka 2013.

Tostirani sendvić i jaje iz tave

Odličan,brzinski i ukusan doručak ili večerica..

Sastojci

  •  1 snita kruha(najbolje tamni crni ili razovi)
  •  1 snita sira
  •  1kolut sunke,čajne ili neke druge salame po izboru
  •  1 jaje
  •  malo ulja
  •   vegeta,sol
  •  

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Iz snite kruha izrezati sredinu,a na malo ugrijanog ulja staviti koru.U sredinu gdje je izreana sredina razbiti jedno jaje i malo posloliti i vegete staviti.Peci kao sto i obično pečete jaje na oko.Kad se malo zapeklo staviti snitu sira i salame.Par sekundi tako peci samo dok se sir počme topiti pa preklopiti sa sredinom sto smo izrezali i lagano stisnuti sa nekom kasikom,lopaticom.I to je to gotovo!

Posluživanje

Posluziti uz paradajiz i krastavce..:)


subota, 16. ožujka 2013.

Fondan figurice-Uskrsno pile

Kad sam vidjela ovu ideju za pile od fondana nisam odustajala,morala sam da isprobam.Prvo sam napravila i nije bilo lose,al ne bas onako kako sam ja zamislila.I naravno odlucila sam napraviti ponovno.
Ova smjesa za fondan domaći je od marshmallowsa i jako je dobra i ukusna.
Sastojci:
450gr bijelih (mini)marshmallowsa
900gr prah sećera
2-3kasike vode
malo vanilija arome ili badem,ljesnjak

Priprema.
U vecu posudu staviti bonbone pa dodati vodu i aromu izmjesati i staviti u mikrovalnu.Svako 30sekundi otvoriti i promjesati dok se skroz smjesa ne otopi.Izvaditi iz mikrovalne NE DIRATI RUKAMA JER JE VRELA SMJESA pa usuti pola količine sećera i mjesati.Već se smjesa ohladila.Sad na radnu ploču posuti ostatak sećera i istresti smjesu pa lagano rukama mjesati kao tijesto dok ne utrosimo sav sećer.Smjesa se ne smije ljepiti niti biti pretvrda.A dok budete mjesili premaziti ruke sa biljnom masti da vam se ne ljepi.Na kraju sa malo sećera rukama obaviti po fondanu ,zaviti u providnu foliju i zaviti u kesu od zamrzivača.Ostaviti u hladnjak i moze tako da stoji par tjedana.Po potrebi otkidati i bojiti.
Jos detalja o receptu imate i ovdje .

Zeko od fondana
Držači za jaja




srijeda, 13. ožujka 2013.

Muffinsi


Sastojci

  • 2 jaja
  • 1/ 1/2dl sećera
  • 100gr margarina rastopljenog
  • 4dl brasna
  • 2dl mljeka
  •  malo soli
  • 2 male zlicice praska za pecivo
  • 1 vanilija secera 
  • soka od limuna

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Zagrijati pećnicu na 200C.
    Pjenasto umutiti jaja,sećer i vaniliju sećer,
    zatim dodati rastopljeni margarin i mljeko i dobro umutiti i dodati malo soka od limuna..
  2. 2
    Na karju dodati brasno pomjesano sa praskom za pecivo i sol,jos malo mutiti dok ne dobijemo glatku smjesu..
    Ako vam bude rjetka smjesa dodati jos 1-2 kasike brasna.
  3. 3
    Od ove smjese ispadne oko 15 muffinsa
    Puniti kalupe za muffinse do pola i ako zelite posuti čokoladom ili suhim voćem.
    Peći 15-20 min.
  4. 4
    Kad se ispeku ukrasiti po zelji cokoladnim preljevom ili secerom u prahu.

Posluživanje

U smjesu mozete dodati i 2 kasike kakaa ako zelite tamne muffinse ili pomjesati komadiće čokolade ili suho voće...

utorak, 12. ožujka 2013.

Pita od krusaka i ljesnjaka

Sastojci

  • 12 kora za pitu
  • 250gr svjezi sir sa kruskom,jabukom i vanilijom
  • 1 jaje
  • 4kasike jogurta
  • 4-5kasika sećera
  • 2dl ljesnjaka(grubo sjeckanih)
  • 1čep vanilija arome
  • 2 kruske
  • 1 jabuka
  • slatko vrhnje za premazat koru
  • ljesnjaka za posuti

Priprema

Težina:
Jednostavno
  1. 1
    Pripremiti četvrtastu tepsiju i malo je podmazati uljem.
    Rasporediti kore.
    Svjezi sir izmiksati u blenderu da nema grudica,pa dodati jogurt,vaniliju aromu,jaje i sve jos miksati.Na kraju umutiti i jaje.Ljesnjake umjesati sa kasikom.
    Kruske i jabuku oguliti i narezati na male ploske,snite.
  2. 2
    U tepsiju staviti 3 kore pa premazati filom,pobacati malo krusaka.Staviti 2 kore pa fil,pobacati jabuke.
    Opet staviti ostale kore ,fil pa voce.Zavrsiti sa 3 kore na vrhu pa sve fino preklopiti i premazati slatkim vrhnjem.Posuti sve sa ljesnjacima,grubo sjeckanim.
    Peci u ugrijanoj pečnici na 200C oko 15-20 min dok ne porumeni.

Posluživanje

Posluziti sa vanilija sosom,ja sam imala gotovi,a vi mozete i sami napraviti ili sa kuglom sladoleda

ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Fondan figurice

Figurice od fondana
Spiderman od fondana(Torta od ljesnjaka i čokolade)
Uskrsno pile od fondana





 Bajadera torta prekivena fondanom
Ruffle torta sa ljesnjacima i karamelom

Krem juha od slanutka i graska

Sastojci:
200gr slanutka
1dl graska
1luk
2 male mrkve
kocka za juhu(povrtna)
1dl vrhnja za kuhanje
papar
1-1,5l vode
persina

Priprema:
Slanutak potopitiu vodu i ostaviti oko 12-24 sata pa isprati.
Na malo maslaca staviti luk,mrkvu da se dinsta pa dodati grasak,slanutak i u vodu dodati jednu kocku za juhu.Kuhati oko 25-30 min.Kad je skuhano stapnim mikserom usitniti po potrebi dodati jos vode i vrhnje za kuhanje.Popapriti i staviti jos da zakiha 1-2.
Posluziti uz zapecene omadice kruha.

četvrtak, 7. ožujka 2013.

Pita od sljiva

Ovo je jedna od onih finih pita koje se tope u ustima.Okus je savrsen,prhko tijesto,a  nadjev je preukusan slatko-kiselkast.Kombinacija je super sljive,cimet,orasi i jos sam ja nadodala i kasiku čokolade u prahu predivno.
Od sada cu da koristim ovo tijesto za sve kombinacije pita slatkih.
Probajte svakoako i vi,svidjet ce vam se dok se bude pekla.
A ovakva je u konačnici kad je isprobate...

Recept pogledajte ovdje.

A ukratko ću ja da dodam:
Sastojci:
300gr ostrog brasna
150gr maslaca
100gr sećera
2jaja
soli
1/2praska za pecivo
limunove orice
1-2kasike kiselog vrhnja po potrebi(ja nisam stavljala)

Nadjev:
70-80dag sljiva
4 žlice sećera
kasikica cimeta
2kasike oraha ili prezle
1čep ruma
2kasike pekmeza od sljiva


Postupak izrade mozete pogledati na linku iznad i sve ostalo sto vas zanima.

Print Friendly and PDF